Muzeul de Artă Constanța va găzdui o expoziție de pictură realizată de Gabriela Aniței

Sursa foto: Muzeul de Artă Constanța
 
Muzeul de Artă Constanța va găzdui, în perioada 31 mai – 25 iunie 2023, expoziția de pictură „Tărâm imaginar” a artistei Gabriela Aniței.
 
Potrivit comunicatului transmis de Muzeu, vernisajul expoziției va avea loc pe 7 iunie 2023 la ora 17:00 iar în deschidere va vorbi criticul de artă Ana Amelia Dincă.
 
,,Simbol al iubirii eterne și al incertitudinii, marea este unul dintre cele mai pictogene motive vizuale, preluate de Gabriela Aniței cu responsabilitatea artistei care, recurgând la un subiect atât de îndrăgit de plasticieni, a trebuit să redefinească printr-o implicare logică, structuri compoziționale caracteristice și unitare, într-o serie de lucrări cu efecte suprarealiste, în care imaginația să îi faciliteze accesul la un tărâm utopic. Aici, impresia de tridimensional a formelor evocate într-un spațiu bidimensional, nu exclude recursul la planuri sintetice de culoare și la crearea impresiei de contemplare insistentă asupra naturii, implicând subiectul recognoscibil și permițând privitorului să descopere o desenatoare și o coloristă de mare calitate. Însă, această impresie vine în urma recursului la detaliu, pentru că lucrările nu sunt alcătuite din multe elemente, formele din natură fiind analizate prin numeroase pensulații, care denotă o expresivă picturalitate. Aceasta vibrează suprafața alcătuită din efecte de volum și perspectivă, din centre de interes conferind greutate plastică suprafeței pictate și din probleme de cromatologie, admirabil rezolvate, menținute în spectaculosul registru al culorilor când grizate, când pastelate.
Chiar dacă tablourile sale se referă strict la un element marin asociat cu o trăire vizând labirinturi interioare, acesta este doar pretextul unor acumulări emoționale, exteriorizate prin evocatoare suprapuneri tonale, unde descoperim lumi neștiute ale peisajului interior al artistei. Întotdeauna privirea noastră este condusă spre nucleul reprezentării, spațiul real devenind o componentă a imaginației și diseminându-se într-o abordare implicită a unor idei. Aspectul general al lucrărilor sugerează astfel monumentalitate, iar detaliul formal devine un ecou al tărâmurilor ce aparțin spiritului. Artista se încarcă de energie pozitivă, metamorfozându-și gândurile într-o ecuație vizuală specifică, unde descoperim senzația de tăcere, de regăsire a stărilor de liniște și așteptare a acelui ceva care să refacă trasee de introspecție și modelare pozitivă a ființei sale.
Rămânând în registrul afectiv al contemplării, lucrările Gabrielei Aniței păstrează o structură modernă a compoziției, având în subsidiar criterii de școală, pe care ochiul le percepe imediat. Aspectul general al imaginii este bine calculat, cromatica este așezată în contextul armoniei depline, lăsând tușele să înnobileze cu efectele lor de picturalitate suprafața generoasă a pânzei. Registrele structurale potențează gândurile omului contemporan, care își creează un corset protector față de ambientul societății în care trăiește, izolându-se și creând în sine o sferă intangibilă de către inadvertențele care vin spre acesta. 
Dorința de bine și frumos, echilibrul dintre natură și individ, speranța și puterea de a visa, sunt incluse unei abordări care pune față în față rațiunea cu partea metafizică a ființei”, a spus Ana Amelia Dincă, critic de artă.
 
Citește și:
Muzeul de Artă Constanța îl comemorează pe diplomatul Vasile Stoica în cadrul unei expoziții itinerante
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 325

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 433

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 683

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 447

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2097

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 350

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 362

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 405

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

10 Apr 2024 560

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 859

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 447

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea atelierelor educaționale din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”

06 Apr 2024 418

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 626

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 556

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 484