Premieră în deschiderea stagiunii 2020 – 2021 la Teatrul de Stat Constanţa - „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare

  • Doi tineri din Verona” este o piesă mai puțin cunoscută a Bardului de la Avon – cum este supranumit Shakespeare.

Sâmbătă, 5 septembrie,de la ora 19.00, sala teatrului se va redeschide, pentru prima dată după jumătate de an, pentru PREMIERA spectacolului „Doi tineri din Verona”de William Shakespeare, traducere de Lucia Verona, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Premiera deschide stagiunea teatrală 2020 – 2021. O a doua reprezentație este programată duminică, 6 septembrie, la aceeași oră.

Reamintim că, în ciuda condițiilor vitrege provocate de pandemia de Corona virus, stagiunea 2019 – 2020 a fost prolifică, cinci spectacole noi fiind prezentate publicului:„Memoria apei“ de Shelagh Stephenson, în regia lui Vladimir Anton, „Lasă-mă să intru“ de John AjvideLindqvist, în regia lui Vlad Cristache,„Jocuri în curtea din spate“ de EdnaMazya, în regia Dianei Mititelu,„Tartuffe sau impostorul“ de Molière, în regia lui Horia Suru și „Meciul de comedie”, spectacol de improvizație teatrală în regia luiDragoș Muscalu.

„Doi tineri din Verona” este o piesă mai puțin cunoscută a Bardului de la Avon – cum este supranumit Shakespeare.

Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano.Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a ştiut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea.„O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene. 

Montarea de la Constanța a fost realizată cu decorul Andreei Săndulescu,costumele Alexandrei Mâzgăreanu, lighting design-ul gândit de Daniel Klinger, muzica lui Alexandru Suciuși mișcarea scenicăsub îndrumarea coregrafei Baczó Tünde
Florin AioaneşiAndrei Bibireîi întruchipează pe cei doi tineri din Verona, iar femeile care le aprind inimile şi patimile sunt interpretate de Ecaterina LupuşiCristiana Luca. O veţi putea vedea şi pe Tânăra speranţăde la Gala Premiilor Gopo din acest an, Cătălina Mihai, care joacă întravesti. Vor mai urca pe scenă Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Lucian Iftime, Maria Lupu, Florina Stănculeţ, Alexandru Medveghi, Theodor Şoptelea, Ştefan Mihai, Vlad Linţă, Alina Manţu, dar şi doi actori de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluțul de mare” – Arina CojocaruşiGraţianPrisăcariu.

************
Alexandru Mâzgăreanu, regizorul spectacolului, a fost nominalizat anul acesta la premiile UNITER, la secțiunea Cea mai bună regie, pentru spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. 
Născut în 1987, Alexandru Mâzgăreanu este printre cei mai buni regizori tineri ai teatrului românesc. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Secţia „Regie”, la clasa profesorului Tudor Mărăscu (2008), și masterul, la aceeași specializare, la clasa profesorului Alexa Visarion (2011). 
A fost nominalizat la Gala UNITER 2011, secțiunea Debut, pentru regia spectacolului „Funcționarii“ după A.P. Cehov, producție a Teatrului Metropolis București. De asemenea, a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul Galei „Comedia ține la TINEri”  pentru spectacolul „Romanțioșii“ (2008). A fost finalist la secțiunea „Artele spectacolului” – Marile Premii Prometheus 2009 – OPERA PRIMA.

A regizat deja în multe şi importante teatre din România, precum Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior București , ArCuB, Teatrul Metropolis, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.
Prin înțelegerea profundă a textelorreușește să aducă în contemporaneitate elementele care se pretează la asta, exploatează creativ punctele de intertextualitate și își poartă spectatorii în zone și epoci surprinzătoare, reușind să rămână, totodată, fidel obiectivelor principale ale autorilor.
************

Andreea Săndulescu, născută în 1983, a absolvit în 2008 Secția Scenografie din cadrul Universității de Arte Plastice București (Facultatea de Arte Decorative și Design), fiind, încă de la terminarea studiilor, o scenografă apreciată pentru creațiile sale atât pe scenele unor teatre importante din țară, cât și în industria de publicitate și industria muzicală autohtonă. În 2015 a primit Premiul Pentru Cea Mai Bună Scenografie, în cadrul Festivalului de Teatru „Pledez pentru tine(ri)” pentru spectacolul „Hotel PM” (regia: Andreea Gavriliu; Teatrul German de Stat Timișoara). Dintre numeroasele spectacole pentru care a creat decorurile, amintim „Crăiasa Zăpezii” (regia: RosamundeHutt; Teatrul „Ion Creangă” București), „Hoți” (regia: Radu Afrim; Teatrul Național „I.L. Caragiale” București), „Macbeth” (regia: Petrică Ionescu, Opera Națională București), „Yvonne” (regia: Botond Nagy, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu) „Craii de Curtea-Veche” (regia: Răzvan Mureșan, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca).
De asemenea, activitatea Andreei Săndulescu ca scenografă pentru scurtmetraje și videoclipuri i-a adus nu numai un Premiu de Scenografie în cadrul Festivalului Cinemaiubit 2011 („Grand Hotel Italia”, regia: Rodi Cotenescu), ci și șansa de a lucra cu nume faimoase ale muzicii contemporane autohtone, precum Inna, Antonia, Delia ori Deepcentral.
************
Absolventă, în 2009, a Facultății de Arte decorative și design vestimentar din cadrul Universității Naționale de Arte și pasionată de desen și de pictură, Alexandra Mâzgăreanu s-a ocupat mai întâi de modă și de ilustrație de carte. Începând din 2011, a semnat costumele pentru mai multe producții teatrale, montări ale unor titluri importante ale dramaturgiei universale: „Cabina artistelor” de ArnostGoldflam (la Sala ARCUB, 2011), „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale (la Teatrul Nottara - 2012), „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare (la  Teatrul Regina Maria din Oradea - 2013), „Fazanul” de Georges Feydeau (la Teatrul Nottara - 2015), „Crima din strada Lourcine” de Eugene Labiche (la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad - 2016), ”Job Interview” de Petr Zelenka (la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești - 2016), „Opt femei” de Robert Thomas (La Teatrul Nottara – 2017).
************
Sănătatea populației rămâne prioritatea numărul unu, așadar spectacolele Teatrului de Stat Constanța se vor desfășura cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva contaminării cu Coronavirus, conform legii.
************
Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanța vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța - Bulevardul Ferdinand Nr. 11

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Putem fi din nou spectatori, în sălile de teatru!

08 May 2021 1214

ZIUA LIVE. Actrița Mirela Pană, detalii despre cea mai nouă producție a Teatrului de Stat Constanța

08 Apr 2021 665

Un nou spectacol multimedia la Teatrul de Stat Constanța „Cine iubește și lasă...”

03 Apr 2021 2212

Wekend cu două comedii, la Teatrul de Stat Constanța

09 Feb 2021 637

Știați că... Toma Caragiu s-a născut într-o zi de 21 august, în anul 1925?

21 Aug 2020 624

Constanța Săptămâna a cincea BE.SAFE, cu teatru, film și muzică (galerie foto)

14 Aug 2020 2363

#ConstanțaEsteBine Oamenii de teatru din Constanța - un exemplu de spirit civic și solidaritate

19 Apr 2020 2073

„Gaițele” bucureștene, pe scena Casei de Cultură din Constanța

05 Mar 2020 2751

Judecătorii au emis un ordin de protecție Un fost actor al Teatrului de Stat din Constanța și-ar fi strâns fiica de gât în biserică (document)

20 Jan 2020 1754

Ultimul spectacol al anului, la Teatrul de Stat din Constanța

19 Dec 2019 1643

„Lasă-mă să intru“, un spectacol neconvențional, în premieră națională la Teatrul de Stat Constanța

26 Nov 2019 2720

Luna noiembrie debutează cu trei comedii la Teatrul de Stat din Constanța

01 Nov 2019 2160

Emoţiile dinaintea premierei - „Memoria apei“, un spectacol promiţător, pe scena Teatrului de Stat din Constanţa

19 Sep 2019 1661

Gala de premiere, dar și un remarcabil spectacol de teatru-dans, în ultima seară HOP 2019

06 Sep 2019 1339

Interviu cu Gigi Căciuleanu, „animatorul“ Galei tânărului actor HOP 2019 „Dialogul dintre voce și corp m-a urmărit o viață întreagă“

06 Sep 2019 5380