„Redescoperind Muzeul de Artă“ O nouă sesiune, aceleași provocări (galerie foto)

 
 
  • Zeci de studenți au participat la workshop-ul „Redescoperind Muzeul de Artă. Modele exotice în pictura interbelică românească“.
În incinta Muzeului de Artă Constanța s-a desfășurat pe data de 25 noiembrie a.c. prima sesiune a ediției din acest an a workshop-ului „Redescoperind Muzeul de Artă“. Tema a fost „Modele exotice în pictura interbelică românească“.

Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa organizează în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța,  Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Artă Tulcea o serie de întâlniri artistice creative cu studenții de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, anii I și III și masteranzii de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, anii I și II.


 

„Din anul 2015 am gândit și altfel de evenimente de acest tip de colaborare între muzeu și instituțiile de educație artistică. Noi am început „Redescoperind Muzeul de Artă“ acum 3-4 ani și am făcut mai multe întâlniri la Muzeul de Arheologie și de Artă, însă începând din acest an, am vrut să devină o chestiune care să se repete anual, un workshop care să aibă o anumită regularitate.

În această sesiune sunt implicați Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Tulcea și Muzeul de Artă Brașov. Am ales aceste muzee deoarece două dintre colegele voastre (n.r. participanților) sunt din Tulcea și Brașov. În același timp, acest workshop se desfășoară în cele trei instituții.“, a anunțat Lelia Rus la începutul evenimentului.


Studenții au intrat pe zoom și au început să reproducă picturi celebre. Din partea Muzeului de Artă Brașov, Carmen Țanu, masterand anul II, a ales pictura „2 Tătăroaice“ de Nicolae Tonitza, din expoziția permanentă. Ba chiar mai mult, a pregătit și o surpriză pentru colegii săi: două fete voluntare au fost machiate și aranjate astfel încât să reproducă tabloul.



În același timp, la Muzeul de Artă din Tulcea, Elida Buftei, masterand anul II, a ales tabloul „Odaliscă“ de Iosif Iser.



La Muzeul de Artă Constanța, au participat la workshop mai mulți studenți care și-au ales tablouri de la diferiți pictori. Am discutat cu o parte dintre ei și toți mi-au spus că motivul pentru care au făcut alegerile este simplu: „Acesta a fost tabloul care mi-a atras atenția“ sau „Mi-a plăcut cromatica foarte mult“.



Scopul activității este unul didactic, practica reinterpretării după marii maeștri fiind utilizată de-a lungul vremii și fiind considerată un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic.




Studenții și masteranzii de la cele două specializări ale Facultății de Arte din universitatea constănțeană analizează tehnicile de pictură și le experimentează într-un mod personal.

Grupele de lucru sunt coordonate de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan, lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu, conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu și conf.univ.dr. Ovidiu Felipov.

Lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan a transmis că probabil în primăvara viitoare, în cadrul „Primăverii artelor“ va aveea loc o a doua sesiune de acest tip.

Joi, 2 decembrie a.c., începând cu ora 10.00 va avea loc finalizarea lucrărilor începute pe 25 noiembrie.
 
Citește și:

Întâlniri artistice creative cu studenții, la Muzeul de Artă: „Redescoperind Muzeul de Artă. Modele exotice în pictura interbelică românească“

Expoziție la Muzeul de Artă Constanța: Interviu exclusiv cu Dumitru Gorzo, despre drumul artei și mesajul pentru noile generații


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 265

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 189

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 602

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 574

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1218

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5448

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 475

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3234

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 514

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1992

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 552

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1201

Situația umidității solului în Dobrogea. Date agrometeorologice (FOTO)

03 Apr 2024 510

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 609

Trei, Doamne, și toate trei PUZ-ul final pentru parcarea de la Casa de Cultură, pe masa Comisiei de Urbanism a municipiului Constanța!

02 Apr 2024 1078