Muzeele constănţene aşteaptă oaspeţi... nocturni. Accesul vizitatorilor e gratuit


Constănţenii, cu mic, cu mare, sunt îndemnaţi să profite de seara liberă şi de vremea frumoasă de sâmbătă pentru a face o călătorie pe-nserat la muzeele de la malul Mării Negre, care se vor deschide special pentru ei. De Noaptea Muzeelor, oaspeţii nocturni au nevoie doar de entuziasm şi de dorinţă de cunoaştere, deoarece de restul se va ocupa gazdele, care asigură accesul gratuit celor care doresc să descopere comorile din muzee. 

Muzeul de Artă îşi va primi oaspeţii între orele 17.00 şi 24.00. Pe lângă picturile şi sculpturile realizate de artişti de top ai artei româneşti, precum Nicolae GrigorescuȘtefan LuchianCorneliu BabaFrancisc ȘiratoNicolae Tonitza şi Ion Jalea, ei vor putea admira şi expoziţii temporare ale plasticienilor contemporani. Este vorba despre expoziţia de acuarele „Lăcaşe de cult“, realizată de arhitectul Ion Bârlădeanu, şi de cea de desen, semnată de Eugen Drăguţescu.
 
Coborând spre Piaţa Ovidiu, constănţenii nu trebuie să ocolească Muzeul de Artă Populară, care va fi deschis, cu intrare liberă, între orele 18.00 şi 24.00. În acest spaţiu încărcat de simbol şi tradiţie, ei pot admira frumoasele obiecte arhaice, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării, care alcătuiesc expoziţia permanentă „Arta populară din România“. Totodată, pasionaţii de etnografie vor păşi simbolic în... gospodăria tradiţională din Dobrogea, „reconstituită“ în cele două săli de la parter, dedicate activităţilor cu caracter temporar.
 
Şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) aşteaptă să primească oaspeţi nocturni, sâmbătă, între orele 20.00 şi 24.00. Mai mult, în acelaşi interval orar va fi deschis şi Edificiul Roman cu Mozaic, care va putea fi vizitat în grupuri mici, de câte 30 de persoane. La MINAC, accesul se va face în mod organizat, în grupuri de câte 60 de persoane.
 
Gazdele atrag atenţia că nu va fi permisă vizita simultană a mai mult de două grupuri, din motive de securitate. „Invităm publicul interesat să admire colecţiile de obiecte din sticlă, bijuterii şi sculpturi antice expuse în sala Tezaur şi să urmărească evoluţia comunităţilor umane din preistorie până în perioada medievală, evoluţie istorică reconstituită prin expunerea unor variate categorii de artefacte specifice culturilor lor materiale“, spun amfitrionii. Accesul se va face doar până la etajul I, inclusiv, deoarece nivelul al doilea este închis pentru reorganizare.
 
Muzeul Marinei Române va sărbători şi anul acesta Noaptea Muzeelor, cu porţile larg deschise, între orele 19.00 şi 24.00. Pasionaţii de tradiţie şi spiritualitate marinărească vor vizita impresionanta expoziţie permanentă, cu foarte multe puncte de atracţie, dar vor admira şi cinci expoziţii temporare: „Din istoria paraşutismului militar“, „Din activitatea Cercetaşilor României“, „Expoziţia hispano-română“, realizată de Eduardo DiezMihaela Ilie şi Mircea Romanescu, „Răsfoind filele istoriei“, organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină, precum şi o expoziţie de pictură a elevilor de la Liceul Teoretic „Traian“ din Constanţa, dedicată împlinirii a patru decenii de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.
 
Animat va fi şi Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I“, filiala Constanţa, care, împreună cu Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Secţia Judeţeană de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, va lansa proiectul cultural cinematografic „Puterea memoriei“. Cu acest prilej, începând cu ora 19.00 până la miezul nopţii, vor avea loc la sediul muzeului tomitan o serie de activităţi speciale: demonstraţii şi reconstituiri istorice realizate de membrii asociaţiilor culturale „Tomis“ şi „Astra Dobrogeană“, prezentarea evoluţiei armamentului de foc în Dobrogea, vizitarea parcului cu tehnică militară din a doua jumătate a secolului al XX-lea, precum şi vizionarea filmului „Triunghiul Morţii“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, inspirat din bătăliile de la Mărăşeşti şi Oituz. E bine de ştiut că, în funcţie de cerinţele oaspeţilor nocturni, există posibilitatea de prelungire a programului de vizitare.
 
Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată pe 18 mai. Evenimentul se bucură de un real succes la Constanţa, pragurile muzeelor tomitane fiind trecute de mii de vizitatori, atraşi de perspectiva unei experienţe inedite, dar şi de faptul că intrarea este gratuită, deşi accesul în aceste instituţii de cultură se face, în restul anului, achitând costul unui bilet cu o valoare modică.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citește și:

Noaptea Muzeelor la Constanţa. RATC prelungeşte programul autobuzelor

Noaptea Muzeelor. Poliţiştii şi jandarmii vor asigura măsurile de ordine

Noaptea Muzeelor 2017 şi proteste Angajaţi ai MINAC participă la „plimbarea“ din faţa Ministerului Culturii. Nu au primit bani pentru şantierele arheologice şi au salarii mici
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noaptea Muzeelor la Constanța Muzica Militară a Forțelor Navale vă așteaptă la un recital de excepție!

13 May 2023 1144

Noaptea Muzeelor 2023. Expoziții de neratat! Programul evenimentelor de la Constanța

13 May 2023 1524

ISU Iași - Măsuri de prevenire a incendiilor la evenimentul ”Noaptea Muzeelor”

12 May 2023 947

ISU Argeș - Noaptea Muzeelor 2023, prevenirea evenimentelor nedorite

12 May 2023 737

„Noaptea Muzeelor” la Muzeul de Artă Constanța. Ce surprize sunt pregătite pentru vizitatori

12 May 2023 1372

ISU Giurgiu“Noaptea Muzeelor” - măsuri de prevenire a incendiilor

12 May 2023 458

ISU IalomițaRecomandări privind respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi de conduită în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor –13 mai 2023

12 May 2023 466

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național Cotroceni 13 mai 2023

10 May 2023 759

Noaptea Muzeelor 2022 la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”. În ce interval orar va fi deschis muzeul

13 May 2022 1513

UPDATE Noaptea Muzeelor, la Constanța

10 May 2022 5749

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează Noaptea Muzeelor. Ce surprize sunt pregătite pentru vizitatori

10 May 2022 1297

Noaptea Muzeelor la Constanța. Programul general de desfășurare al evenimentului

09 May 2022 3396

Universitatea Ovidius din Constanța, concert dedicat compozitorului W. A. Mozart

09 May 2022 1263

Tulcea culturală Noaptea muzeelor sau confluența artelor

09 May 2022 3199

Noaptea Muzeelor Muzeul Naţional Cotroceni invită publicul într-un nou spaţiu, deschis în Pivniţă

05 May 2022 1372