Omagiu pentru Adrian Doxan Astăzi ar fi împlinit 72 de ani, însă a lăsat în urma sa un tezaur cultural

  • Astăzi se împlinesc 72 de ani de la naşterea regretatului profesor şi muzicolog, adoptat de dobrogeni, Adrian Doxan.
  • În semn de omagiu, după ce tocmai se stinsese din viaţă, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a conferit, in memoriam, medalia „Jean Ionescu“, în cadrul evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat în iunie 2018.S-a născut pe 30 august 1949, în comuna Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ. A absolvit, în 1973, Conservatorul „George Enescu“ Iaşi, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie, Secţia Pedagogie.

Proaspăt absolvent, a devenit profesor de muzică la Colegiul de Artă „Regina Maria“. Adrian Doxan a fost şi director al Şcolii Generale nr. 2 Năvodari, precum şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Muzica i-a fost cea mai bună prietenă, a cărei secrete le-a dezvăluit timp de peste trei decenii de la catedră. Cu pasiune și creativitate, neobosit, a ajutat tinerele speranțe talentate să acapareze scenele lumii. De-a lungul vieții, a publicat peste 20 de titluri, de la poveşti şi versuri pentru copii, la cărţi şi lucrări muzicale, monografii.

A creat 14 coruri mixte, 22 de cântece şi coruri pentru copii, tipărite în volumul „Cântec pentru Romaniţa“, 15 lieduri şi lucrări vocale tipărite în volumul „Întoarcere din toamnă“, opt piese instrumentale cu caracter didactic, 26 de cântece de petrecere, 98 de piese de muzică uşoară, o lucrare vocal-simfonică. De asemenea, este autorul a 11 cărţi, şapte de specialitate, două pentru copii, un volum de povestiri şi unul de versuri. 

A îndeplinit funcția de preşedinte al fundaţiei „Steluţele Mării“. Această organizaţie nonprofit a avut ca scop organizarea de activităţi culturale pentru copii. Realiza anual Festivalul naţional de interpretare a muzicii pop pentru copii şi tineret „Steluţele Mării“.

Adrian Doxan, Teatrul liric (opera Constanţa)

Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța are onoarea să vă prezinte una dintre cele mai importante cărți publicate ale muzicologului Adrian Doxan, care reprezintă lucrarea de doctorat a acestuia, intitulată „Teatrul liric (opera Constanţa)“.

Apărută la Editura Exponto, în anul 2007, volumul cuprinde aproximativ 650 de pagini. Rod al unui amplu demers de cercetare, de documentare în arhive, pe un material imens, lucrarea marchează o jumătate de secol de viaţă muzicală la Constanţa.

În cel de-al doilea capitol, „Elemente istorice ale vieții muzicale în Dobrogea“, autorul spune:


„Este ştiut faptul că locuitorii oraşului Constanţa trăiesc pe locul unde altădată se afla o veche colonie miletană  - cetatea Tomis – a cărei ctitorie datează cu puţin înainte de sec. al VI-lea î.e.n., având deci o istorie foarte bogată sub oricare din aspectele din care ar fi considerată. Romanii, cucerind aceste provincii pe la sfârşitul sec. I î.e.n., îşi vor pune aici şi amprenta culturii lor.

Fenomenul de latinizare a populaţiei din Dobrogea este atestat de monumentul de la Adamclisi, ridicat de împăratul Traian, ca o mărturie a triumfului său asupra acestei provincii. Din punct de vedere geografic, Dobrogea cuprindea întreaga parte transdanubiană, mărginită la est de Marea Neagră, la vest şi nord de Dunăre, iar la sud printr-o linie de demarcare care mergea de la sud de Balcic până la vest de Turtucaia.

Este demn de reţinut faptul că în perioada secolelor II-IV, pe teritoriul Dobrogei de azi s-a răspândit creştinismul, Tomisul devenind - începând cu ultimul deceniu al sec. al III-lea – reşedinţă episcopală (prima pe teritoriul ţării noastre). Acest fapt ne determină să credem că în bazilicile tomitane răsunau melodii paleo-creştine dintre cele mai alese, melodii care ascultate şi apoi reproduse de către localnicii adepţi ai noii credinţe, trebuie să fi avut o influenţă covârşitoare asupra formării gustului lor muzical.“

Poți citi continuarea în cartea „Teatrul liric (opera Constanţa)“.

Profesorul și compozitorul Adrian Doxan s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Activităţile didactice ale compozitorului Adrian Doxan s-au împărțit între două instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, în calitate de dascăl şi Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa, în calitate de student. Adrian Doxan a fost membru în Partidul Mişcarea Populară Constanța.

Citește și:

#citeşteDobrogea: Adrian Doxan, reputatul profesor şi muzicolog constănţean, ar fi împlinit astăzi 70 de ani

A murit profesorul și compozitorul Adrian Doxan!


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 358

Oferă aruncarea unei monede șanse 50/50?

26 Mar 2024 348

Spectacole de excepție în aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Mar 2024 616

ANM Starea rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Date actualizate

25 Mar 2024 507

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 688

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 938

Situația rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Analiza ANM

22 Mar 2024 467

Programul atragerii investiţiilor în producţia de film, prelungit cu peste doi ani. Anunțul Ralucăi Turcan

21 Mar 2024 394

Organizatorii UNTOLD pregătesc noi experiențe memorabile și un lineup impresionant pentru ediția 2024

21 Mar 2024 436

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea. Evaluare la data de 19 martie 2024

19 Mar 2024 547

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 1247

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 533

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1448

„Traviata“ în interpretarea remarcabilă a soliștilor și artiștilor de la TNOB Constanța

09 Mar 2024 514

De 8 martie Comedia „O scrisoare pierdută" la Casa de Cultură Constanța

05 Mar 2024 684