Marius Bunescu, olteanul inițiat în tainele picturii la Constanța

Foto: wikipedia
  • Personalitatea sa impresionează prin aportul pe care l-a adus vieții artistice românești, atât în planul creației, ca pictor și grafician, cât și în plan administrativ, ca fondator și director al unor muzee și galerii bucureștene
  • În primii 20 de ani de viață, Marius Bunescu nu a avut un contact efectiv cu pictura, fiind autodidact într-o perioadă în care a  încercat mai multe meserii, de la cea de contabil la cea de desenator tehnic
  • În anul 1911 a fost consemnat debutul artistului, la Salonul Oficial din București
 
Marius Bunescu s-a născut la data de 15 mai 1881 la Caracal, județul Olt.
 
Pictorul a fost organizator al Muzeului Național de Artă din București și directorul Muzeului Anastase Simu.
 
Personalitatea sa impresionează prin aportul pe care l-a adus vieții artistice românești, atât în planul creației, ca pictor și grafician, cât și în plan administrativ, ca fondator și director al unor muzee și galerii bucureștene.
 
În primii 20 de ani de viață, Marius Bunescu nu a avut un contact efectiv cu pictura, fiind autodidact într-o perioadă în care a încercat mai multe meserii, de la cea de contabil la cea de desenator tehnic.
 
El a primit primele lecții de pictură și desen la Constanța, sub îndrumarea lui Dimitrie Hârlescu, între anii 1904 – 1906.
 
Dimitire Hârlescu l-a îndemnat să își aprofundeze studiile artistice în Germania. Astfel, în anul 1906, Marius Bunescu s-a înscris la Academia Regală din Munchen, precum au făcut-o și alte talente ale artei autohtone. Redăm nume ca: Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza etc.
 
În anul 1911 a fost consemnat debutul artistului, la Salonul Oficial din București. A expus cinci lucrări care au fost și vândute ulterior. În anul 1919 și-a deschis prima expoziție personală, la librăria Minerva. Un an mai târziu, Marius Bunescu primea funcția de director al Muzeului Anastase Simu.
 
Tot după un an, Marius Bunescu a participat la înființarea Sindicatului Artelor Frumoase, fiind ales secretar, iar între anii 1923 – 1927 a fost președintele Sindicatului.

 
Perioada interbelică a fost cea în care a înregistrat cele mai însemnate realizări pe plan artistic și totodată perioada în care a avut loc atingerea unei etape de maturitate în creație. A avut o serie de expoziții personale ce au fost primite cu entuziasm de către critica de artă și interes din partea mediului colecționarilor.
 

În 1937, Marius Bunescu a redactat Catalogul Muzeului Simu. Peste un an a urmat obținerea Premiului Național de pictură.
 
După 1949, a preluat conducerea Pinacotecii Naționale a Muzeului de Artă al RPR și în 1950 a început să se ocupe de amenajarea Galeriei Naționale.
 
Activitatea sa nu a rămas nesesizată de cei aflați în fruntea statului, care i-au oferit pictorului Meritul Cultural în grad de cavaler clasa I (1940) și Ordinul „Coroana României” în grad de comandor (1941).
 
Marius Bunescu a murit la vârsta de 89 de ani, pe 31 martie 1971, la București.
 
Citește și:
Pe 31 martie 1971, se stingea din viață pictorul și graficianul Marius Bunescu, un oltean atașat de Dobrogea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pe 31 martie 1971, se stingea din viață pictorul și graficianul Marius Bunescu, un oltean atașat de Dobrogea

31 Mar 2022 2563

#citeșteDobrogea Presa constănțeană și tipografiile la începutul secolului trecut

03 Mar 2021 1990

Destinații de week-end cultural Un celebru sculptor cu origini dobrogene expune, în premieră, la Muzeul de Artă

08 Aug 2020 4300

Expoziţia de pictură Dobrogea în creația „micilor maeștri”, la Muzeul de Artă Constanța

14 Feb 2019 2187