Reeditarea albumului de colecție „Serviciul Maritim Român – Printre sute de catarge”, scoasă la licitație de CNAPMC (galerie foto)


Anul trecut, la împlinirea a 125 de ani de la crearea primei instituții naționale de navigație maritimă, reputatul colecționar dobrogean Gabriel-Octavian Nicolae, inventivul comandor (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor”, găzduită de cotidianul ZIUA de Constanța, și împătimitul de istorie inginer Gheorghe Stănescu au editat un album de colecție aniversar „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895 – 1945”.
 
Aseară s-a încheiat licitația lansată de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța pentru reeditarea acestui album de colecție, care va fi acordat la nivel diplomatic și reprezentanților porturilor și companiilor străine cu ocazia organizării evenimentelor de promovare, precum și a altor activități de reprezentare a companiei la nivel local, național și internațional.
 
În valoare de 12.000 lei, oferta declarată câștigătoare va fi oferta cu prețul cel mai scăzut, care îndeplinește cerințele caietului de sarcini.
 
Cele aproximativ 180 de cărți poștale, fotografii-document, portrete de lupi de mare, siluete de nave, imagini portuare, expresive detalii constructive și instantanee de călătorie, hărți, documente de arhivă, pliante și afișe promoționale completează cromatic firul cronologic al evocării, atașând poveștilor în sine parfum de epocă și pertinente informații statistice din epoca de salutară dezvoltare și benefică afirmare a Serviciului Maritim Român.
 
„Prima etapă din epopeea navală a Flotei Maritime Comerciale din componența Serviciului Maritim Român”
Apărut la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, albumul beneficiază de girul academic al profesorului univ. dr. Valentin Ciorbea, membru corespondent al acestei prestigioase instituții: „Când doi mari maeștri ai cartofiliei românești, Gabriel-Octavian Nicolae și George Stănescu, își unesc forțele pentru a așeza între coperți imagini ale navelor maritime românești și personalităților Serviciului Maritim Român, succint prezentate de textele comandorului dr. Marian Moșneagu, rezultatul este noul album omagial din seria «Povești marinărești», o remarcabilă realizare.
 
Distinse cititor, când vei lua în mână frumoasa carte «Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român (1895-1945). Album omagial editat la 125 de ani de la înființare», care poartă marca designerilor echipei lui Adrian Dobârleanu de la imagient.ro, vei avea bucuria de a cunoaște prima etapă din epopeea navală a Flotei Maritime Comerciale din componența Serviciului Maritim Român, redată de valoroasele piese din colecțiile de ilustrate adunate cu multă grijă de Gabriel-Octavian Nicolae și George Stănescu.
 
Parcurgând filă cu filă albumul, la sfârșitul „voiajului,” vei putea spune: un frumos act de cultură și recuperare istorică.
 

Cu urarea „Bun cart înainte!”, albumul, în ediție bilingvă, va avea cu certitudine ecoul scontat în rândul tuturor marinarilor, români și străini, și a tuturor celor ce iubesc Marea și Marina”.
 
Din cuvântul celor trei autori

„Nașterea, mărirea și dispariția Serviciului Maritim Român reprezintă o pagină de istorie autentică din trecutul glorios al Marinei Române. O cronică episodic studiată și rareori invocată ca argument solid pentru potențialul nostru uman, comercial și managerial. O istorie din epoca romantică a navigației românești, evocată adesea cu nostalgie de lupii de mare din primele generații de temerari navigatori pontici”.
 
Pasionații acestui gen de croazieră imagologică sunt invitați să răsfoiască albumul filă cu filă, să repereze detalii, chipuri și înscrisuri adesea insolite, să se lase atrași de magia unui periplu imaginar, și să se întoarcă în timp, împreună cu autorii, la anul de grație 1895, momentul lansării la apă a primei companii de navigație a tânărului stat român independent – ne previn cei trei virtuali căpitani.
 
Vom fi desigur tentați să urmărim, cronologic, demersurile întreprinse de autorități, de la setul celor peste 20 de decrete și legi speciale emise între 1887 și 1945, consistentele alocații bugetare și comenzile făcute în străinătate, la entuziastele botezuri de nave și grandioasele serbări navale anuale. […].
 
Dar, lăsându-vă domniilor voastre plăcerea de a face noi conexiuni și de a identifica adevărații eroi ai Serviciului Maritim Român, vă invităm, dragi cititori, să luăm împreună calea Bosforului, să purcedem în Arhipelag, să trecem pe lângă stâncile Gibraltarului și să adulmecăm cu nesaț briza Atlanticului”.

Citește și:

Un album aniversar de colecție, ca o croazieră memorabilă - „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895-1945”
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din București. Detalii din contract (document)

18 Jun 2021 286

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cumpără echipamente și aparatură medicală

17 Jun 2021 538

Ce firme au semnat cu Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța. Despre ce este vorba (documente)

17 Jun 2021 534

Trei societăți comerciale au obținut contracte cu Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța. Despre ce este vorba

17 Jun 2021 512

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța a cumpărat alimente (document)

16 Jun 2021 650

Licitație organizată de Consiliul Județean Constanța. Este vizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județ

16 Jun 2021 612

CFR Constanța a semnat cu trei societăți comerciale. Despre ce este vorba

15 Jun 2021 988

Spitalul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Iași. Detalii din contract (document)

15 Jun 2021 1212

ABADL, lucrări contra inundațiilor, în Bazinul Hidrografic al Văilor Tatlageacul Mic și Tatlageacul Mare

14 Jun 2021 1520

Imobil scos la licitație în Corbu

14 Jun 2021 382

Licitație publică. Apă minerală, băuturi răcoritoare, cafea, ceai și alte delicatețuri pentru Consiliul Județean Constanța

14 Jun 2021 514

O firmă din București, contract cu CFR Constanţa. Ce servicii va furniza

13 Jun 2021 1777

Ce firmă va asigura serviciile de supervizare a lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare și extindere Spitalul Județean de Urgență Tulcea"

12 Jun 2021 1739

Allchim DDD CO SA a contestat o nouă licitație a CT BUS. Ce s-a decis

12 Jun 2021 454

O licitație organizată de Consiliul Județean Constanța a fost anulată

12 Jun 2021 637