Performanță la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“! „Zări Alb Astre“ a obținut premiul I la Concursul de Reviste „Comandor Eugeniu Botez“, ediția 2022

Revista Zări Alb Astre, nr. 1, mai 2022, Constanța. Sursă foto: ZIUA de Constanța
  • Performanța a fost atinsă de numărul aniversar al revistei, lansat în iunie 2022.
  • Concursul se află la ediția a II-a, prima fiind organizată în anul școlar 2020-2021 de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.
  • Premiul obținut „întregește palmaresul de premii ale școlii și răsplătește munca acestor elevi atât de talentați și dedicați scrisului“, în cuvintele prof. Dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“. 
 
La doar câteva luni de la lansare, noul număr al Revistei „Zări Alb Astre“, publicație cu tradiție a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, a fost onorat cu premiul I al Concursului de Reviste „Comandor Eugeniu Botez“, ediția a II-a, 2022. Performanța a fost atinsă de numărul aniversar al revistei, lansat în iunie 2022.
 
Premiul obținut „întregește palmaresul de premii ale școlii și răsplătește munca acestor elevi atât de talentați și dedicați scrisului“, în cuvintele prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
 
Concursul se află la ediția a II-a, prima având loc în anul școlar 2020-2021, fiind organizat de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.
 
Eugeniu P. Botez este numele adevărat al ilustrului scriitor român Jean Bart. Născut la Burdujeni, în judeţul Botoşani, pe 28 noiembrie 1874, a fost elevul lui Ion Creangă, fiind unul dintre cei mai buni învăţăcei ai dascălului său. Pseudonimul „Jean Bart“ a fost  împrumutat de la un faimos corsar al secolului al XVII-lea.
 
Așa cum spuneam, anul acesta la secțiunea licee civile premiul I a fost obținut de Revista „Zări Alb Astre“ a Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, iar locul II de Revista „Castel Anii Dobrogei“  a  Colegiului Agricol „Dobrogea”, Castelu.
 
La nivel universitar, premiul I a fost câștigat de Revista „Orizonturi Marine“ a  Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Constanța.
 
În ceea ce privește liceele militare, marele premiu a fost câștigat de revista „Mușatinii“ a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, premiul I de revista „Jurnal de Bord“ a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța, premiul II  de revista „Inimi sub drapel“ a  Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia, premiul III de revista „Spot the Falcon“ a  Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza și de revista „Orizont cultural“ a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova.

Premiul I îi revine Revistei „Zări Alb Astre“

 
„Zări Alb Astre” nu a fost niciodată o publicație oarecare, pentru simplul motiv că a promovat cu rigoare doar valoarea și a găzduit în paginile sale colaborări de prestigiu, care au confirmat peste ani, ajungând nume de referință în cultura și știința românească.

Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, cel care a sprijinit îndeaproape revista, ne-a transmis:
 
„Sunt bucuros că, într-un an aniversar pentru revistă - se fac 75 de ani de la apariția ei - au reușit să realizeze un număr foarte bun și ilustrativ pentru întreaga istorie a revistei și faptul că a fost premiat într-un concurs atât de valoros întregește palmaresul de premii ale școlii și răsplătește munca acestor elevi atât de talentați și dedicați scrisului“, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ pentru cotidianul ZIUA de Constanța. 

Lansarea numărului aniversar al Revistei Zări Alb Astre, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța


Numărul premiat a fost lansat în iunie 2022, sub deviza #mereuSerieNouă. La acel moment, în aula „Gheorghe Coriolan“ a  Colegiului Mircea, redacția, în număr de nu mai puțin de 50 de elevi coordonați de Dima Nancu, redactorul-șef, îndrumați de profesoarele Luminița Belcin și Amalia-Maria Roșioru, a adunat împreună generații de absolvenți care au înobiltat de-a lungul timpului paginile publicației. Au fost prezentate evocări emoționante ale mirciștilor și invitaților veniți din București, Manchester, Elevția, etc. Tot în cadrul lansării a fost prezentat un film documentar, o retrospectivă istorică a revistei.  
 
Paginile publicației prezintă teme de o varietate impresionată, de la „Realitate și omul contemporan“ sau „Statuia lui Ovidiu, blocată între timp și oameni“, literatură și poezie până la anchete jurnalistice, recenzii de film, carte ori teatru sau horoscop, totul într-o notă culturală și jurnalistică.
 
Iată că, implicarea, flerul și entuziasmul tinerilor mirciști nu au trecut neobservate și acum, după memorabila lansare din luna iunie, publicația a primit și validarea înaltei  ținute.

Lansarea numărului aniversar al Revistei Zări Alb Astre, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța

75 de ani de viață publicistică
 

Povestea „Zărilor…“ a început la jumătatea secolului XX, pe 19 decembrie 1946, când în urbea tomitană își făcea apariția o curajoasă revistă de cultură editată de tinerii entuziaști de la Liceul „Mircea cel Bătrân“. Primul număr al revistei „Zări Albastre” vede lumina tiparului din inițiativa elevilor Mihail Cazacu și Popa Gheorghe, și a unui comitet de redacție, format din Carp Silvia, Munteanu Nicolae, Predescu Tatiana, Ștefănescu Ion, responsabil fiind Gheorghe Jipa.
 
Revista se deschide cu articolul program „Gândirea noastră“, continuând cu materiale inedite și literatură. Momentul lansării este evocată decenii mai târziu de Mihail Cazacu, într-un interviu acordat în anul 1983 chiar revistei pe care el o înființase.
 
Sub o formă cenzurată și alterată de contextul regimului politic din România comunistă,  Mihail Cazacu mărturisea cu emoție următoarele: „Pentru strângerea de fonduri necesare, în vara anul 1946, am montat un spectacol cu comedia „Un leu și-un zlot“ de Rosetti, interpretată de elevi. Apoi de foarte mare sprijin ne-a fost tatăl unui coleg, proprietarul unei mici tipografii. El ne-a sfătuit să ne investim fondurile în hârtie,pe care apoi i-am lăsat-o în custodie, acoperind astfel și costul de tipar, foarte redus dealtfel. Un alt aspect interesant a fost acela că, zincografia fiind prea costisitoare pentru bugetul nostru, am recurs la linoleum, pentru ilustrarea revistei, executate de diverși simpatizanți.“
 
Publicația junilor liceeni s-a ferit cât a putut de mult de tematica impusă de influența sovietică  a acelor vremuri atât de tulburi, până la numărul din decembrie 1947, când toate articole publicate nu scapă de limbajul de lemn impus de sovietizarea societății românești.
 
Numărului cinci al revistei din martie 1947 este deosebit de valoros, dacă ținem cont de contextul social-istoric în care apare. Primul articol aparține ilustrului Grigore Sălceanu, elev și profesor al Liceului „Mircea cel Bătrân“, urmat de lucrări semnate de personalități notabile, precum Ion Banu, Aurel Dumitrescu, Constantin Sesima, Emil Ștefănescu, Ion Bădică.
 
Din 1948 povestea „Zărilor…” este întreruptă de instaurarea regimului totalitar din România. Timp de mai bine de trei decenii, apariția acesteia n-a mai fost posibilă.
 
Un miracol avea să se întâmple în1983, moment în care revista reapare sub atenta coordonare a regretatului profesor de limba franceză, domnul Dorin Munteanu. Vom regăsi articole semnate de prestigioși profesori ai liceului, dintre care îi amintim pe domnii Ion Faiter, Constantin Caragea, dar și poezii, recenzii, dări de seama scrise de elevi.
 
În 1984 mai apare un număr care conține un interviu cu poetul Virgil Teodorescu, absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân“, ca apoi, până în 1995, să se aștearnă iar tăcerea.
 
La câțiva ani după căderea comunismului, domnul profesor Florin Pietreanu, alături de câțiva elevi, reușesc să relanseze revista și din 1995 publicația mircistă este scoasă periodic.
 
Cel dintâi număr aniversar avea să apară în anul 1996 cu ocazia centenarului liceului. Asemenea celui din martie 1946, și cel din 1996 este un document. Coordonat tot de profesorul Florin Pietreanu, revista prezintă evocări emoționante ale foștilor absolvenți ai liceului. Articolele publicate sunt semnate de mari personalități, precum profesorul universitar dr. Marian Traian Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române, dr. Paul Horja, profesor universitar dr. Vasile Popa, avocatul Aram Agop, poetul Aurel Dumitrecu, pianistul Harry Tavinian, publicistul și criticul literar Bogdan Ghiu. Zeci de poezii culese din numerele anterioare sau din alte publicații sunt tipărite pe câteva file. Studii, evocări, articole scrise de elevi se regăsesc în paginile revistei aniversare.  
 
Noul mileniu îi va aduce publicației un nou nume. Sub entuziasmul și efervescența anilor 2000, coordonată pe atunci de doamna profesor dr. Anca Evelina Cîrligeanu și domnul profesor dr. Mircea Țuglea, revista este reinventată, chiar și numele primind o altă formă, „Zări Alb Astre”. Vom regăsi teme noi, grafică și structură nouă.
 
Din 2004 coordonarea este preluată integral de regretatul profesor, critic literar și scriitor Mircea Țuglea, care acum ne veghează, poate, din alte zări alb astre. Sub conducerea lui, revista trece printr-o altă reinventare. Simultan în spațiul extrașcolar apare clubul de jurnalism al liceului, coordonat de același Mircea Țuglea care mărturisea în 2006: „N-am crezut, atunci când am preluat această revistă că vor apărea atât de repede (și asemenea) rezultate. Şi mai ales una „școlară", cunoscute fiind limitările pe care le implică acest gen de publicistică. Oricum am lua-o, prima (şi cea mai importantă) miză a unei astfel de reviste este tocmai de a nu fi „școlară", ci mai mult decât o revistă de cultură, eventual, și în orice caz una de atitudine.“
 
Povestea revistei a continuat cu aceeași notă de asumare în anii următori sub coordonarea doamnelor profesoare Luminița Belcin, Mariana Nistorescu, Anca Evelina Cîrligeanu, Mirela Ghinea și Amalia-Maria Roșioru.
 
În ultimul deceniu sute de elevi și-au așternut gândurile în paginele revistei care altădată a reunit scriitori, academicieni, fizicieni, actori, doctori, dintre care amintim pe Grigore Sălceanu, Pavel Chihaia, Vasile Cojocaru, Virgil Teodorescu, Harry Tavitian, Vasile Popa, Bogdan Ghiu, Ion Banu, Petre  Frangopol și Traian Petcu.

Lansarea numărului aniversar al Revistei Zări Alb Astre, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Constanța culturală: „Zări Alb Astre“, revista Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, la 75 de ani
 
LIVE VIDEO-TEXT: Revista „Zări Alb Astre“, la ceas aniversar. 75 de ani de viață publicistică (GALERIE FOTO)
 
#mereuSerieNouă: Poveste începută în urmă mai mult de jumătate de secol. Revista „Zări Alb Astre“, 75 de ani de viață publicistică
 
#ZăriAlbAstre75: Articolul program al revistei - „Pentru noi, după lunga furtună a omenirii, strălucesc zări albastre“

ZIUA LIVE. 75 de ani de „Zări Alb Astre“, la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „IZEL“ de Amalia Caraş, clasa a XI-a B

01 Aug 2023 838

Revista Zări Alb Astre. ZăriAlbAstre2012. „În contra direcţiei de astăzi în incultura română“ de Dan Munteanu, clasa a XII-a A

31 Jul 2023 826

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Love, Babylove sau 2 fete de 12 ani“ de Denisa Loredana Boboc, clasa a XI-a D

30 Jul 2023 894

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Balul Bobocilor între cine ştie ce şi nu ştiu cum“ de Andreea Burnaz, clasa a IX-a A

29 Jul 2023 1051

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 836

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Portnoy and Co vs. Linkin Park vs. Lady Gaga vs. Red Hot Chilli Pepers în doar 5 runde“ de Karla Georgescu, clasa a XII-a B

26 Jul 2023 744

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

24 Jul 2023 873

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

23 Jul 2023 976

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Noi. Cercul de teatru. Noi“ de Silviu Popa și Ana Diana Oțelea, clasa a XII-a A

22 Jul 2023 1060

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Atelierul de robotică“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

21 Jul 2023 844

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Legendele Insulei din Marea Neagră“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

20 Jul 2023 961

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Mari sărbători islamice Bayram-ul“ de Aytu Gelal, clasa a XI-a C

19 Jul 2023 852

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 950

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Catindat pentru post vacant“ de Raluca Ciochină

17 Jul 2023 879

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cine suntem şi ce facem pentru tine?“ de Bianca Evelyn Paris, Preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor

16 Jul 2023 1004