Pictorul Eugeniu Barău, cetățean de onoare al municipiului Tulcea (galerie foto)


Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Local Tulcea, pictorului Eugeniu Barău, reprezentant de seamă al comunității dobrogene și al artei românești contemporane, i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Tulcea”, la inițiativa primarului municipiului Tulcea, dr.ing. Constantin Hogea.


Anul trecut, la jumătatea lunii mai, pictorului Eugeniu Barău (73 ani) i s-a vernisat, la Muzeul de Artă Constanța, expoziția denumită „Vino și vezi”. Au vorbit dr. Doina Păuleanu, directorul muzeului, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, directorul Editurii „Ex Ponto”, și conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.


Născut pe 15 mai 1946, maestrul oferea anul trecut, la ceas aniversar, un interviu pentru obiectivtulcea.ro. Întrebat care ar fi calitatea primordială a picturilor sale, a răspuns: „Nu știu dacă are vreo calitate. Poate încântă, dar asta e cu totul altceva. Singura calitate e spirituală, mesajul e dureros: mă doare când fac așa ceva. Și eu aș fi vrut să fiu «nesimțit», să trec ca gâsca prin apă. Dar câtă durere, iar oamenii nu văd, au «cataractă» așa de groasă… Nu mă doare că nu «văd», ci că sunt «nesimțiți». Asta mă îngrozește. Acela care se trezește e contemporan cu mine, iar eu sunt cu el. Nu suntem toți la fel, unii sunt de joasă speță și n-ai ce face. Chiar și creștinismul a greșit când a spus că toți suntem egali: da, am venit toți curați de acolo, dar nu egali! Unii au o evoluția mai dezvoltată, de câteva milioane de ani, alții, de mai multe milioane... Extratereștrii, ca dovadă”.


Eugeniu Barău a studiat la Facultatea de Artă din Timișoara. Din 1980 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Tulcea, la ale cărei expoziții de grup este prezent constant începând cu 1990.


Eugeniu Barău a mai participat la expoziții de grup în Germania și București. Tablourile sale se regăsesc în colecții private din S.U.A., Canada, Siria, Israel, Grecia, Austria, Italia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Anglia, Mexic, Columbia, Argentina, Africa de Sud, Filipine și Japonia. Din 1991, artistul are o expoziție permanentă la Hotelul Select din Tulcea.


Tablourile sale sunt pline de personaje aflate în situații cel puțin interesante, pictura sa fiind considerată anecdotică.


Sursa foto: Facebook Paul Prisada

Imaginile cu lucrările lui Eugeniu Barău sunt publicate cu acordul fiului pictorului, Tudor Barău
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Îndrăgitul pictor tulcean Eugeniu Barău s-a stins din viață

26 Apr 2020 4219