11 Feb, 2023 00:00
1614
Paris RAFTI
- Părintele Paveliu a lăsat în urma sa trei biserici, din care două au devenit între timp monumente istorice ale Constanței. Este vorba despre „Adormirea Maicii Domnului – I” și „Sfântul Gheorghe”
- Pentru că a participat activ în timpul Primului Război Mondial, fiind mobilizat la Spitalul Militar al Corpului 5 Armată, a fost decorat cu medalia „Crucea de război”
Originar din București, preotul s-a născut la data de 25 martie 1874. Părinții lui au fost Vasile și Teodora Paveliu.
Cursul primar l-a urmat la școala „Maidanul dulapului”, cunoscută azi ca „Enăchiță Văcărescu”. A urmat apoi transferul la seminarul teologic „Nifon Mitropolitul” din București, la finele căruia, în anul 1893 s-a înrolat ca voluntar în armată. A făcut parte din plutonul Regimentului 9 Infanterie Râmnicu Sărat. După doar un an de activitate, Nicolae Paveliu a fost avansat la gradul de sergent major.
A fost hirotonisit ca duhovnic (1897), sachelar (1898), iconom (1903) și iconom stavrofor (1911).
Pentru că a participat activ în timpul Primului Război Mondial, fiind mobilizat la Spitalul Militar al Corpului 5 Armată, a fost decorat cu medalia „Crucea de război”.
De asemenea, la 3 august, respectiv 5 august 1896, Nicolae Paveliu a fost hirotonit diacon și preot de Partenie Clinceni, episcopul Dunării de Jos, pe seama parohiei Artmutlia, județul Tulcea, parohie unde nu a slujit, deoarece, după terminarea perioadei de practică preoțească a fost transferat la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, la 1 octombrie 1896.
Părintele Paveliu a lăsat în urma sa trei biserici, din care două au devenit între timp monumente istorice ale Constanței. Este vorba despre „Adormirea Maicii Domnului – I” și „Sfântul Gheorghe”. A treia biserică pe care a întemeiat-o este „Sfinții Împărați Constantin și Elena – I”, din Constanța.
Povestea înființării parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena – I” a început în anul 1915, când preotul a mers la București, alături de primarul Constanței, Virgil Andronescu „cu acte în regulă, arătând cu documente necesitatea înființării a încă două parohii în acest oraș”. Este vorba despre parohiile „Sfântul Gheorghe” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
„Fără a-mi face aureolă, dar ca să se știe de cei ce îmi vor urma, adaug că sânt autorul și înfăptuitorul Paraclisului de la cimitirul orașului, paraclis pe seama căruia s-a înființat parohia «Sfinții Împărați Constantin și Elena», după cum se vede din Pisania scrisă deasupra ușii intrării în partea din interior”, spunea preotul Paveliu într-un istoric al bisericii „Sfântul Gheorghe”, semnat chiar de el.
Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Paveliu povesteau, printre altele, despre darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, anume vocea sa deosebită.
„...în bună parte a contribuit prin îndemn şi stăruinţă la ridicarea acestor două sfinte lăcaşuri, împodobindu-le cu calităţile distinse cu care l-a învrednicit Dumnezeu, de bun cântăreţ şi bun slujitor al Altarului”, era mărturisirea părintelui Ioan Roșculeț.
La rândul lui, preotul Ioan Grigorescu spunea:
„Pe lângă activitatea sa preoţească în clădirea şi înfrumuseţarea de biserici, preotul Paveliu fiind înzestrat de Dumnezeu cu o voce frumoasă, cu care împodobea slujbele pe care le făcea în particular şi în public, transporta auditoriul şi mişca inimile până la lacrimi”.
#DobrogeaDigitală: Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici și iubitor de cultură
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: