Cultura

Mircea Mureșan, celebrul regizor al filmului „Toate pânzele sus!”, a încetat din viață


Regizorul de film Mircea Mureșan (Mircea-Nicolae-Ioan Mureșian) a încetat din viață astăzi, la vârsta de 91 de ani
Debutul în film îl face după absolvirea în 1955 a IATC, cu un film avându-i în distribuție pe Dumitru Furdui și Vasilica Tastaman (Toamna se numără..., 1961). Dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes.
A fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor (ACIN) între 1974-1989. Cariera sa cinematografică, debutată sub semnul ecranizărilor, se reorientează treptat spre comedie, cu rare excursii în domeniul documentarelor.
 
Filmografie
Alo? Ați greșit numărul (1958)
Toamna se numără bobocii (1961)
Partea ta de vină (1963)
Răscoala (1965) - Cannes 1966 :"Prix de la Premiere Oeuvre" și nominalizat la Palme d'Or (IMDB)
K.O. (1968)
Baltagul, (1969) - în selecția Festivalului de la Veneția 1969
Lunga noapte de șase ani - film documentar (1970) (distrus)
Asediul (1970)
Bariera (1972)
Porțile albastre ale orașului (1974)
Toate pînzele sus (serial TV, 1977)
Împușcături sub clar de lună (1974)
Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii(1978)
Întoarcerea la dragostea dintâi (1981)
Lumini și umbre (1981-1982), în colaborare cu Andrei Blaier și Mihai Constantinescu - serial TV
O lebădă, iarna (1983) (cu titlul de lucru Un accident numit Duffy)
Horea (1984)
Cei mai frumoși 20 de ani - film documentar, (1985)
Maria și marea (1988)
Miss Litoral (1991)
A doua cădere a Constantinopolului (1994)
Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
Vrăjitoarea Azucena - Îngerul de abanos (2004)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mazăre s-a retras din Biroul Ligii Aleşilor Constantinescu ales preşedinte

20 Jan 2011 1278