Cultura

„Meciul de comedie“, a patra premieră a stagiunii, la Teatrul de Stat Constanța


•    Primele reprezentații cu publicul vor avea loc în Parcul Arheologic

„În ciuda epidemiei de coronavirus, Teatrul de Stat Constanța (TSC) prezintă cea de-a patra premieră a acestei stagiuni și a doua a anului 2020, «Meciul de Comedie. Spectacol interactiv de improvizație»“, au precizat reprezentanții instituției de cultură.

Iată comunicatul oficial pus la dispoziție de Teatrul de Stat Constanța:

Primele reprezentații cu publicul vor avea loc în Parcul Arheologic, în fața Primăriei,vineri, 10iulie, de la ora 21:30, sâmbătă, 11iulie, de la ora 20:30, și duminică, 12iulie, de la ora 20:30.
Spectacolul de improvizație are ca principală caracteristică lipsa oricărui scenariu și chiar și a regiei. Totul, text, mișcare scenică, lumini, muzică se creează pe loc, în fața spectatorilor. Formatul este unul competițional, actorii fiind împărțiți în două echipe care se înfruntă într-o serie de probe, iar spectatorii au un rol foarte important, ei stabilind și temele de improvizație precum și echipa câștigătoare a fiecărei probe. Actorii-improvizatori care se vor întrece în acest spectacol sunt Florin Aioane, Remus Archip, Andrei Bibire, Andrei Cantaragiu, Lucian Iftime, Vlad Lință, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai, Ștefan Mihai, Mirela Pană, Florina Stănculeț iar muzica ce va acompania „competiția” va fi improvizată de tânărul și talentatul Mădălin Nicolae Mușat, absolvent al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”.
Și, cum „sportivii” care improvizează au nevoie de antrenament, ca în orice sport, cel ce s-a ocupat de pregătirea celor două echipe de actori ai Teatrului de Stat Constanțaeste actorul și regizorul Dragoș Muscalu.
Actor absolvent de UNATC(Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București), Dragoș Muscalu a obținut și titlul de doctor la UNATC, cu teza intitulată „Rigoare si libertate în procesul creator al actorului”, titlu relevant pentru un autor care și-a făcut meserie din improvizație.
Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitrașcu.
Teatrul de improvizație datează din Roma Antică, din anii 300 înainte de Hristos, cândavem prima atestare documentară. Este vorba despre Farsele Atellane, cunoscute și ca Jocurile Oscane, provenind din sudul Italiei, din orașul antic Atella, localizat la 20 de kilometri de Napoli. Erau jucate mai ales la sărbători sau în zilele de târg,în limba oscană, o limbă soră cu latina și cu umbriana. Constau mai ales în jocuri de cuvinte, ghicitori destul de vulgare și un joc scenic mai brutal.
În secolul al XVI-lea avea să se contureze, într-un mod surprinzător, un fenomen teatral unic: Commedia dell’Arte. Urmând linia mimilor și histrionilor romani, dar trăgându-și seva și din farsa medievală, Commedia avea să reașeze ierarhiile în teatrul universal, ducând spectacolul de improvizație la cel mai performant nivel.
Mai târziu, regizorii Stanislavski și Jacques Copeau au utilizat tehnica improvizației în pregătirea actorilor și la repetiții, iar prima carte despre improvizația în teatru a fost scrisă de profesoara americană de teatru Viola Spolin.

Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vergil Chițac, primarul nou ales al municipiului Constanța, a fost la Festivalul DbutanT 2020. Ce a spus pe scenă

20 Oct 2020 837

Teatrul de Stat Constanța angajează economiști și referent de specialitate

18 Oct 2020 1331

Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, două reprezentații

13 Oct 2020 2534

Doar 70 de locuri disponibile la fiecare din spectacolele „Meciul de comedie” și „Gaițele”, pe scena Teatrului de Stat

08 Oct 2020 2042

Angajat al Teatrului de Stat Constanța, depistat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2

07 Sep 2020 848

Premieră în deschiderea stagiunii 2020 – 2021 la Teatrul de Stat Constanţa - „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare

01 Sep 2020 2152

Primăria Constanța a finalizat montarea panourilor electorale în municipiul Constanța

25 Aug 2020 748

Știați că... Toma Caragiu s-a născut într-o zi de 21 august, în anul 1925?

21 Aug 2020 332

Consilierii județeni trebuie să aprobe comisia care va desemna managerul Centrului Cultural Constanța „Teodor T. Burada" (documente)

21 Aug 2020 746

Constanța Săptămâna a cincea BE.SAFE, cu teatru, film și muzică (galerie foto)

14 Aug 2020 1947

Teatrul de Stat a pregătit un week-end cu spectacole de neratat Maia Morgenstern vine la Constanța, pe scena din Parcul Arheologic

31 Jul 2020 1958

În a doua săptămână a stagiunii estivale BestSummerArtFEst a Teatrului de Stat Astă-seară, „Tanke, Ianke și Cadîr”, pe scena din Parcul Arheologic

29 Jul 2020 1969

Stagiunea estivală „Best Summer Art Fest” La Constanța, va fi o vară plină de evenimente culturale în aer liber

25 Jul 2020 2072

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu despre cartea „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” „Romanul lui Cristi Cealera este o frescă a Constanței interbelice” (galerie foto)

24 Jul 2020 1910

În această seara, o comedie de mare succes, prezentată în Parcul Primăriei

19 Jul 2020 2029