Muzeul de Artă Populară organizează un festival de artă tradițională. În ce va consta evenimentul?

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară
  • De vineri, 21 iulie, până duminică, pe 23 iulie, se va desfășura festivalul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“ în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanța.
 
Potrivit informațiilor furnizate printr-un comunicat de presă de Muzeul de Artă Populară, în cadrul imobilului se va desfășura festivalul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“ în perioada 21-23 iulie – începând de vineri.
 
Astfel, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează, în perioada 21-23 iulie 2023, pe platoul din fața instituției, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“.
 
Acțiunea urmărește să prezinte continuitatea și evoluția artistică a unor meșteșuguri ancestrale, precum olăritul, ţesutul, prelucrarea lemnului, realizarea podoabelor tradiționale, încondeiatul ouălor şi organizarea unor şezători autentice.
 
La manifestarea organizată de muzeu vor participa meșteri reprezentativi pentru aceste genuri ale creației populare tradiționale din România.
 
Meşteşugul olăritului va fi pus în valoare de Cristian Munteanu, care va aduce la Constanța ceramica centrului de veche tradiție Tansa (judeţul Iaşi). Timp de trei zile, meșterul va realiza demonstrații de lucru la roata olarului și va oferi celor prezenți detalii despre formele și motivele vaselor pe care le realizează. 
 
Veronica Hojbotă şi Carmen Hison din comuna Mănăstirea Humorului (Suceava) vor prezenta ţesături şi piese de port specifice Bucovinei, făcând cunoscute, totodată, materialele, croiul și tehnicile tradiţionale de lucru.
 
De asemenea, la manifestare va participa și Epsen Memet din Constanța, creatoarea unor podoabe din mărgele menite să pună în valoare feminitatea și să accesorizeze costumul tradițional, a mai punctat sursa menționată.
 
Meșterul popular Fevronia Ciortan va aduce în fața vizitatorilor ouăle încondeiate  cu chișița, instrument specific cu ajutorul căruia se realizează frumoasele modele închistrite cu ceară de albine. Pe tot parcursul evenimentului, aceasta va face demonstrații de lucru și le va vorbi celor interesați despre simbolistica motivelor „scrise“ cu ceară pe ouă.

 
Unele aspecte legate de arta prelucrării lemnului vor fi evidențiate de meșterul constănțean Vasile Botezatu, care va veni cu piese de mobilier tradițional țărănesc (scaune, lăzi de zestre, blidare, etajere etc.).
 

Atmosfera va fi completată de membrele Asociației „Cusături Dobrogene“, care se vor organiza într-o autentică șezătoare, în cadrul căreia vor lucra variate modele ale cămășilor și pieselor de port din diferite zone etnografice, inspirate de exponatele autentice aflate în muzee, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

Curtea de Apel le-a respins cererea! Consiliul Județean Constanța ar putea fi bun de plată pentru proiectul reziliat de extindere a Delfinariului

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Județean Constanța cumpără bonuri de combustibil. La ce valoare este estimat contractul?

26 Feb 2024 290

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 543

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1006

Ce notă a obținut la evaluarea anuală managerul de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”(DOCUMENT)

22 Feb 2024 635

Consultare publică Consiliul Județean Constanța finanțează proiectele de tineret cu 500.000 lei!

22 Feb 2024 432

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 851

Ședință CJ Constanța Proiect de hotărâre privind preluarea bunului imobil drum județean DJ 383 de către CJ de la Primăria Techirghiol (DOCUMENT)

20 Feb 2024 1405

Se înființează Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ovidiu. Proiectul, pe ordinea de zi a CJ Constanța (DOCUMENT)

20 Feb 2024 403

Consiliul Județean Constanța cumpără servicii de asistență tehnică pentru proiectul de reabilitare a Bibiliotecii I.N. Roman

19 Feb 2024 346

Ședință CJ Constanța Iată ce instituții vor forma Echipa Intersectorială Locală în domeniul prevenirii și combaterii expolatării copiilor prin muncă (DOCUMENT)

18 Feb 2024 570

CJ Constanța avizează Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul local al Unității Administrativ Teritoriale - municipiul Constanța

18 Feb 2024 558

Ședință ordinară a CJ Constanța. Stabilirea costurilor medii anuale, pentru anul 2024 pentru finanțarea serviciilor DGASPC Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

16 Feb 2024 563

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1486

Planul anual de acțiune privind serviciile sociale finanțate din bugetul local al orașul Hârșova pentru 2024, pe masa consilierilor județeni din Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 569

Se reaprinde conflictul dintre Mihai Lupu și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului. Revocarea mandatelor și eliberarea sediului din Piața Ovidiu (DOCUMENTE)

16 Feb 2024 559