Născut într-o familie de intelectuali, Radu Codreanu este dobrogeanul care a făcut descoperiri deschizătoare de drumuri noi în biologie


 
  • Radu Codreanu a fost un biolog și citolog român. Din 1974 a fost numit membru al Academiei Române. Astăzi ar fi împlinit 117 ani.
Radu Codreanu s-a născut pe 4 septembrie 1904, în Tulcea. Provenind dintr-o familie de intelectuali în care tatăl său, Filip Codreanu era medic, mama sa Alexandrina Alexandrescu era licențiată în matematici, el a devenit biolog. Până a practica această meserie, a urmat cursurile liceului Gheorghe Lazăr din București unde a înființat societatea „Știința“ în cadrul căreia și-a manifestat ideile evoluționiste.

Între anii 1923 și 1926 a urmat cursurile Facultății de Științe a Universității din București, luându-și licența în anul 1927. Andrei Popovici Bâznoșeanu și Dimitrie Voinov sunt cele două personalități marcante ale carierei lui Radu Codreanu. Sub atenta supraveghere a lui Andrei Popovici Bâznoșeanu, biologul de la Tulcea și-a început activitatea de teren și cercetările de laborator. Alături de Dimitrie Voinov a descoperit tainele histologiei comparate a nevertebratelor.

În anul 1924, Dimitrie Voinov l-a numit pe Radu Codreanu preparator de morfologie animală. Până în anul 1939, biologul a activat în acest laborator ca asistent. În acest timp, a intrat în contact cu nume importante ale biologiei românești precum Ioan Cantacuzino, Paul Bujor, Grigore Antipa, Ion Borcea, Mihai Ciucă, Alexandru Ciucă, Gheorghe Zotta, Constantin Ionescu-Mihăilești, Ioan Ciurea, dar și cu numeroase personalități din lumea biologiei franceze ca M. Caullery, Ch. Perrez, F. Mesnil, O. Dubosq, L. Leger. A reușit să lege prietenii de lungă durată cu asistenții acestora.

În această perioadă și-a început studiile parazitologice. S-a ocupat de microsporidiile insectelor din ordinul Ephemeroptera. Cu aceste studii și-a dat doctoratul în științe naturale în anul 1939 la Facultatea de Științe a Universității din Paris sub îndrumarea lui Maurice Caullery. Teza sa de doctorat a avut o deosebită importanță deoarece a deschis un nou capitol în biologie, abordând domeniul neoplaziilor la nevertebrate.

Începând cu 1 ianuarie 1930, Radu Codreanu a fost transferat la Institutul de speologie al Universității din Cluj, unde a colaborat cu profesorul Emil Racoviță, căruia i-a luat locul la catedra de biologie generală, câțiva ani mai târziu. La Institutul de speologie, activitatea sa didactică și de cercetător a durat până în 1945, când a revenit la catedra de biologie generală, iar în anul 1949 a trecut la catedra de zoologie a nevertebratelor unde a lucrat până în anul 1974 când s-a pensionat.

Activitatea sa profesional-științifică înglobează peste 200 de lucrări științifice. Multe dintre acestea fiind considerate deschizătoare de noi drumuri în biologie. Câteva dintre titlurile capitolelor din biologie cărora dobrogeanul le-a pus piatra de temelie sunt: studiul protozoarelor parazite la nevertebrate, patologia insectelor – patobiologia, taxonomia și zoogeografia unor viermi turbelariați și al unor grupe de crustacei, împreună cu Mihai C. Băcescu și Traian Orghidan.
Radu Codreanu s-a stins din viață pe 11 februarie 1987.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Academicianul Radu Codreanu - un dobrogean care a dezvăluit secretele biologiei nevertebratelor

#DobrogeaAcademică: Radu Codreanu, academicianul dobrogean care a scris noi capitole în biologie


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 568

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 365

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 599

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 657

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 386

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 287

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 747

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 610

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1279

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5511

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 491

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3308

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 535

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2247

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 562