Muzeul Naţional Cotroceni la ceas aniversar. Trei decenii în spaţiul cultural românesc

  • Muzeul Național Cotroceni, spațiu de referință în peisajul cultural românesc, în care memoria culturală și istorică a României se împletește cu artele plastice și decorative, împlinește sâmbătă, 10 iulie 2021, 30 de ani de la înființare.

Aniversarea va fi marcată prin deschiderea a două expoziții care reflectă misiunea duală a muzeului de promovare a patrimoniului cultural și sprijinire a tinerilor artiști.

Expoziția „A fost odată la Cotroceni”  aduce în atenția publicului ansamblul Cotroceni ca martor al perioadelor istorice, al interacțiunilor dintre stilurile arhitecturale, ca simbol al influențelor și al relației dinte autoritatea conducătoare și cultură, în etapele evoluției statului român modern.

Istoria ansamblului Cotroceni va ilustra patru perioade distincte, relevante în același timp și pentru transformările prin care a trecut România:

(1) Mănăstire și reședință domnească (1679 – 1893). În 1679, voievodul Șerban Cantacuzino încredințează construcția mănăstirii Cotroceni spătarului Mihail Cantacuzino, care combină stilul bizantin cu arhitectura și arta românească, influențată de renașterea târzie italiană, în dezvoltarea stilului autentic brâncovenesc.
(2) Palat regal (1893 – 1947). Două secole mai târziu, arhitectul Paul Gottereau este însărcinat de regele Carol I să transforme Cotroceniul în reședință pentru familia principelui moștenitor Ferdinand. Regina Maria, cel mai longeviv locatar al palatului, și-a lăsat amprenta asupra ansamblului cu ajutorul arhitecților Karel Limman (în stilul Secession sau Art Nouveau) și Grigore Cerchez (stilul neo-românesc).
(3) Palat al Pionierilor (1948- 1976)
(4) Restaurarea palatului după cutremurul din 1977; transformarea părții vechi a palatului în muzeu național și construirea unei noi aripi care va deveni în 1990 sediul Administrației Prezidențiale (după 1977).

Conceptul curatorial și design-ul expoziției sunt realizate de echipa Zeppelin Design, coordonată de Cosmina Goagea și Constantin Goagea. Expoziția „A fost odată la Cotroceni” este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

Cel de-al doilea proiect aniversar, expoziția „Cotroceni Creativ Junior”, reunește lucrările câștigătorilor concursului cu același nume, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Competiția, lansată pe 1 iunie, a urmărit valorificarea istoriei muzeului prin intermediul unor lucrări de arte vizuale. Procesul de evaluare a celor 44 de lucrări înscrise a reprezentat o provocare pentru juriu, care a apreciat originalitatea și creativitatea aplicațiilor propuse.
Câștigătorii secțiunii Tineri artiști sunt Andrada Pariza, Rebeca-Teodora Gurgu, Cătălina-Cristina Rebegea, Ana-Maria Cosma și Ioana Ana Maria Manea.
Câștigătorii secțiunii Mici artiști sunt Alexia-Mihaela Dumitrescu, Rebeca Nicole Davidescu, Andreea Teodora Barbu, Maria-Antonia Micle și Atena Ana Maria Rânia.

 
 
Expoziția, care prezintă atât lucrările câștigătoare, cât și cele incluse în secțiunea „Artiști de urmărit“, poate fi vizitată până pe 10 septembrie.
 
Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Trinitas, Modernism, Agerpres, Presa de Azi, HYP TV, See Bucharest.
 


Sursa foto: Muzeul Național Cotroceni

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 572

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 546

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 5060

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară

09 Feb 2024 5612

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 940

Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Naţional de Artă al României

15 Jan 2024 613

Probleme la Muzeul Universității din Iași. Pompierii intervin la fața locului

12 Jan 2024 660

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 827

Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023

04 Jan 2024 673

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1343

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 738

Expozițiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, închise pentru vizitare în minivacanța 1 Decembrie

29 Nov 2023 678

UNTOLD participă la cea de-a 23-a ediție a Festivalului brazilor de Crăciun, găzduit de Muzeul Național de Artă al României

28 Nov 2023 658

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia

12 Nov 2023 886

Muzeul Luvru din Paris s-a închis în mod excepţional din motive de securitate

14 Oct 2023 707