Primul studiu psihanalitic despre Ovidius s-a lansat la Constanța, alături de „Pași printre gânduri“ și „Elegii euxine“

Într-o zi însorită, de autentică primăvară, așa cum puține au fost anul acesta la Constanța, aula Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ a fost arhiplină pe 31 martie, la amiază. Timp de trei ore, cei prezenți au asistat la o triplă lansare de carte, care a adus în prim-plan creațiile a trei medici constănțeni: Vasile Sîrbu, Dumitru Octavian Unc și Viorel Birtu-Pîrăianu.
 
Întâlnirea culturală a fost moderată de directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu, alături de care s-au aflat redactorul-șef al revistei „Ex Ponto“ și reprezentantul editurii cu același nume, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, precum și profesoara Marina Cușa de la Liceul „George Călinescu“.
 
Despre „Pașii printre gânduri“, cartea lui Viorel Birtu-Pîrăianu, a vorbit Ovidiu Dunăreanu, considerând-o „un volum cu accente suprarealiste, dar și bacoviene, care nu e lipsit de o anumită picturalitate“.
 
Autorul „Pașilor“ și-a început discursul cu o mărturisire: „Scriu ca să pot respira (...) Din 1985 lucrez în spitale și cabinete, dar în sufletul meu a rămas veche iubire, poezia“.
 

O intervenție chirurgicală metaforică în... sufletul lui Ovidius

 
„Este o carte care te năucește, extraordinar de bine documentată (...), o reconstituire din documente, din informații la care participă cu propriile sale presupuneri“, a spus Ovidiu Dunăreanu referindu-se la volumul „Codul lui Ovidius Naso“, semnat de chirurgul Vasile Sârbu, cu o concepție grafică realizată de artista Lelia Rus-Pîrvan.
 
Cuvinte de laudă la adresa cărții semnate de cunoscutul medic constănțean a avut și profesoara Marina Cușa, care a apreciat lucrarea ca fiind „o carte la care s-a muncit enorm, deoarece a spune ceva nou despre Ovidius e foarte greu, atâta vreme cât el este un mit universal (...), o carte care limpezește anumite probleme ale mitului ovidian“, prin psihanalizarea lui Ovidius și pătrunderea în abisurile psihologice ale sufletului poetului.
 
„Nu sunt istoric autentic și nici om de litere. S-ar fi căzut ca această carte să o fi scris un ovidian autentic, nu cineva care a ținut în mână o viață întreagă bisturiul și numai rareori condeiul. M-am decis să fac această «intervenție chirurgicală» în ziua de 20 martie 1990. În ziua aceea s-a înființat Facultatea de Medicină din Constanța, zi în care, în anul 43 î. Hr., s-a născut la Sulmona (Italia) poetul Publius Ovidius Naso“, scrie în volum medicul și universitarul dr. Vasile Sârbu, realizând o „Incizie mediană prin vechiul Tomis“.
 
Deoarece cărțile scrise despre Ovidius sunt „cărți scrise din cărți“, medicul Sârbu și-a propus să scrie o carte originală despre marele poet, pornind de la psihanaliză și de la psihologia fericirii și nefericirii, pe care el însuși a experimentat-o într-un moment trist al carierei sale profesionale.
 

„Am conceput cartea ca pe o intervenție chirurgicală, metaforic vorbind, prin care să pătrundem în locurile nevăzute ale spiritului ovidian, în subconștientul său. Așa am realizat un studiu medical psihosomatic, pornind de la exemple similare, cu opera altor creatori. I-am găsit bolile trupului și mai ales ale sufletului său. Am pătruns «cu bisturiul» în zonele abisale, subconștiente și ascunse ale lui Ovidiu, pornind de la metoda părintelui psihanalizei, Sigmund Freud“, și-a mai justificat medicul demersul.
 

„În timpul lui Ovidiu, oamenii trăiau sentimentul falocrației“

 
Prof. univ. dr. Vasile Sârbu a mai adus în prim-plan o concluzie tulburătoare la care a ajuns studiind epoca în care a trăit marele poet exilat la Tomis: „În timpul lui Ovidiu, oamenii trăiau sentimentul falocrației: bărbatul era totul. Și Ovidiu a fost primul care a dărâmat acest templu și a pus în centrul ei femeia, dragostea și frumusețea ei. El este primul în istoria umanității care a făcut acest lucru și a scris o carte despre înfrumusețarea femeii, deoarece ea este centrul lumii (...) Ovidiu spune primul că frumusețea nu este numai cea fizică, ci este cea mai perisabilă. Vorbește și despre frumusețea sufletului. Pare incredibil să spui acest lucru acum 2000 de ani“.

 

„101 poezii, 101 confesiuni și 101 momente din istoria unui gând“

 
În cea de-a treia parte a evenimentului cultural, în prim-plan s-au aflat „Elegiile euxine“ ale medicului Dumitru Octavian Unc. Despre ele, Ovidiu Dunăreanu a spus că sunt „poeme bine construite, care au un echilibru, care te fac să te simți bine în magma poetică“, în ele reconfigurându-se imaginea mării, dar și un interior foarte sensibil.
 
Referindu-se la „Elegii euxine“, gazda manifestării, dr. Corina Apostoleanu, a spus că sunt „101 poezii, 101 confesiuni și 101 momente din istoria unui gând“.
 
Cărțile „Elegii euxine“, de Octavian Unc, „Codul lui Ovidius Naso“, de Vasile Sârbu, și „Pași printre gânduri“, de Viorel Birtu-Pîrăianu, vor fi lansate și la Tulcea, Medgidia și Mangalia, sub egida Editurii Ex Ponto și a BJC „Ioan N. Roman“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Medicii Unc, Sârbu și Birtu-Pîrăianu își lansează cărțile la Biblioteca Județeană Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medicii Unc, Sârbu și Birtu-Pîrăianu își lansează cărțile la Biblioteca Județeană Constanța

31 Mar 2018 3531