Proiectul „Kino-caravana” de educație în licee ajunge la Liceul Teoretic „George Călinescu“ Constanța. Ce film va fi vizionat

Kinocaravana. Foto: Biblioteca Judeteană constanțaBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța, cu sediul pe str. Dobrilă Eugeniu nr. 6, organizează, în cadrul liceului, miercuri, 25 mai 2022, ora 10.00, vizionarea filmului „Aferim!” al regizorului Radu Jude. 

Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Județene Constanța, ulterior vizionării, va avea loc o discuție inițiată de către prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și profesorul de istorie, Iulia Bulacu, de la Liceul „George Călinescu”, cu elevii de liceu care au vizionat filmul.

Filmul lui Radu Jude a primit, în 2015, premiul „Ursul de Argint” pentru cel mai bun regizor, la festivalul Internațional de Film de la Berlin și aproape toate premiile Gopo (Cel mai bun film, Regie, Scenariu, Cel mai bun actor masculin în rol principal, în rol secundar, Cea mai bună actriță în rol secundar, Imagine, Montaj etc.).

„(...) scenariul filmului semnat de Radu Jude şi romancierul Florin Lăzărescu face apel la literatură în adevăratul sens al cuvântului, devenind un banchet de intertextualitate cu fragmente decupate din operele lui Ion Budai-Deleanu, Anton Pann, Nicolae Filimon, Eugen Barbu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Cilibi Moise şi lista este impresionant de lungă, cât cuprinde Levantul cărtărescian. (…)  filmul este un spectacol în sine de savori rabelaisiene, o adevărată antonpannescă poveste a vorbei, un satyricon valah, fără a cădea niciodată în vulgaritate tocmai din această complicitate cu literatura. Radu Jude a reuşit să facă un road movie valah cu iz picaresc, cu acţiunea plasată în anul de graţie 1835, într-o Ţară Românească, un fel de Est Sălbatic în care mişună omenet de tot soiul şi de toate naţiile, un fel de melting-pot balcanic. (…) În povestea nu lipsită de umor şi amărăciune a ţiganului Carfin avem o minunată bucată decameronică transpusă în haine munteneşti cu parfum de sadovenian divan persian. (…) Cruzimea lumii transpare tot în limbaj, violenţa se află acolo, însă ea este topită în viaţa fiecăruia într-un lanţ de servituţi şi asupriri care se întinde de la domnitor şi boierii cei mari până jos la ţăran şi robul ţigan. (…) Personajele sunt aşa de vii încât îţi vine să le atingi cu mâna şi practică un relativism moral corespunzător lumii lor, cu tot ce ţine de logica compromisului cu variaţiuni, de logica puterii după ierarhie şi de logica plăcerii după pungă.” (Angelo Mitchievici, „Povestea vorbei sau odiseea valahă”)

Conform sursei citate, evenimentul face parte din proiectul „Kino-caravana” de educație în licee, proiect inițiat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar (comunism, fascism/nazism), a tipurilor de cultură şi civilizaţie specifice, dar și de explorare a problematicii  minorităților și a complexelor identitare într-un context larg prin intermediul cinematografiei.

Acest proiect vizează o mai bună înțelegere a istoriei românești în context european, dar și a acelor valori care edifică cultura și civilizația europeană.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități preventive ale polițiștilor în unități școlare din municipiul Constanța

20 Apr 2024 512

#Dobrogea145 Manifestări de suflet și simțire românească la Liceul Teoretic „G. Călinescu”

17 Nov 2023 1394

LIVE TEXT. Proiectul „Învățăm să fim campioni“ Farul Constanța, întâlnire cu elevii de la Liceul Teoretic „George Călinescu” (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Dec 2022 1903

„Unitate în diversitate pe pământ dobrogean“ Ziua Dobrogei sărbătorită de elevii și profesorii Liceului Teoretic „G.Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

15 Nov 2022 2431

Liceul Teoretic „George Călinescu” organizează un concurs de creaţie literară în limba engleză

19 Apr 2022 1619

Liceul Teoretic „George Călinescu” organizează sesiunea de examen IELTS Academic în luna mai

12 Apr 2022 1363

Examene pentru obținerea certificatelor internaționale Cambridge şi IELTS la Liceul Teoretic George Călinescu Constanța

16 Mar 2022 2040

Doliu la Liceul Teoretic „George Călinescu”

24 Dec 2020 5295

UPDATE Intervenție de urgență. Un copil s-a aruncat de la etajul doi al unui liceu din Constanța (galerie foto+video)

21 Jan 2020 29267

Ambasadorii Franţei şi Germaniei au vizitat liceele de elită ale Constanţei (galerie foto)

01 Apr 2019 2894

Post vacant la Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța

24 Feb 2019 2705

Încep înscrierile la examenele Cambridge, găzduite de Liceul Teoretic „George Călinescu”

15 Apr 2018 3296

Întâlnirea anuală a claselor bilingv franceză din Constanţa, găzduită de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (galerie foto)

25 Nov 2017 2742

Omagiu adus profesorilor Paul Iruc şi Maria Crudu Concurs regional la Liceul Teoretic „George Călinescu“

24 Apr 2015 3868

Workshop de limbă engleză la Liceul „George Călinescu“

11 Dec 2014 2724