„Pe drumurile istoriei“ Fragmente de viaţă şi de istorie trăită, în volumele impresionante ale profesorului Tasin Gemil (galerie foto+video)

Ieri, reprezentanţi ai cotidianului ZIUA de Constanţa au fost prezenţi la Bucureşti, la evenimentul de lansare a lucrării în două volume semnate de profesorul şi diplomatul Tasin Gemil, „Pe drumurile istoriei“. Întâlnirea a avut loc la Casa Titulescu, sediul Fundaţiei Europene Titulescu, gazdă şi mediator al discuţiei fiind prof.univ. dr. Adrian Năstase.
 
Lucrarea în două volume, care însumează peste o mie de pagini, este girată de personalităţi importante ale culturii româneşti, având un cuvânt-înainte semnat de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, precum şi o prefaţă ce aparţine preşedintelui Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. 
 
Catalogat ca o carte de memorii şi de istorie trăită, dar şi de preţioase documente diplomatice, cartea a fost luată în dezbatere de către cei doi invitaţi, profesori universitari de aleasă ţinută intelectuală, Dumitru Preda şi Georgeta Filitti.
 
Fost diplomat el însuşi, Dumitru Preda ne-a vorbit despre perioada celor două misiuni diplomatice ale autorului, în Azerbaidjan şi Turkmenistan, perioadă în care Tasin Gemil a dovedit competenţă, autoritate, dar şi „o înţelepciune care vine din studierea profundă a unei istorii de secole, a comunităţii sale minoritare, integrate în comunitatea românească, integrată în comunitatea mediteraneană şi a Asiei Mici şi Centrale“. „Deşi vorbeşte despre trecut, autorul aduce totuşi un mesaj prezent, de mare actualitate, îndemnând la educaţie, la respectul cuvântului şi la devotament pentru ţara căreia îi aparţii, indiferent de etnia din care provii”, a precizat acesta.   
 
Dumitru Preda are şi el rădăcini dobrogene, a predat în anii ’90 la Universitatea „Ovidius“, înainte de a pleca în Cuba, unde a fost numit ambasador. Păstrează şi acum legătura cu foşti studenţi, ajunşi între timp universitari sau cercetători.
 
Georgeta Filitti a vorbit cu emoţie despre cartea lui Tasin Gemil, declarând că a citit-o pe nerăsuflate şi a fost impresionată de ambiţia şi tenacitatea „acestui pui de tătar”, care a urmat sfatul mamei de a merge mereu înainte, indiferent de obstacole. A comparat cartea cu „O mie şi una de nopţi“, rememorând de asemenea cu nostalgie perioada în care a fost colegă cu autorul la Institutul „Nicolae Iorga“.
 
Tasin Gemil s-a declarat copleşit de pleiada de aprecieri şi vorbe frumoase la adresa cărţii şi a personalităţii sale. Ne-a declarat că nu se aştepta ca volumul să aibă un asemenea impact în rândul cititorilor, care au apreciat „poveştile” sale şi dezvăluirile din interiorul comunităţii turco-tătare unde s-a născut şi a crescut.
 
Nu s-a aşteptat nici ca volumul să aibă în final atât de multe pagini, dar s-a simţit obligat faţă de posteritate să pună la dispoziţie mulţimea de documente din biblioteca personală şi din arhive, pe care le-a ordonat cronologic şi tematic. Profesorul a fost nevoit să facă, de altfel, o selecţie din multe mii de pagini de însemnări adunate de-a lungul prodigioasei sale activităţi.
 

„Îi sfătuiesc pe toţi cei care au citit această carte să-şi îndeplinească datoria faţă de familie“
 
Cu gândul că experienţa sa va fi de folos celor mai tineri, Omul Tasin Gemil îndeamnă în cartea sa la încredere şi tenacitate, la cinste şi bunătate:

 
„Îmi permit să-i sfătuiesc pe toţi cei care au binevoit să citească această carte să-şi îndeplinească cu abnegaţie datoria faţă de familie, ca şi pe cea faţă de profesiune, să înfrunte obstacolele, să se ferească de a face rău oamenilor nevinovaţi, să ajute pe cei care au nevoie, să creadă în dreptatea şi bunătatea lui Allah/Dumnezeu, care îi răsplăteşte pe cei buni şi cinstiţi, mai întâi în această viaţă!”
 
Tasin Gemil este una dintre cele mai importante personalități ale Dobrogei contemporane, unde s-a născut, a trăit, a scris și a fost dascăl. Între 2004 şi 2008, a fost prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. În prezent este profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca. Este laureat al Premiului „Nicolae Iorga”, acordat de Academia Română în 1991, iar în 2013 i s-a acordat titlul de „Senator de onoare” de către Institutul Cultural Român. Tasin Gemil este cetăţean de onoare al oraşului Medgidia.

  

Citeşte şi:

LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, îşi lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la Bucureşti (galerie foto + video)

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

„Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Destinul tragic al tătarilor

18 May 2022 631

Dreptul istoric asupra Crimeii

18 May 2022 3666

Volumul „Relațiile Româno-Turce în perioada modernă”, lansat în ediție bilingvă română și engleză

21 Feb 2022 2272

Tendinţe noi în istoriografia mondială, privind istoria tătarilor

19 Feb 2022 2085

NATO este garanția vitală a Rusiei

03 Feb 2022 1212

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

21 Sep 2021 1873

ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

21 Aug 2021 2153

ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

20 Aug 2021 2371

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

19 Aug 2021 2202

Istoricul Tasin Gemil lansează volumul „Tătarii relații cu otomanii și romanii“, în Medgidia

18 Aug 2021 2904

#citeșteDobrogea Istoricul Tasin Gemil, la ceas aniversar. Biografia unui dobrogean de rang înalt

21 Sep 2020 2899

LIVE TEXT Istoricul Tasin Gemil, dublă lansare de carte, la Medgidia. Invitați de seamă, la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" (galerie foto)

22 Nov 2019 2219

„Pe drumurile istoriei“ - o nouă lansare a lucrării lui Tasin Gemil, la Medgidia

15 Nov 2019 2695

Volumele „Pe drumurile istoriei“, lansate la Constanța Tasin Gemil - „Nu suntem urmașii mongolilor“ (galerie foto)

21 Oct 2019 3671

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

18 Oct 2019 1961