Natalia Roșoiu, biochimistul constănțean care a transformat organismele marine în medicamente originale românești

Astăzi, Natalia Roșoiu împlinește 71 de ani. Îi urăm și noi La mulți ani și îi dorim viață lungă și putere creatoare.

Născută la 3 septembrie 1948, în Mahmudia, judeţul Tulcea, a absolvit Facultatea de Chimie, specializarea biochimie la Universitatea Bucureşti, în 1972, şi a obţinut doctoratul în chimie la Institutul Central de Biologie, Bucureşti, în anul 1984, cu teza: Izolarea şi caracterizarea unor produşi biologic activi din organisme marine cu utilizări în industria farmaceutică.

Și-a dedicat viața cercetării și activității didactice, fiind profesor la Universitatea Ovidius, Constanţa, încă de la înființarea instituției de învățământ.
În activitatea de cercetare, temele predilecte au fost biochimia marină (prelucrarea şi valorificarea superioară a resurselor biologice naturale, inclusiv organisme marine); biochimia medicală şi farmaceutică; enzime; lipide; substanţe biologic active din organisme marine.
Natalia Roșoiu deţine 18 brevete de invenţii în domeniul produselor biologic active şi medicamente din organisme marine, dintre care amintim preparatele amilolitice, remediile antireumatice, osteoprotectoare şi antitumorale sau medicamentul antiulceros.

A publicat patru volume de biochimie (Substanţe biologic active din organisme marine, Editura Academiei Române, 1992; Metode şi tehnici de laborator în biochimie: Volumul I - Biochimie medicală şi farmaceutică, Volumul II - Biochimie clinică, Editura Muntenia & Leda, 2000; Biochimie clinică - Capitol special, Editura Muntenia & Leda, 2002; Biochimie clinică: Metode şi tehnici de laborator. Valoare diagnostic,Editura Muntenia, 2005) și zeci de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate.
Prestigiosul biochimist a fost recompensat în anul 1994 cu premiul Academiei Române, Grigore Antipa (pentru monografia ştiinţifică: Substanţe biologic active din organisme marine). I s-a decernat, de asemenea, premiul Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Carol Davila, în anul 2005 (pentru tratatul de Biochimie medicală, vol. I-III).

Natalia Roșoiu este membru în Comisia de Biochimie a Academiei Române, din 1990, precum și membru în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România și în alte numeroase foruri științifice, naționale și internaționale.

Nu trebuie să uităm că este unic autor sau autor principal al primelor medicamente naturale originale româneşti din organisme marine: AlflutopR, MaradentR, Armavital.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În urmă cu 73 de ani se năștea biochimistul constănțean, Natalia Roșoiu. De-a lungul activității profesionale a adunat în palmares zeci de premii

03 Sep 2021 4847

#DobrogeaAcademică Laureat al premiului Academiei Române, reputatul biochimist dobrogean Natalia Roșoiu împlinește astăzi 72 de ani (document)

03 Sep 2020 3539

O viaţă dedicată cercetării Biochimistul constănţean Natalia Roşoiu, la ceas aniversar

03 Sep 2014 5265