Muzeul Naţional Cotroceni la ceas aniversar. Trei decenii în spaţiul cultural românesc

  • Muzeul Național Cotroceni, spațiu de referință în peisajul cultural românesc, în care memoria culturală și istorică a României se împletește cu artele plastice și decorative, împlinește sâmbătă, 10 iulie 2021, 30 de ani de la înființare.

Aniversarea va fi marcată prin deschiderea a două expoziții care reflectă misiunea duală a muzeului de promovare a patrimoniului cultural și sprijinire a tinerilor artiști.

Expoziția „A fost odată la Cotroceni”  aduce în atenția publicului ansamblul Cotroceni ca martor al perioadelor istorice, al interacțiunilor dintre stilurile arhitecturale, ca simbol al influențelor și al relației dinte autoritatea conducătoare și cultură, în etapele evoluției statului român modern.

Istoria ansamblului Cotroceni va ilustra patru perioade distincte, relevante în același timp și pentru transformările prin care a trecut România:

(1) Mănăstire și reședință domnească (1679 – 1893). În 1679, voievodul Șerban Cantacuzino încredințează construcția mănăstirii Cotroceni spătarului Mihail Cantacuzino, care combină stilul bizantin cu arhitectura și arta românească, influențată de renașterea târzie italiană, în dezvoltarea stilului autentic brâncovenesc.
(2) Palat regal (1893 – 1947). Două secole mai târziu, arhitectul Paul Gottereau este însărcinat de regele Carol I să transforme Cotroceniul în reședință pentru familia principelui moștenitor Ferdinand. Regina Maria, cel mai longeviv locatar al palatului, și-a lăsat amprenta asupra ansamblului cu ajutorul arhitecților Karel Limman (în stilul Secession sau Art Nouveau) și Grigore Cerchez (stilul neo-românesc).
(3) Palat al Pionierilor (1948- 1976)
(4) Restaurarea palatului după cutremurul din 1977; transformarea părții vechi a palatului în muzeu național și construirea unei noi aripi care va deveni în 1990 sediul Administrației Prezidențiale (după 1977).

Conceptul curatorial și design-ul expoziției sunt realizate de echipa Zeppelin Design, coordonată de Cosmina Goagea și Constantin Goagea. Expoziția „A fost odată la Cotroceni” este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

Cel de-al doilea proiect aniversar, expoziția „Cotroceni Creativ Junior”, reunește lucrările câștigătorilor concursului cu același nume, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Competiția, lansată pe 1 iunie, a urmărit valorificarea istoriei muzeului prin intermediul unor lucrări de arte vizuale. Procesul de evaluare a celor 44 de lucrări înscrise a reprezentat o provocare pentru juriu, care a apreciat originalitatea și creativitatea aplicațiilor propuse.
Câștigătorii secțiunii Tineri artiști sunt Andrada Pariza, Rebeca-Teodora Gurgu, Cătălina-Cristina Rebegea, Ana-Maria Cosma și Ioana Ana Maria Manea.
Câștigătorii secțiunii Mici artiști sunt Alexia-Mihaela Dumitrescu, Rebeca Nicole Davidescu, Andreea Teodora Barbu, Maria-Antonia Micle și Atena Ana Maria Rânia.

 
 
Expoziția, care prezintă atât lucrările câștigătoare, cât și cele incluse în secțiunea „Artiști de urmărit“, poate fi vizitată până pe 10 septembrie.
 
Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Trinitas, Modernism, Agerpres, Presa de Azi, HYP TV, See Bucharest.
 


Sursa foto: Muzeul Național Cotroceni

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gara Maritimă, Terminal Pasageri și Muzeu Port APM a bătut palma cu Prosafe Solutions SRL! Sunt vizate cele mai importante clădiri din Portul Constanța (DOCUMENT)

29 Mar 2023 720

Volum dedicat cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2023 692

Muzeul CotroceniMartie – Semnificații ale regenerării și celebrarea femininului

03 Mar 2023 343

Percheziții pentru investigarea unor infracțiuni de fals și de corupție. Este incredibil ce au găsit oamenii legii (FOTO+VIDEO)

18 Feb 2023 958

Ziua Culturii Naționale Accesul la expozițiile Muzeului Național de Istorie a României, gratuit. Program de vizitare

14 Jan 2023 748

DNA l-a trimis în judecată pe directorul economic al Muzeului Național al Țăranului Român

28 Dec 2022 966

Lucrări realizate de cadre didactice de la Universitatea Națională de Arte din București, expuse la Muzeul de Artă Constanța

07 Dec 2022 810

Atelier de pictură și desen pe globuri la Muzeul de Artă Constanța

24 Nov 2022 1151

De Ziua Dobrogei Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!

12 Nov 2022 1824

Acces gratuit pentru toți vizitatorii care poartă numele unei vietăți din lumea necuvântătoarelor la Muzeul Antipa

03 Oct 2022 764

Gică Popescu, președintele Farului Constanța, devine „căpitanul” Football Museum Bucharest

20 Sep 2022 1619

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Salonul de benzi desenate de la Constanța! Ce pot admira vizitatorii și care este programul

08 Aug 2022 1081

Ce evenimente culturale vor avea loc la Constanța. Ce suprize sunt pregătite pentru iubitorii de cultură

01 Aug 2022 1443

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează expoziția temporară Bijuteriile Timpului

28 Jul 2022 1179

Ecaterina Vrana comemorată la Constanța printr-un proiect MARe/Muzeul de Artă Recentă

25 Jul 2022 1558