O carieră legată de teatrul constănțean. Zece ani de la decesul actriței Diana Cheregi

  • Pe scena Teatrului Național Constanța, Diana Cheregi a jucat timp de 31 de ani
  • Diana Cheregi a avut și o activitate didactică, fiind lector universitar la Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța
  • Diana Cheregi a primit distincțiile: diplomă de excelență pentru 30 de ani de teatru acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța, diplomă de onoare pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene, acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța și Primăria Constanța, în 2001
 
Născută la 15 iulie 1949 în localitatea Săliște, județul Sibiu, Diana Lucia Maria Cheregi a rămas cunoscută memoriei colective datorită performanțelor pe scenă.
 
Mama ei, Ana Cheregi era profesoară, iar tatăl, Andrei Cheregi era jurist.
 
Ea a absolvit Liceul „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, în anul 1965. Și-a continuat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care l-a terminat în 1972.
 
Tot în anul 1972 și-a început cariera scenică. A fost actriță vreme de un an la Teatrul „M. Eminescu” din Botoșani.
 
Anul 1973 a însemnat momentul mutării la Constanța și crearea unei legături necrezute de lungi la acea vreme cu Teatrul Național Constanța. A fost actriță a acestei instituții până în anul 2004.
 
De asemenea, Diana Cheregi a avut și o activitate didactică, fiind lector universitar la Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
 
„Mama Dia”, așa cum era poreclită, a reușit să câștige din partea studenților ei îndrăgire și admirație.
 
Printre rolurile interpretate se numără: Anne Page („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Doamna Tana („Viforul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea); Sânziana („Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Tania („Cercul pătrat” de Valentin Kataev); Andreea („Între etaje” de Dumitru Solomon); Corifeul („Hecuba” de Euripide); Baroana („Ghebosul” de Slavomir Mrozek); Marta („Neînțelegerea” de Albert Camus); Aftinia („Soacra cu trei nurori” de Gheorghe Vasilescu) etc.

 
Diana Cheregi a regizat spectacolele: „Căsătorie cu bucluc”, „Încurcături cu cântec”, „O soacră”, „La Steaua” și „Viața și patimile”.
 

Din activitatea editorială amintim de volumul „Actorul se dăruiește”, apărut la Constanța, Editura „Ovidius University Press”, în anul 2007.
 
Diana Cheregi a primit distincțiile: diplomă de excelență pentru 30 de ani de teatru acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța, diplomă de onoare pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene, acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța și Primăria Constanța, în 2001.
 
În volumul său, „Dulcea povară”, editat cu sprijinul ZIUA de Constanța, Jean Badea evocă „urmele” pe care actrița le-a lăsat în memoria și în sufletul celor care au cunoscut-o:

 

„A învățat tainele artei teatrale de la maeștri străluciți - Beate Fredanov și Octavian Cotescu - și, după o stagiune la Teatrul din Botoșani, s-a transferat la Constanța, în trupa Dramaticului, căreia i-a rămas fidelă, în ciuda norilor grei de furtună adunați deseori pe cerul acestei așezări artistice. Încă de la primele roluri, s-a făcut remarcată. Iat-o în doamna Tana din Viforul de Delavrancea («cu o prezență scenică aparte, coborâtă parcă din frescele bizantine, a încercat cu inteligență și nuanțare în gest și replică‚ reinterpretarea’ doamnei Tana» - Ileana Colomieț) sau în Sânziana din feeria lui Alecsandri («Sânziana e privită de Diana Cheregi parodic», «suava prințesă, plină de temperament, care înspăimântă pe zmeu și are o evidentă, nerăbdătoare dorință de măritiș» - Cristina Constantiniu).

 
Actrița Diana Cheregi a murit la vârsta de 63 de ani, pe 2 martie 2013.
 
Citește și:
„Mama Dia“, actrița cu har a Teatrului de Stat Constanța ar fi împlinit astăzi 72 de ani

#DobrogeaDigitală Diana Cheregi ar fi împlinit astăzi 71 de ani

#DobrogeaDigitală Șapte ani fără Diana Cheregi

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Mama Dia“, actrița cu har a Teatrului de Stat Constanța ar fi împlinit astăzi 72 de ani

15 Jul 2021 3436

#DobrogeaDigitală Diana Cheregi ar fi împlinit astăzi 71 de ani

15 Jul 2020 2769

#DobrogeaDigitală Șapte ani fără Diana Cheregi

02 Mar 2020 3920

Concurs Național de Arta Actorului la Constanța, in memoriam Diana Cheregi

24 Jul 2019 1918

S-a dat startul înscrierilor la Concursul Național de Arta Actorului. In Memoriam Diana Cheregi

02 Jul 2019 2203

#citeșteDobrogea Cronică teatrală de acum patru decenii, la spectacolul „Lupii de mare“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 Apr 2019 2310

#citeșteDobrogea In Memoriam Diana Cheregi, la șase ani de la despărțire. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

02 Mar 2019 2857

1976, Nebuna din Chaillot, Titus Gurgulescu, Longin Martoiu, Ileana Ploscaru, Diana Cheregi

25 Jul 2018 1773

1976 Sinziana si Pepelea, Sandu Simionica, Diana Cheregi, Iuliu Popescu, Ana Mirena

25 Jul 2018 1522

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Diana Cheregi

29 Jun 2018 4034

Câteva aduceri aminte Martie şi marii dispăruţi ai culturii constănţene - Diana Cheregi, Aurel Manolache, Boris Cobasnian (galerie foto)

14 Mar 2017 4539

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XlV) (galerie foto)

10 Nov 2016 6792

03.03.2013 Au trecut trei ani de când s-a înălțat la ceruri una din marile actrițe ale Constanței

03 Mar 2016 3197