Povestea ctitoririi Mănăstirea Dintr-un Lemn, la opt decenii de la consacrarea ca lăcaș al aviatorilor și marinarilor

Monument istoric de peste 300 de ani, Mănăstirea Dintr-un Lemn este situată la aproximativ 25 de kilometri sud de municipiul Râmnicu Vâlcea și la 12 kilometri nord de Băbeni, pe valea Otașaului, în comuna Frâncești . Nu se știe sigur dacă biserica s-a născut din visul unui cioban sau după minunea trăită de un călugăr.
Cea mai veche mărturie despre mănăstire a fost consemnată în scris de diaconul Paul de Alep, care l-a însoțit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoriile acestuia prin Țările Românești între anii 1653-1658. El susține că un călugăr ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular, moment în care ar fi auzit o voce ce l-ar fi îndemnat să zidească o mănăstire din trunchiul acelui copac. 

Potrivit unei vechi tradiții locale, ar fi luat ființă în primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea în acest loc a materialului unui singur stejar (se spune că inclusiv cuiele sunt din lemn). În baza acestei tradiții așezarea monahală de aici poartă numele Dintr-un Lemn. 
Ea a fost ridicată în cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoană pictată pe ambele fețe, ce se păstrează și azi în biserica de piatră a mănăstirii, cu multă venerație fiind considerată făcătoare de minuni și cel mai de preț obiect istoric și de artă de aici. Înaltă de 1,50 m, lată de 1,10 m, această icoană a suscitat interesul multor istorici și oameni de artă. 
 
 
La finele lunii trecute, la Mănăstirea Dintr-un lemn – lăcaș dedicat aviatorilor și marinarilor în urmă cu 80 de ani la inițiativa generalului Paul Teodorescu (28 iunie 1888, Bacău – 17 ianuarie 1981, îngropat la Mănăstirea Dintr-un Lemn, membru corespondent al Academiei Române), a avut loc o serie de manifestări a căror temă de bază a fost conlucrarea Bisericii cu Armata României. 
 
În urmă cu opt decenii, în vara lui 1938, generalul Paul Teodorescu, în calitate de ministru al Aerului și Marinei, este rugat, de Regina Maria să meargă la Mănăstirea Dintr-un Lemn, pentru a vedea situația lăcașului. Regina fusese acolo după primul Război Mondial, prin 1920, împreună cu Regele, prilej cu care au cunoscut-o pe Stareța Paisia Vasilescu, o femeie călugărită în urma decesului soțului, care cunoștea limba franceză și avea o cultură și o educație deosebite. 
La vremea respectivă, monumentele mănăstirii, respectiv Palatul Brâncovenesc, chiliile vechi erau neîntreținute de mai mult timp, cu fisuri în zidurile ce aveau proptele. Considerat un om extren de eficient, care oferea și soluții problemelor constatate, Paul Teodorescu a implicat Ministerul Aviației și Marinei și Regimentul 30 Garda Mihai Viteazu, aducând meseriași, forță de muncă formată din militari și bani de la minister, cărora li s-au adăugat sponsorizări (el însuși donând o sumă de bani) și cu implicarea comunității sătești. „Chiar generalul avea să definească noua față a mănăstirii ca fiind un program de reînnoire. Și în 1939, de comun acord cu Stareța Paisia Vasilescu și ierarhul care era atunci, au făcut demersuri la Guvernul României, prin Ministerul Cultelor, să se aprobe ca această mănăstire să devină lăcaș de rugăciune și închinăciune pentru aviatori și marinari. Evident, s-a căutat și o cale legală de a fi sprijinităfinanciar”, povestește prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, istoric constănțean legat sufletește de acest loc încă din 2008.

În felul acesta, Mănăstirea Dintr-un Lemn a intrat într-o conlucrare și, o dată cu ea, și Biserica Ortodoxă cu cele două categorii de forță armată. Până la începutul lui 1948, când comuniștii interzic categoric orice relație a Armatei cu Biserica, aici s-au spus rugăciuni în timpul războiului și s-au pomenit eroii. Din păcate, în acel an 1948, Paul Teodorescu avea să fie arestat, iar după cinci ani de pușcărie, revenea la mănăstire, reluând legăturile cu foști colaboratori. Iniția pelerinaje, dar și activități, el însuși fiind omagiat la mănăstire de colegi, printre care și de către contraamiralul Horia Macelariu. Înainte de a se stinge, în ianuarie 1981, a lăsat un testament prin care desemna cinci aviatori, cinci de la Regimentul de Gardă și alți opt de la Aviație care să se ocupe de administrarea mănăstirii și să o sprijine.
Tot generalului Paul Teodorescu i se datoresc și însemnele puse în urmă cu 80 de ani, când mănăstirea căpăta recunoașterea ca lăcaș de închinăciune al aviatorilor și marinarilor, alcătuind un memorial care avea să se deterioreze în timp. La invitația generalului, Henri Coandă, împreună cu Radu Irimescu, fost ministru stabilit la New York înainte de război, aveau să vină la mănăstire, pentru a recondiționa acele însemne, pe două plăci de marmură, inaugurate mai apoi în 1973.
Activitatea va fi continuată prin implicarea contraamiralului Horia Macelariu, care va organiza o serie acțiuni de sprijin și întrajutorare.
 

Crucea Râmnicului pentru universitarul Valentin Ciorbea



După 1990, lucrurile aveau să se schimbe, în bine, la Mănăstirea Dintr-un Lemn poposind reprezentanți ai Marinei și Aviației. „În cartea de aur a mănăstirii am găsit consemnările tuturor șefilor categoriilor de forță. Au fost ridicate două monumente: unul în cinstea eroilor Aviației și unul în cinstea eroilor Marinei. Iar acum, la 80 de ani, am considerat că e momentul să marcăm într-un mod deosebit. Așa încât, pe lângă editarea revistei anuale «Misiunea» și organizarea sesiunii științifice, a mai fost dezvelită o placă pe care s-au înscris și personalitățile care au participat: din partea Forțelor Terestre – generalul de brigadă Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, de la Marină - viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, de la Aviație – general maior Viorel Pană, generalul Bogdan Cernat - care a participat la ultima sa activitate oficială, întrucât a predat comanda și a plecat la o structură NATO din Portugalia. 

Ceremonialul militar a fost susținut de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazu, după care s-a mers în Palatul Brâncovenesc, în camera memorială a generalului Paul Teodorescu, unde s-a semnat hrisovul realizat pe piele de capră, prin care se consemnează acest moment al jubileului”, a adăugat același vorbitor.
Surpriza cea mare avea să vină din partea Înaltpreasfințitului Varsanufie, care a emis niște gramate (documente oficiale bisericești), iar printre cei care au primit Crucea Râmnicului s-a numărat și istoricul constănțean Valentin Ciorbea, pentru activitatea constantă depusă la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Șeful Statului Major al Forțelor Navale i-a acordat o plachetă Înaltpreasfințului Varsanufie, pentru activitățile pe care le-a sprijinit.
În încheierea discuției cu universitarul Valentin Ciorbea am aflat că intenționează să facă demersuri pentru ca Mănăstirea Dintr-un Lemn să devină lăcaș oficial de închinăciune și pentru Brigada 30 Mihai Viteazu, întrucât generalul Paul Teodorescu a condus regimentul între 1928 și 1932 și lui i se datorează ridicarea la această formă de instrucție. „La anul se împlinesc 160 de ani de la înființarea Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazu și atunci vom organiza o activitate la Mănăstirea Dintr-un Lemn, prilej cu care credem că vom pune și însemnele Brigăzii”, a spus prof. Ciorbea.

De asemenea, până la sfârșitul acestui an, universitarul constănțean speră să lanseze monografia acestei mănăstiri, care urmează să apară în ediție bilingvă româno-engleză.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 569

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 906

Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1984

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

30 Nov 2023 1792

#Dobrogea145 Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1470

Lansare de carte. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „General-adjutant Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității“

13 Oct 2023 1025

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române deschide a 27-a ediție a Conferinței Naționale "Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație” (FOTO+VIDEO)

13 Oct 2023 1448

Aniversări și evenimente editoriale la Tomis Profesorul Valentin Ciorbea - o nouă și valoroasă monografie, dedicată generalului Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității

12 Oct 2023 1160

Reconsacrarea Mănăstirii Dintr-un Lemn. Împlinirea voinței testamentare a generalului Paul Teodorescu

04 Jul 2023 1164

Despre cele șase volume lansate la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Feb 2023 1827

Eveniment editorial de excepție - Enciclopedie. Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri

25 Nov 2022 2270

LIVE TEXT Muzeul Național al Marinei Române lansează un volum despre tragedia Marinei Regale (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1722

Muzeul Național al Marinei Române va lansa un volum despre tragedia Marinei Regale

18 Nov 2022 1765

#citeșteDobrogea Despre prima vizită în Dobrogea a domnitorului Carol I (6-10 iunie 1867)

12 Oct 2022 2570

La mulți ani, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea! - istoricul ardelean, devenit dobrogean prin vocaţie

12 Oct 2022 1898