Cultura

Ovidiu Dunăreanu - 70. Un povestaș magic, un clasic în viață


Ieri, în Aula Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța a avut loc nu doar un eveniment editorial, ci o întâlnire de suflet, una din acele „întâmplări” pe care nu o poți rata, dacă te preocupă identitatea ta culturală.


Scriitorul Ovidiu Dunăreanu, care a devenit de curând septuagenar, a dorit să marcheze provocatoarea aniversare alături de prieteni și de colaboratori și să ne prilejuiască, încă o dată, bucuria unei lecturi de excepție, oferindu-ne elegantul volum care adăpostește între coperțile sale cea de-a doua ediție, revăzută și adăugită, a romanului său de succes „Lumina îndepărtată a fluviului”, apărut în toamna anului trecut, la prestigioasa editură Junimea din Iași.


Moderat de dr. Corina Apostoleanu, directorul instituției-gazdă, evenimentul a oferit ocazia scriitorului sărbătorit, dar și invitaților – prozatori, poeți, critici, bibliografi, profesori sau simpli admiratori ai literaturii lui Ovidiu Dunăreanu - să evoce poetica spațiilor cultivate de autor în proza sa, o proză legată eminamente de pământul misterios și subtil al Dobrogei, având Ostrovul natal drept centru simbolic, cu implicațiile sale mitice și fantastice.


Înscriindu-se în stirpea unor mari scriitori români atașați de realismul magic (Panait Istrati, Fănuș Neagu sau Ștefan Bănulescu), Ovidiu Dunăreanu încearcă o deslușire a misterioasei relații a omului cu cosmosul, revenind asupra cărții sale publicate în 2016 („ăsta e un defect al meu, revin mereu asupra a ceea ce am scris”, declară prozatorul) și adăugându-i încă un capitol. Și aici, după cum ne-a obișnuit, autorul lasă locurile să-și spună povestea. Protagonistă, de data aceasta, este cișmeaua veche a satului, în jurul căreia, de fapt, s-a configurat întregul univers locuit. Căci cișmeaua de piatră și apa sa, purtătoare de memorie individuală și colectivă, este „părtașă de suflet” la tot ce s-a trăit în jurul său, la bucurii și tristeți, la evenimente tragice sau glorioase.


Povestaș înnăscut, dar și un responsabil om al cetății, Ovidiu Dunăreanu contribuie, prin literatura sa, ca și prin activitatea prodigioasă de editor și promotor al scriitorilor mai tineri, la construirea unei identități culturale a acestui ținut de mare bogăție spirituală, amintindu-ne mereu că ne tragem dintr-o Dobroge cu aură magică, ale cărei resurse uluitoare avem datoria să le aducem mereu în actualitate, cu tenacitate și tandrețe.


Citește și:

#citesteDobrogea: Ovidiu Dunăreanu - 70. Scriind despre Dobrogea cu inefabilul sentiment al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte amânată „Prof de română. Școala noastră cea de toate zilele”. Între cele 20 de modele de profesionalism, o constănțeancă

12 Mar 2020 2688

Conferinţă naţională şi lansare de carte, în aula Universității „Ovidius”

11 Mar 2020 2061

Arhiepiscopia Tomisului Maslu pentru copii și batrâni. Conferință și lansare de carte

10 Mar 2020 906

Scriitoarea irlandeză Siobhán Parkinson lansează la Constanța „Miracolele Mirandei” (VIDEO + GALERIE FOTO)

05 Mar 2020 931

Lansarea cărții „In giro per l’Italia in 14 tappe” a creat o deosebită seară în stil italian la Muzeul de Artă (galerie foto)

03 Mar 2020 1296

Poveștile Dobrogei, relansate într-un cadru neconvențional

28 Feb 2020 633

Literatura pentru copii vorbește, prin Siobhán Parkinson, și la Constanța

28 Feb 2020 1766

Cultura dobrogeană nu poate avea un destin minor. „Dicţionarul de personalităţi dobrogene“ - o dovadă în plus (galerie foto)

21 Feb 2020 2479

Despre critici şi confesiunile lor, în volumul Anastasiei Dumitru

20 Feb 2020 1630

Lansare de carte Cerasela Dobrinescu - „Ruşii lipoveni din Dobrogea - istorie şi tradiţii specifice (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea - 2011)” (document)

15 Feb 2020 2808

Lansare de carte „Connaiseur fără ifose” de Cezar Ioan, miercuri, la Cărturești Verona

14 Feb 2020 716

La Cărturești Carusel Lansare de carte a scriitoarei constănțene Doina Jela - „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”

05 Feb 2020 1991

„Analele Dobrogei”, la primul volum din seria a treia. Lansare la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

29 Jan 2020 1625

Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” - „Stan Greavu-Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea”

21 Jan 2020 1591

Lansare de carte și expoziție de fotografie, la Biblioteca Județeană din Constanța

20 Dec 2019 1425