Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la scanarea 3D a siturilor istorice (GALERIE FOTO)

 Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi
  • În perioada 15-17 iunie 2022, s-a desfășurat, la Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi (jud. Constanța), expediția științifică de trei zile, parte a activităților din cadrul proiectului BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal / ARHICUP, în care Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este al doilea beneficiar.
 
La activitate au participat experți ai Municipiului Nessebar (Hristo Bogdanov, manager proiect; Andon Nenov, specialist IT; Ilian Radanov, operator video), de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (dr. Cristina Talmațchi, manager partener proiect; dr. Constantin Șova, responsabil cu aspecte tehnice; dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabil științific al sitului arheologic) și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (drd. Mariana Vasilache, manager partener proiect; dr. Denis Topal, expert) – parteneri în proiect.

Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi

Expediția comună a avut un accent extrem de practic: dobândirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou achiziționată, pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Digitalizarea a inclus reconstrucții 3D ale unor părți ale sitului arheologic. Înregistrările vor deveni parte din resursele platformei web online moderne dezvoltate în cadrul proiectului. Totodată, a fost realizat un film documentar, în urma procesului de lucru.

 
Implementarea proiectului BSB 867 Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre /ARHICUP, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”, a început la 1 iunie 2020 și are o durata de 30 de luni.

Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, din care 85440 de euro reprezintă bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Printre grupurile țintă ale proiectului se numără sectorul turistic, comunitatea științifică și de cercetare, utilizatorii online și toți cei care doresc să viziteze regiunea unică a Mării Negre.

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces îmbunătățit la conținutul cultural prin portalul de internet dezvoltat și tehnologiile informaționale moderne, pe baza cărora va fi prezentată moștenirea istorică a litoralului Mării Negre în contextul dezvoltării durabile.



 
Dintre progresele înregistrate în ultima perioadă de PP2, amintim realizarea descrierilor bibliografice pentru baza de date a web portal. În scopul efectuării unei selecții cât mai obiective, a fost solicitat sprijinul mai multor instituții de profil, la care au răspuns Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, Tulcea (dr. Sorin Cristian Ailincăi), Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea ”Ovidius” Constanța (conf.univ. dr. Emanuel Plopeanu) și Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța (dr. Corina-Mihaela Apostoleanu).






Date despre instituțiile care ne-au sprijinit în demersul nostru au fost postate la parteneri asociați, secțiunea Parteneri, pe web site-ul proiectului www.arhicup.com, pe care vă invităm să îl accesați pentru a afla mai multe informații despre proiect și activitățile desfășurate până acum.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 446

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 546

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 595

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 483

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 502

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 505

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 589

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 718

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 597

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 663

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 467

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 826

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1713

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 948

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 640