Omagiu pentru Veronica Micle. Poeta a trecut în lumea celor drepți la doar 39 de ani


  • Veronica Micle a scris de-a lungul vieții poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii. Este cunoscută, în deosebi, pentru relația tumultoasă pe care a avut-o cu poetul Mihai Eminescu. Astăzi se împlinesc 132 de ani de când a trecut în lumea umbrelor.  
S-a născut în Năsăd, pe 22 aprilie 1850, cu numele de botez Ana. Părinții săi au fost cizmarul Ilie Câmpeanu și mama, moașa Ana. A fost al doilea copil, iar tătăl său a murit chiar înainte de venirea ei pe lume. După deces, în 1849, Ana și-a luat cei doi copii și s-au mutat la Târgu Neamț. Fratele său, Radu, a murit la scurt timp după aceea. În anul 1853 s-au mutat la Iași, unde s-au stabilit definitiv.  

A făcut studiile primare, iar apoi s-a înscris la Școala Centrală de fete pe care a absolvit-o în 1863. În comisia de evaluare erau, printre alții, Titu Maiorescu și Ștefan Micle, viitorul ei soț, atunci în vârstă de 43 de ani.
Cei doi s-au căsătorit pe 7 august 1864. Slujba a avut loc la Biserica Bob din Cluj. Ștefan Micle era profesor universitar când s-au căsătorit, iar mai apoi a devenit rector al Universității din Iași.

Doi ani mai târziu după nuntă, apare și primul copil al familiei Micle, pe nume Valeria. Însă, Veronica o alinta „Greiere“. În 1868 apare și cea de-a doua fetiță, Virginia Livia, alintată „Fluture“.  În 1869, Veronica Micle a contribuit la înființarea și bunul mers al unei școli profesionale de fete. S-a implicat, mai apoi, în îndrumarea unor școli de fete din Iași și a început să devină activă în viața literară.

A călătorit la Viena alături de soțul său, în primăvara anul 1871. Bărbatul avea o întâlnire cu rectorul Universității din Viena, iar ea trebuia să facă un tratament medical împotriva psoriazisului. Cu această ocazie i-a fost prezentat studentul Mihail Eminescu. Ștefan Micle a plecat de la Viena după trei zile, iar Veronica a rămas singură pentru încă șase luni, fiind sub tratament. În același an, autoarea a debutat în revista „Noul curier român“ cu două scrieri în proză.

Relația tumultoasă dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu a început după 1 septembrie 1874, când poetul a fost numit director al Bibliotecii Centrale din Iași. A locuit în acest oraș până în octombrie 1877. Ștefan Micle a fost îndepărtat de la conducerea Universității, în 1875, și a ocupat scaunul de director al Școlii de Arte și Meserii, mutându-se acolo împreună cu familia.

Ștefan Micle a murit pe 6 august 1879. În urma decesului, Veronica a încercat să primească o pensie de urmaș pentru ea și fetele ei, însă fără rezultat. Văzându-se văduvă, a reluat legătura cu Mihai Eminescu. Cei doi au încercat să-și întemeieze o familie, însă nu au reușit.

În 1886, scriitoarea s-a mutat la București, la fiica sa Valeria, care era studentă la Conservator. Cealaltă fiică, călcându-i pe urme tatălui său, a devenit profesoară de fizică. Veronica a donat casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei, Mănăstirii Văratec.

Despre opere
După cum spuneam și în rândurile de mai sus, Veronica Micle a debutat în anul 1972, în revista „Noul curier român“ sub pseudonimul Corina, cu două lucrări în proză: „Rendez-vous“ și „Plimbarea de mai în Iași“.
Cele mai multe dintre poeziile sale au fost publicate în „Convorbiri literare“. A mai colaborat și cu publicațiile „Columna lui Traian“, „Familia“, „Literatorul“ și „Universul literar“. În anul 1887 și-a publicat prima carte care cuprindea poezii originale, prelucrări după Théophile Gautier și Lamartine, dar și aforisme.


Ce s-a întâmplat cu adevărat între Veronica Micle și Mihai Eminescu
Veronica s-a căsătorit cu Ștefan Micle la doar 14 ani. Destul de repede au venit pe lume și cele două fetițe. Diferența de vârstă dintre cei doi, care era de aproximativ 30 de ani, și-a lăsat amprenta asupra sufletului fragil al poetei.

După ce l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, discuțiile dintre ei au aprins în ea o scânteie nemaiîntâlnită. Celebrul poet a recunoscut cu orice ocazie contribuția uimitoare pe care a avut-o Veronica Micle în viața sa. La un moment dat, spunând chiar, că până să o întâlnească pe Veronica, el nu avea un scop în viață.

Relația dintre cei doi a fost atent studiată și transmisă în mod public după ce s-au stins din viață. Urmărirea cronologică a scrisorilor lor, a textelor și manuscriselor lui Eminescu, creionează cu lux de amănunte dragostea pe care și-au împărtășit-o.

Încă de la Viena, în inima poetul s-a aprins un foc pentru Veronica. Se spune că o vizita din când în când, la spital. Într-o scrisoare care datează din anul 1876, aflăm că poetul a iubit-o în secret timp de doi ani. Printre frazele pline de destăinuiri, s-a regăsit și momentul în care Mihai Eminescu îi aduce aminte Veronicăi că ea a fost cea care a vrut să ducă relația lor la un alt nivel.

S-a căutat mult timp bucata lipsă. Oare ce făcuse Veronica Micle? Răspunsul a fost găsit într-o altă scrisoare, netrimisă, a poetului. Într-o zi, când Ștefan Micle a trebuit să plece din Iași, autoarea de rânduri în versuri, i-a oferit poetului boem o întâlnire intimă de o oră. În acel timp, Veronica i-a permis să o ia în brațe. Printre altele, poetul și-a notat acea zi drept cea mai fericită zi din viața lui.

După jumătate de an de la acest eveniment, până la următoarea întrevedere, pentru Mihai Eminescu timpul s-a măsurat în frământări. A scris multe poezii prin care își exprima buciumul din suflet: „Iubind în taină“, „Eu număr“, „Ah!“, „Plângând“, „În liră-mi geme și suspin-un cânt“, „Ce șoptești atât de tainic“, „Zadarnic șterge vremea“, „Venin și farmec“, „Gelozie“ și multe altele.

Și totuși, cu timpul, pasiunea se mai domolește din partea lui Mihai Eminescu. Acesta a decis să se mute în București, în octombrie 1877. Motiv pentru care, Veronica i-a trimis o scrisoare, în care, și-a explicat comportamnetul, mai cu seamnă starea de indifierență. Principalul motiv pentru care nu ar fi vrut să dea curs relației cu celebrul poet a fost divorțul. Căsătorindu-se de mică, ea a considerat că pensia de urmaș ar fi o compensație a copilăriei ei sacrificate. Din păcate, nu a avut parte de ea.

După moartea lui Ștefan Micle, cei doi reiau legătura în urma unei scrisori de condoleanțe transmise de Mihai Eminescu. Petrec câteva luni împreună și decid să-și întemeieze un cămin. Din cauza situației financiare, nu reușesc să ducă un trai decent. Distanța a intervenit, din nou, între ei și totuși, încearcă să-și salveze relația. Din păcate, visul frumos se termină o dată cu supărarea Veronicăi Miclea. Poeta îi reproșa adesea iubitului că îi scrie puțin și rar. Iar el se scuza că e obosit și bolnav.

Au avut trei încercări de ruptură, toate inițiate de Veronica. Pe două dintre ele le-a dres din scrisori, în timp ce în ultimul caz a fost nevoie de o vizită la Iași.

Poeta a trecut în lumea celor drepți la 39 de ani
Veronica Micle a murit la vârsta de 39 de ani, pe data de 3 august 1889, la Mănăstirea Văratec, din cauza unei congestii cerebrale, în urma otrăvirii cu arsenic. Deși presa vremii afirma că poeta s-ar fi sinucis, a fost înhumată religios lângă bisericuța Sf. Ioan de la Văratec.
 
Sursa foto: ilustraţie din volumul „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“,de Pericle Martinescu

Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“, de Pericle Martinescu: Veronica Micle, „icoană de lumină în pervazul negru al vieţii”

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

03 august în istoria lumii. Ce evenimente au marcat această zi

03 Aug 2022 1091

Mihai Eminescu și Veronica Micle omagiați la Botoșani. 133 de scrisori vor fi publicate în premieră

14 Jun 2022 1201

Eminescu la Constanța „Privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase”

16 Jun 2021 2601

#DobrogeaDigitală Chipul de bronz al lui Eminescu, martor mut al istoriei orașului Constanța

15 Jan 2021 2897

#DobrogeaDigitală - „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“, de Pericle Martinescu Veronica Micle, „icoană de lumină în pervazul negru al vieţii”

03 Aug 2020 3248

1970 Statuia lui Mihai Eminescu pe faleză

19 Nov 2017 1882

1958 Statuia poetului Mihai Eminescu pe faleză

19 Nov 2017 1476

Teatrul românesc în doliu. S-a stins o cunoscută actriţă. Avea doar 47 de ani

08 Jul 2017 4858

Veronica Micle - În Cenuşă

22 Jan 2017 3908

Actualitatea lui Eminescu ”Politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă” (galerie foto)

15 Jan 2017 9356

Ştiaţi că...? Veronica Micle, muza celebrului poet Mihai Eminescu... (video)

03 Aug 2016 6871

Lumea Poeziilor Veronica Micle - Nu plânge...

07 May 2016 3148

Primul film documentar din 1914, despre Mihai Eminescu și oamenii apropiați lui (video)

20 Feb 2016 3968

Lumea poeziilor Veronica Micle - De-ai ști...

06 Feb 2016 5548

Ştiaţi că...? Poeta Veronica Micle, cunoscută mai ales datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu...

03 Aug 2015 3590