Pagini de cultură chineză, la Muzeul de Artă din Tulcea


O interesantă expoziție de fotografie poate fi admirată în aceste zile la Muzeul de Artă de la Tulcea. Între municipalitățile din Tulcea și regiunea chineză Suzhou există deja peste 20 de ani de înfrățire și colaborare. În acest spirit, expoziția „Iată Suzhou!”, vernisată în prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze la București, Excelența Sa doamna Jiang Yu, reprezintă încă un moment important, care marchează, în plus, 70 de ani de la inițierea legăturilor diplomatice dintre China și România, pe 5 octombrie 1949, în urma căreia s-au înregistrat cooperări bilaterale solide în cadrul ONU și al altor organizații internaționale, precum și rezultate  fructuoase ale schimbului și cooperării în diferite domenii.


Cele 52 de fotografii expuse pe simeze sunt realizate de 26 de fotografi care au ales să imortalizeze cele mai frumoase momente și locuri din Suzhou. Situat în provincia Jiangsu din sud-estul Chinei de Est, la aproximativ 100 km nord-vest de Shanghai, orașul este un centru economic important și punct focal al comerțului și al doilea oraș ca mărime din provincie, după capitala sa, Nanjing.


Fondat în 514 î.Hr., Suzhou are peste 2.500 de ani de istorie.  Considerat sinonim cu înalta cultură și eleganță, generații de artiști, savanți, scriitori și înalta societate din China au fost atrase de formele sale de artă rafinate și de frumusețea delicată a grădinilor sale.
 
Cu ocazia vernisajului, Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, a precizat: „Prin această expoziție, într-o clădire cu o deosebită semnificație istorică pentru orașul și județul nostru, ni se relevă o pagină din cultura chineză. Tulcenii au posibilitatea astfel să cunoască străvechea așezare Suzhou, cu o istorie de peste două milenii și jumătate, care în prezent îmbină armonios cultura străveche și dezvoltarea modernă. Vă reamintesc faptul că, în cadrul parteneriatului nostru cu omologii  chinezi, au mai fost organizate o serie de expoziții la Tulcea, fiecare dintre ele extrem de interesante pentru publicul tulcean iubitor de artă: pictura și caligrafia tradițională chineză, mătasea vestită, medicina tradițională Wu, dar și imaginea Chinei în fotografie și colțuri chinezești”.


În afară de colaborarea pe tărâm cultural, au mai fost prezentate propuneri privind dezvoltarea unor inițiative în domeniul educației (burse guvernamentale pentru studenți tulceni la Suzhou și Yangzhou, care după instruire să fie implicați direct în relațiile de cooperare dintre cele două părți), dar și propuneri privind medicina tradițională chineză (cursuri de acupunctură în China).

Sursa foto: Muzeul de Artă Tulcea
 

Citește și:

A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internațională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București în vizită la Constanța. Ce subiecte au fost analizate



 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 647

Dramaturgul francez Molieré, în 33 de stampe, din expoziția „Gravură Franceză din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”

11 Mar 2024 558

Exponatul lunii martie la Muzeul de Artă Tulcea – „Eva”, de Frederic Storck

01 Mar 2024 536

Un exponat deosebit în galeria Muzeului de Artă Tulcea

24 Feb 2024 479

Gravură franceză inspirată de opera lui Molière, în expoziție la Muzeul de Artă Tulcea

10 Feb 2024 711

A treia ediție a Bienalei Naționale de Grafică „Constantin Găvenea”, la Muzeul de Artă din Tulcea

03 Feb 2024 606

Exponatul lunii februarie, la Muzeul de Artă din Tulcea. Despre ce lucrare este vorba

03 Feb 2024 625

Ion Jalea, personalitate a sculpturii născută la Tulcea

19 May 2023 1282

LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)

15 Jan 2023 2029

Constanța „Redescoperind Muzeul de Artă”. Cine participă la întâlnirile artistice creative

12 Apr 2022 2529

#Dobrogea143 Lelia Rus-Pîrvan, directorul interimar al Muzeului de Artă Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2021 2033

Ziua Dobrogei la Muzeul de Artă Constanța

13 Nov 2021 1719

Tulcea culturală Bienala de Pictură „Alexandru Ciucurencu”, la final

11 Nov 2021 2960

Tulcea culturală Lucrările Bienalei internaționale de pictură „Alexandru Ciucurencu”, în curs de jurizare

27 Oct 2021 3950

Tulcea culturală Muzeul din cartier

24 Sep 2021 1649