Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

La Muzeul de Artă Populară Constanța a avut loc, în urmă cu câteva zile, vernisajul expoziției „Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară“, realizată de Elena Orbocea, artist plastic și secretar literar al Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.
 
La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, iar printre invitați s-au aflat reprezentanți locali ai etniilor dobrogene.
 
În cadrul evenimentului a luat cuvântul directorul muzeului, Maria Magiru, care s-a declarat onorată să găzduiască această expoziție, precizând că realizatoarea păpușilor expuse a făcut o documentare amănunțită pentru a le putea crea. „M-a impresionat modul în care este realizat modelul fețelor. Unele sunt triste, unele fericite“, a spus directorul Muzeului de Artă Populară.
 
Totodată, Maria Magiru a remarcat că, deși păpușile reprezintă etniile românești, concepția și amprenta personală ale Elenei Orbocea își fac simțită prezența.
 
La expoziție au fost reprezentate 14 păpuși ale căror costume sunt inspirate de spațiul multietnic dobrogean, alcătuit din români, aromâni, armeni, turci, tătări, ruși-lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi.

Liviu Merdinian, președintele Filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, a luat cuvântul în cadrul expoziției, ținând să își exprime aprecierea față de creatoarea acestor păpuși: „Efortul depus este un efort de suflet. Generația tânără participă la aceste evenimente“.
 
Ambasadorul Armeniei la București, Sergey Minasyan, s-a declarat onorat să fie invitat la Constanța, la acest eveniment cultural, subliniind importanța apropierii dintre toate etniile. „Vorbim despre riturile, tradițiile, dar și despre importanța apropierii dintre etnii, care se poate face și prin aceste păpuși.  Păpușile ne învață iubirea și dragostea între oameni și între popoare“, a spus ambasadorul.
 
Elena Orbocea, realizatoarea celor 14 păpuși, a vorbit despre proiectul său cu multă emoție și bucurie. A mai menționat faptul că timpul de realizare a celor 14 păpuși a fost de trei ani și a cuprins trei etape, și anume documentare, concepție artistică și realizarea propriu-zisă a păpușilor, modelate din polimer și papier-mâché . „Păpușile sunt realizate cu multă dragoste. Am lucrat la ele dându-le suflet. Câteodată mă gândesc la faptul că păpușile mele luminează în întuneric, datorită dragostei“, spune Elena Orbocea.

Artista a reinterpretat costumele tradiționale într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește, „apar croieli originale, fără însă ca acestea să se abată foarte mult de la forma inițială”.

Deschiderea expoziției a cuprins și momente muzicale. Astfel, mai multe reprezentante ale etniilor dobrogene au susținut câte un mic recital. S-a cântat tradițional armenește, o tânără de origine turcă a cântat la vioară, dar au putut fi urmărite și momente specifice altor etnii.

 
Expoziția „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară” va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 9 noiembrie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 309

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 432

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 667

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 360

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 403

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 555

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 483

Colaborare între Muzeul de Artă Populară Constanța și Gradinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării”

31 Mar 2024 408

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 502

Exponatul săptămânii , la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ștergar cu cuci”

25 Mar 2024 402

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 477

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 535

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 497

Atelier de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

22 Mar 2024 567

Muzeul de Artă Populară Constanța Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare tradițională în lumea satului

17 Mar 2024 540