Reflecții despre ratare, prilejuite de cea mai recentă carte semnată de Angelo Mitchievici


 
  • Care sunt resorturile ratării, aflăm din cartea lui Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse”
Săptămâna trecută, bogată în evenimente la Biblioteca Județeană „I.N.Roman”, a marcat și lansarea de carte a celui care, de un an încoace, conduce cu dinamism și implicare destinele prestigioasei instituții constănțene.

Cartea lui Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare” a avut două lansări. Prima s-a petrecut printre studenți, la Facultatea de litere a Universității „Ovidius”,  iar alături de autor au luat cuvântul conf. univ. dr. Alina Buzatu și prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet.

Cel de-al doilea eveniment a fost găzduit în aula Bibliotecii județene, fiind prefațat de o interesantă conferință a autorului, care a incitat publicul și a generat un val de întrebări și dezbateri.

Angelo Mitchievici a încercat, printr-o investigaţie subtilă și pornind de la exemple din literatură sau cinematografie, să demonteze câteva dintre posibilele mecanisme care ar putea genera ideea de eșec existențial,
perceput fie la nivel personal (și infirmat adesea de posteritate), fie la nivel social, chiar dacă „ratatul” și-a asumat cu bunăștiință acest tip de parcurs biografic, bucurându-se chiar de un anumit farmec și o aură romantică.

S-a vorbit despre viață „ca decupaj” din miliardele de posibilități dintre care alegem în fiecare clipă, cu riscul de a fi ratat infinite oportunități, dar și despre împlinirea maximală - care poate fi și ea o formă de ratare, de vreme ce, atunci când ai totul, nu mai ai nimic, căci intervine plictisul, blazarea, lipsa de sens.



De asemenea, autorul a reluat ideea cioraniană că succesul este, adesea, o farsă și că, oricum ar fi, timpul așterne peste orice momente de glorie praful neiertător al uitării.

O veritabilă călătorie printre arte, printre personaje faimoase din cărți sau din filme, recentul volum al lui Angelo Mitchievici e un pretext de introspecție și un rafinat exerciţiu intelectual pe care „viețile distruse” îl prilejuiesc cititorului curios să înțeleagă resorturile ratării.

Iar concluzia ar putea fi că singurul criteriu al neîmplinirii este ratarea vocației (atunci când se întâmplă să ai așa ceva și există acolo o suferință implicată), dar și – din perspectivă creștină - eșecul de nu-l întâlni pe

Dumnezeu aici, pe Pământ.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, autorul oferind cititorilor dedicații și bucurându-se de momentele (chiar și efemere) de glorie binemeritată!
 
Citește și:

„Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare” Lansare de carte a scriitorului Angelo Mitchievici la Biblioteca Județeană Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 459

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 813

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 749

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 958

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 643

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1426

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 791

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 988

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 709

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 755

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 466

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 641

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 997

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 649

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul spectacolelor din week-end

19 Aug 2023 532