(Re)descoperindu-l pe George Vasilievici, într-o generoasă antologie


Luna viitoare, se împlinește un deceniu de la trecerea în neființă a unuia dintre cei mai importanți poeți milenariști: George Vasilievici.
La inițiativa directorului Editurii Hyperliteratura, Andrei Ruse, va fi alcătuită o antologie a scriitorului constănțean, alcătuită din două volume - unul de poezie și celălalt de proză.


Claudiu Komartin va coordona volumul de poeme, făcând o selecție din cele cinci cărți publicate de Vasilievici („Gabi78” – 2001, „Featuring“ – 2004, coautor, „Cerneală“ – 2004, „Camera cu două camere“ – 2006 și „W.C.rul“ – 2007). Cel de-al doilea tom va reuni cele două romane ale sale („Yoyo“ – 2008) și „Viseptol“ – 2010), dar și câteva texte inedite, fiind coordonat de Andrei Ruse, care a scris pe hyperliteratura.ro:
 

„Vom readuce publicului unul dintre cei mai importanți scriitori ai anilor 2000, cu o influență majoră asupra literaturii de atunci și de după. Un scriitor despre care, din păcate, publicul nu știe foarte multe, cărțile lui circulând mai mult la recomandarea noastră, a celor care l-am cunoscut și i-am fost prieteni și, mai mult, după dispariția sa prematură, a intrat într-un con de umbră nedrept.

Cărțile lui nu se mai găsesc, nu a fost readus în discuții decât cu vagi celebrări (mai mult intime), astfel că e ideal să fie redescoperit mai ales acum, când se împlinesc zece ani de când a decis să ne părăsească. Mulți care cu siguranță până acum nu l-au citit (fie că nu au aflat despre el, poezia fiind încă ruptă de public; fie pentru că încă nu atinsese succesul cu proza sa), vor fi uimiți de forța scriiturii lui și, sper, odată cu apariția acestei antologii, George să își (re)găsească locul pe care îl merită alături de nume importante ale literaturii noastre.

Poezia, dar mai ales romanele lui George sunt deosebite, au un stil unic și abordări total diferite față de ce s-a scris în general la noi, atât de libere, de crude și apăsătoare. Mi-ar fi și greu să-l încadrez unui curent, poate ar trebui numit chiar stilul George Vasilievici.”



Inițiatorii proiectului au lansat o campanie menită să sprijine apariția acestei antologii, pe platforma sprijina.ro. Aici, cititorii pot precomanda cel puțin un set, urmând să primească antologia imediat ce va ieși de sub tipar, între 15 și 20 aprilie, transportul fiind gratuit pe teritoriul României.
 

Sursa foto și text: hyperliteratura.ro
 

Citește și:

„Copilul din flori“ a cărui inimă „este, acum, offline“ Poetul constănţean George Vasilievici ar fi împlinit astăzi 36 de ani

Trei ani de la moartea poetului constãnţean George Vasilievici - „Trãiesc datoritã faptului cã m-am ucis şi mã iubesc urându-mã”
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 499

Clasamentul liceelor din Constanța în funcție de notele obținute de elevi la simularea Bacalaureatului

18 Mar 2024 3518

Dezastru la simularea examenului de Bacalaureat! Aproximativ 35% dintre candidați nu au reușit să ia măcar nota 5 la Limba și Literatura Română

15 Mar 2024 708

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

11 Mar 2024 491

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

08 Mar 2024 681

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

08 Mar 2024 579

Iată câți elevi au fost prezenți la ultima probă scrisă de simulare a examenului de bacalaureat

07 Mar 2024 574

Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene

04 Mar 2024 422

Vești proaste de la Simularea Evaluării Naționale la Constanța! Mai bine de jumătate din elevi au luat note sub 5 la matematică

23 Feb 2024 962

ISJ Constanța Patru elevi au obținut nota 10 la proba de matematică din cadrul simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a

23 Feb 2024 764

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 883

„Personalitatea lui Petru Vulcan”, adusă în atenția tinerilor la Biblioteca Județeană Constanța

07 Feb 2024 671

9.481 de elevi au participat la proba de Limba maternă din cadrul simulării Evaluării Naţionale

07 Feb 2024 661

93,4% dintre elevii înscriși la simularea Evaluării Naționale, prezenți la prima probă. Care este situația la Constanța

05 Feb 2024 795

Constanța! Un elev eliminat de la examenul de limba română din cadrul Simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a!

05 Feb 2024 909