„Redescoperind Muzeul de Artă“ O nouă sesiune, aceleași provocări (galerie foto)

 
 
  • Zeci de studenți au participat la workshop-ul „Redescoperind Muzeul de Artă. Modele exotice în pictura interbelică românească“.
În incinta Muzeului de Artă Constanța s-a desfășurat pe data de 25 noiembrie a.c. prima sesiune a ediției din acest an a workshop-ului „Redescoperind Muzeul de Artă“. Tema a fost „Modele exotice în pictura interbelică românească“.

Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa organizează în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța,  Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Artă Tulcea o serie de întâlniri artistice creative cu studenții de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, anii I și III și masteranzii de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, anii I și II.


 

„Din anul 2015 am gândit și altfel de evenimente de acest tip de colaborare între muzeu și instituțiile de educație artistică. Noi am început „Redescoperind Muzeul de Artă“ acum 3-4 ani și am făcut mai multe întâlniri la Muzeul de Arheologie și de Artă, însă începând din acest an, am vrut să devină o chestiune care să se repete anual, un workshop care să aibă o anumită regularitate.

În această sesiune sunt implicați Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Tulcea și Muzeul de Artă Brașov. Am ales aceste muzee deoarece două dintre colegele voastre (n.r. participanților) sunt din Tulcea și Brașov. În același timp, acest workshop se desfășoară în cele trei instituții.“, a anunțat Lelia Rus la începutul evenimentului.


Studenții au intrat pe zoom și au început să reproducă picturi celebre. Din partea Muzeului de Artă Brașov, Carmen Țanu, masterand anul II, a ales pictura „2 Tătăroaice“ de Nicolae Tonitza, din expoziția permanentă. Ba chiar mai mult, a pregătit și o surpriză pentru colegii săi: două fete voluntare au fost machiate și aranjate astfel încât să reproducă tabloul.



În același timp, la Muzeul de Artă din Tulcea, Elida Buftei, masterand anul II, a ales tabloul „Odaliscă“ de Iosif Iser.



La Muzeul de Artă Constanța, au participat la workshop mai mulți studenți care și-au ales tablouri de la diferiți pictori. Am discutat cu o parte dintre ei și toți mi-au spus că motivul pentru care au făcut alegerile este simplu: „Acesta a fost tabloul care mi-a atras atenția“ sau „Mi-a plăcut cromatica foarte mult“.



Scopul activității este unul didactic, practica reinterpretării după marii maeștri fiind utilizată de-a lungul vremii și fiind considerată un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic.




Studenții și masteranzii de la cele două specializări ale Facultății de Arte din universitatea constănțeană analizează tehnicile de pictură și le experimentează într-un mod personal.

Grupele de lucru sunt coordonate de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan, lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu, conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu și conf.univ.dr. Ovidiu Felipov.

Lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan a transmis că probabil în primăvara viitoare, în cadrul „Primăverii artelor“ va aveea loc o a doua sesiune de acest tip.

Joi, 2 decembrie a.c., începând cu ora 10.00 va avea loc finalizarea lucrărilor începute pe 25 noiembrie.
 
Citește și:

Întâlniri artistice creative cu studenții, la Muzeul de Artă: „Redescoperind Muzeul de Artă. Modele exotice în pictura interbelică românească“

Expoziție la Muzeul de Artă Constanța: Interviu exclusiv cu Dumitru Gorzo, despre drumul artei și mesajul pentru noile generații


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 380

Oferă aruncarea unei monede șanse 50/50?

26 Mar 2024 355

Spectacole de excepție în aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Mar 2024 704

ANM Starea rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Date actualizate

25 Mar 2024 511

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 695

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 955

Situația rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Analiza ANM

22 Mar 2024 468

Programul atragerii investiţiilor în producţia de film, prelungit cu peste doi ani. Anunțul Ralucăi Turcan

21 Mar 2024 396

Organizatorii UNTOLD pregătesc noi experiențe memorabile și un lineup impresionant pentru ediția 2024

21 Mar 2024 438

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea. Evaluare la data de 19 martie 2024

19 Mar 2024 548

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 1261

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 535

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1453

„Traviata“ în interpretarea remarcabilă a soliștilor și artiștilor de la TNOB Constanța

09 Mar 2024 516

De 8 martie Comedia „O scrisoare pierdută" la Casa de Cultură Constanța

05 Mar 2024 686