Primăria comunei Dorobanţu (Călăraşi) elogiază iniţiativa ZIUA de Constanţa, în monografia localităţii Numele marelui istoric Adrian V. Rădulescu, atribuit şcolii gimnaziale (galerie foto)

Zilele acestea, ne-a parvenit la redacţie cea de-a doua ediţie a monografiei comunei Dorobanţu, din judeţul Călăraşi (studiu istorico-arheologico-etnografic), în cuprinsul căreia un capitol este dedicat atribuirii şcolii gimnaziale din localitate, în urmă cu un an, a numelui marelui istoric Adrian V. Rădulescu, fiu al satului, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa.
 

„Cel mai important eveniment organizat vreodată la Dorobanţu“

 
Vă prezentăm în continuare un fragment din capitolul dedicat Școlii din Dorobanţu şi evenimentului îndelung pregătit. „Niciodată nu s-a adunat atâta «lume bună» în comuna Dorobanţu din judeţul Călăraşi, o mică aşezare de pe malul râului Mostiştea, aproape de Dunăre. În curtea şcolii gimnaziale, între sutele de copii îmbrăcaţi în straie populare, sau de sărbătoare, şi localnici, s-au adunat academicieni, profesori universitari, medici de renume, parlamentari, autorităţi judeţene şi locale din Constanţa şi Călăraşi. Chiar şi o fanfară adusă de la Constanţa. 
 
Au venit să participe la cel mai important eveniment organizat vreodată la Dorobanţu, omagierea celui care a fost prof. univ. dr. Adrian Rădulescu al cărui nume va fi purtat de acum încolo de şcoala generală în care marele istoric a studiat în primii săi ani de educaţie.
Școala generală din Dorobanţu a fost înfiinţată în 1912, dar niciodată nu a purtat vreun nume. Cel care a avut ideea ca şcoala să se numească Şcoala Gimnazială Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu este redactorul-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, şi el născut în comuna călărăşeană. A fost propusă încă de anul trecut, când ziarul a început o campanie de prezentare a personalităţilor istorice ale Dobrogei, între aceştia figurând şi fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, Adrian V. Rădulescu, primul primar postdecembrist al Constanţei şi apoi prefect al judeţului.
 
Ideea cotidianului constănţean a fost îmbrăţişată cu căldură de primarul comunei Dorobanţu, Vasile Stoica, ai cărui părinţi l-au cunoscut bine pe preotul Rădulescu, tatăl celui omagiat. A fost, de aceea, mare sărbătoare în comuna Dorobanţu. Primarul Vasile Stoica, extrem de emoţionat, împreună cu conducerea şcolii, şi-a primit oaspeţii cu pâine şi sare. Copiii au dansat şi au recitat poezii. Cu toţii au vizionat, impresionaţi, filmul documentar «Adrian V. Rădulescu - ctitorul».
 
Placa de pe frontispiciul şcolii a fost dezvelită de Anca Constantin, fiica profesorului. După oficierea unui Te Deum, au vorbit politicieni locali şi judeţeni de toate culorile politice. Printre ei, preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, vicepreşedintele CJ Constanţa, Claudiu Palaz, senatorul Roxana Paţurcă, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, profesori universitari care au fost studenţii profesorului Adrian Rădulescu şi academicianul Ioan Opriş”.
 

Despre monografia comunei Dorobanţu 

 
Apărută la Editura Metamorfosi, Slobozia, 2019, monografia are la bază documente puse la dispoziţie de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi şi Arhivele Statului Călăraşi, concretizată ca urmare a colaborării unei echipe formate din Vasile Stoica (primar), Călin Vasile (viceprimar), Alexandru Adriana (administrator public), Tudoriţa Kiru (bibliotecar), George Stoica (secretar), Maria Alexandru (director şcoală), Elena Dumitrescu (profesor), Antoaneta Enescu (profesor).
 
Citeşte şi:
 
LIVE TEXT La iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa,  Adrian V. Rădulescu devine, azi, de ziua Educaţiei, patronul spiritual al şcolii din comuna unde s-a născut (galerie foto+video)
 
Personalităţi din judeţ, prezente, alături de ZIUA de Constanţa, la acordarea numelui istoricului Adrian V. Rădulescu şcolii din Dorobanţu, judeţul Călăraşi (galerie foto)
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Murfatlar, contract de peste 720.000 de euro cu Sade Global SRL pentru Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“, din oraș (DOCUMENT)

21 Mar 2024 580

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“ din Murfatlar

13 Mar 2024 949

Școala Gimnazială Adrian V. Rădulescu din Murfatlar, județul Constanța, angajează fochist

16 Nov 2023 1435

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“, din Murfatlar

03 Nov 2023 2143

Campionatul Mondial Fukuoka 2023 David Popovici, doar pe locul patru în finala de la 200 m liber!

25 Jul 2023 1252

Constantin Tudor, la ceas aniversar! Personalitate în politica și cultura călărășeană și important partener al cotidianului ZIUA de Constanța

14 Apr 2023 1219

90 de ani de la naștere Omagiu adus ilustrului Adrian V. Rădulescu, cel pentru care „Dobrogea a fost viața lui“

16 Aug 2022 2324

În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

24 Jun 2022 1498

CSS1 - Athletic Constanța, șase victorii la rând. Tinerii baschetbaliști sunt pe primul loc în grupă

21 Dec 2021 2947

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa

14 Nov 2021 11824

În urmă cu 89 de ani, se năștea Adrian V. Rădulescu, dobrogeanul care a trăit pentru istorie și a intrat în istorie (documente)

16 Aug 2021 3949

34 de ani de la dispariția marelui arheolog român Emil Condurachi

16 Aug 2021 3362

A murit Adrian Rădulescu, președinte al Asociației Fermierilor din România

20 May 2021 2022

#citeșteDobrogea Ziua Internațională a Muzeelor. ​​Puncte muzeistice în aer liber pe teritoriul vechiului Tomis

18 May 2021 2691

#DobrogeaDigitală Adrian Rădulescu, cronicar al „magnificului Monument Triumfal”

05 May 2021 3169