Cultura

Pagini de cultură chineză, la Muzeul de Artă din Tulcea


O interesantă expoziție de fotografie poate fi admirată în aceste zile la Muzeul de Artă de la Tulcea. Între municipalitățile din Tulcea și regiunea chineză Suzhou există deja peste 20 de ani de înfrățire și colaborare. În acest spirit, expoziția „Iată Suzhou!”, vernisată în prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze la București, Excelența Sa doamna Jiang Yu, reprezintă încă un moment important, care marchează, în plus, 70 de ani de la inițierea legăturilor diplomatice dintre China și România, pe 5 octombrie 1949, în urma căreia s-au înregistrat cooperări bilaterale solide în cadrul ONU și al altor organizații internaționale, precum și rezultate  fructuoase ale schimbului și cooperării în diferite domenii.


Cele 52 de fotografii expuse pe simeze sunt realizate de 26 de fotografi care au ales să imortalizeze cele mai frumoase momente și locuri din Suzhou. Situat în provincia Jiangsu din sud-estul Chinei de Est, la aproximativ 100 km nord-vest de Shanghai, orașul este un centru economic important și punct focal al comerțului și al doilea oraș ca mărime din provincie, după capitala sa, Nanjing.


Fondat în 514 î.Hr., Suzhou are peste 2.500 de ani de istorie.  Considerat sinonim cu înalta cultură și eleganță, generații de artiști, savanți, scriitori și înalta societate din China au fost atrase de formele sale de artă rafinate și de frumusețea delicată a grădinilor sale.
 
Cu ocazia vernisajului, Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, a precizat: „Prin această expoziție, într-o clădire cu o deosebită semnificație istorică pentru orașul și județul nostru, ni se relevă o pagină din cultura chineză. Tulcenii au posibilitatea astfel să cunoască străvechea așezare Suzhou, cu o istorie de peste două milenii și jumătate, care în prezent îmbină armonios cultura străveche și dezvoltarea modernă. Vă reamintesc faptul că, în cadrul parteneriatului nostru cu omologii  chinezi, au mai fost organizate o serie de expoziții la Tulcea, fiecare dintre ele extrem de interesante pentru publicul tulcean iubitor de artă: pictura și caligrafia tradițională chineză, mătasea vestită, medicina tradițională Wu, dar și imaginea Chinei în fotografie și colțuri chinezești”.


În afară de colaborarea pe tărâm cultural, au mai fost prezentate propuneri privind dezvoltarea unor inițiative în domeniul educației (burse guvernamentale pentru studenți tulceni la Suzhou și Yangzhou, care după instruire să fie implicați direct în relațiile de cooperare dintre cele două părți), dar și propuneri privind medicina tradițională chineză (cursuri de acupunctură în China).

Sursa foto: Muzeul de Artă Tulcea
 

Citește și:

A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internațională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București în vizită la Constanța. Ce subiecte au fost analizate

 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrări ale artistului Constantin Găvenea, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

07 Nov 2019 899

Viorel Poiată, câștigător al premiului I în cadrul Bienalei internaționale de pictură „Alexandru Ciucurencu“ (galerie foto)

14 Oct 2019 1272

A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internațională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

10 Sep 2019 839

#citeșteDobrogea 136 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu, primul custode al pinacotecii de la mare

18 May 2019 899

#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

18 May 2019 796

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 1219

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa

10 Oct 2018 1098

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea va intra în restaurare (galerie foto)

27 Sep 2018 924

Casa Panaghia din Babadag şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea ar putea fi restaurate cu fonduri europene

08 Apr 2017 2389

LA MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ TULCEA

15 Jun 2015 1419

Expoziţie Alma Ştefănescu-Schneider şi Ion Anastase Tiţoiu Lucrări de gravură şi desen, la Tulcea

29 Jul 2014 1251

Tulcea găzduiește Gala Premiilor Micul Etnograf

16 Jun 2014 2136

Anunţuri 27 septembrie 2013

27 Sep 2013 1710