Retrospectivă 2018 Cultura din Constanța, câte puțin din toate, pentru toți. Evenimentele culturale care au marcat anul 2018 (galerie foto)

Constanța nu duce lipsă de evenimente, dar, așa cum știm deja, cele culturale nu sunt întotdeauna în topul căutărilor de către public. Totuși, pentru a ieși din cotidian, constănțenii trebuie să evadeze undeva. Iar Constanța este locul perfect pentru acest lucru.
 
În ceea ce privește anul 2018, evenimentele culturale au fost numeroase, fie că vorbim de spectacole de teatru, lansări de carte sau festivaluri.
 
Încă de la începutul anului, din primele zile ale lunii ianuarie, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a avut loc concertul de Anul Nou „A Whole New World”, care s-a bucurat de un real succes, fiind un eveniment așteptat de constănțeni. Acesta a devenit o tradiție pentru Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, care la fiecare început de an organizează acest gen de spectacol.
 
Și celelalte două instituții teatrale din Constanța au început anul cu spectacole apreciate de public. Astfel, Teatrul de Stat Constanța a oferit spectacolele „Titanic Vals”, „Cea mai frumoasă soție” și „Jurnal de România. Constanța”, în timp ce la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” cei mici au putut urmări spectacolul „Poveste cu... Scufița Roșie”.
 
În luna ianuarie au fost celebrate Ziua Culturii Naționale și ziua marelui poet Mihai Eminescu, ocazii cu care Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” a organizat un eveniment aniversar în care au fost proiectate câteva filme documentare de scurtmetraj, dar și fotografii cu clădiri istorice reprezentative pentru Constanța.
 
O lecție deschisă de actorie a marcat aceste două evenimente de suflet pentru orașul nostru, context în care s-au recitat și versuri din lirica românească. Teatrul de Stat Constanța a oferit spectacolul de poezie și dans „Luceafărul”, iar Teatrul „Oleg Danovski” a pregătit un extraordinar concert sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Biblioteca Județeană a marcat ziua nașterii lui Mihai Eminescu printr-o expoziție de carte și documente.
 
2018 fiind anul Centenarului, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a sărbătorit în avans „Mica Unire” printr-o lecție deschisă la care au participat elevi din județ, fiind prezentate câteva referate pe această temă.
 
Marele actor Florin Piersic și-a celebrat ziua de naștere la Constanța, jucând aici într-un spectacol de excepție, „Străini în noapte”. El și-a serbat cei 82 de ani pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, alături de spectatori și de oficialitățile orașului pontic.
 

Un alt eveniment deosebit a avut loc în luna februarie: prezentarea, în fața fanilor și a prietenilor, a volumului „Culise și galanterii. Portrete. Interviuri. Întâlniri. Testimoniale”, al poetei Amelia Stănescu. Cartea cuprinde detalii neconvenționale despre artiști, povești de viață și întâmplări nespuse până la acel moment.
 
Rămânând în lumea cărților, la Muzeul Marinei Române, autoarea Ana Ruse și-a lansat două cărți dedicate copiilor, „Magia poeziei” și „Călătorii prin nouă țări”.

 
A doua lună a anului a adus la Muzeul de Artă Populară Constanța „Culoare și credință”, prin icoanele Sfântului Haralambie, „sfântul care ține ciuma în lanțuri și are putere asupra morților”. Toată luna februarie, Muzeul de Artă din Constanța a fost gazda unei manifestări de anvergură, Festivalul Internațional de Fotografie de Avintes, care s-a desfășurat concomitent în trei țări. Acest eveniment important pentru orașul nostru în Anul Centenarului a reunit 24 de fotografi din 12 țări.
 
Tot în a doua lună a anului, publicistul Cristian Cealera și-a lansat cel de-al treilea volum din seria „Poveștile Mării Negre”, iar regizoarea constănțeancă Adina Pintilie ne-a reprezentat într-un mod excepțional la Berlinală, câștigând Ursul de Aur.
 
Un eveniment cu o sonoritate deosebită a fost lansarea celui de-al doilea volum al „Cântăreților castrați”.
 
Pentru Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, luna martie a fost prilejul perfect pentru a-i putea încânta pe constănțeni cu „mărțișoare muzicale și coregrafice”, prin spectacolul „Voci de primăvară”, dar și cu spectacolele „Rigoletto” și „O noapte la Veneția”.
 
Un alt eveniment cultural important pentru Constanța a avut loc la Muzeul de Istorie - lansarea revistei „Pontica”, publicație ce a ajuns la cel de-al 50-lea număr de apariție neîntreruptă.
 
Tot în contextul Centenarului Marii Unirii, Asociația „Casa Mării Negre” a organizat la Muzeul de Artă din Constanța o serată camerală culturală muzicală la care a participat pianista Andreea Bratu și care a încântat publicul spectator.
 
Cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, sărbătorită în luna martie, s-au organizat evenimente de marcă în Constanța. Printre ele - concursul „Iubitorii de Rime”, de la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, unde a fost susținută o secțiune de interpretare poetică pe temă istorică, legată și de Centenar.
 
Prin concertul-eveniment de la Teatrul Național de Operă de Balet „Oleg Danovski”, Adrian Petrescu, alături de orchestra teatrului, a făcut „terapie muzicală” cu un saxofon. Concertul, intitulat „Bijuterii muzicale”, a avut o strălucire și un farmec aparte și a fost o mărturie vie a faptului că muzica are puterea de a schimba stări de spirit, de a fi o sursă de bucurie.
 
Tot în luna lui „mărțișor” s-a sărbătorit și Ziua Teatrului de Păpuși, iar instituția constănțeană dedicată celor mici nu s-a lăsat mai prejos și a oferit spectatorilor săi music-hallul „Prințesa și broscoiul”, acesta fiind și cel mai nou spectacol al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din acea perioadă.
 
Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța a adus o surpriză neașteptată constănțenilor în luna aprilie a Anului Centenar. Trei mari actori ai României au ajuns să joace pe meleagurile tomitane, respectiv Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu, în piesa „Fierarii”. Actorii au urcat scările pe care a fost așezat un covor roșu, iar spectatorii au aplaudat minute în șir, încântați de faptul că celebrii actori au ajuns la Constanța.
 
Un eveniment mai puțin obișnuit a avut loc în a patra lună a anului 2018: galeria de artă „Sertarele erotice” a venit la Constanța, o expoziție îndrăzneață, dar fermecătoare, care a pus în valoare senzualitatea și frumusețea corpului uman, cu accente pe anumite segmente considerate tabu.
 
Tot un eveniment inedit al anului 2018 a fost și prima ediție a „Retrocards on Fire”, unde constănțenii au putut să fie înconjurați de arme vechi de foc, de mașini retro, într-un ambient vechi și plin de însemnătate.
 
În luna aprilie s-a sărbătorit Ziua Cărții, iar cotidianul ZIUA de Constanța a ținut să marcheze acest moment printr-un concurs de carte, încercând să stimuleze publicul interesat să citească și să afle mai multe despre Dobrogea și despre cărțile vechi cu mare însemnătate istorică.
 
Concertul extraordinar pentru două piane, un regal muzical, a marcat luna aprilie a anului 2018. Acesta a avut loc în sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, o sală cu o acustică de excepție. Acest concert a făcut parte din proiectul colegiului intitulat „100 de minute de Artă pe lună, pentru 100 de ani de Unire”.
 
Luna mai a început cu o expoziție în alb-negru intitulată „Poetica tușului”, a conf. univ. dr. Ion Codrescu, în care au fost prezentate picturi în tuș, cu o tehnică deosebită.
 
În luna lui Florar, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a organizat un eveniment special - Festivalul „Giacomo Puccini”, dedicat compozitorului italian, la împlinirea a 160 de ani de la nașterea sa.
 
Ziua Constanței, sărbătorită pe 17 mai, a fost un alt eveniment de marcă desfășurat la Constanța. Muzeul de Artă Populară a ținut să celebreze această zi prin câteva manifestări menite să pună în valoare portul, tradițiile și obiceiurile din Dobrogea. Astfel, timp de o lună, a fost deschisă expoziția temporară „Multiculturalitate dobrogeană”.
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, printre numeroasele spectacole, a mai organizat un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri: Turneul Internațional Stradivarius, în cadrul căruia Alexandru Tomescu a făcut un spectacol de zile mari.
 
La sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, stagiunile teatrelor s-au încheiat, însă orașul Constanța nu a rămas fără evenimente culturale. Astfel că cel mai important eveniment al Teatrului de Stat, Festivalul „Miturile Cetății”, a umplut Constanța de spectacole grandioase. Festivalul, aflat la a treia ediție, a început cu spectacolul „Zaraza”, urmând o serie de evenimente inedite, unele jucate în teatru, altele în aer liber, spectacole stradale sau manifestări desfășurate la Edificiul Roman cu Mozaic. Tot în cadrul festivalului a fost lansat și numărul 40 al revistei Scena, aflată la al zecelea an de apariție.
 
Un alt eveniment cultural important ce a marcat anul 2018 a fost „Noaptea muzeelor”, ce se desfășoară în toată țara, în luna mai, având ecouri favorabile și la Constanța. Pe lângă programele specifice oferite de muzee, a avut loc și un concert de jazz oferit de Harry și Aida Tavitian la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.
 
De Ziua Tricolorului sau Ziua Drapelului Național, celebrată în luna mai, a avut loc concertul extraordinar al lui Nicolae Voiculeț, în Piața Ovidiu.
 
Chiar dacă în lunile iulie și august mulți dintre constănțeni pleacă în vacanțe, într-un oraș aproape amorțit de caniculă a avut loc o premieră absolută, în cadrul evenimentului în care se proiectează filme în aer liber. De acest proiect s-a ocupat directorul Centrului „Jean Constantin”, Dan Cojocaru. Inedit a fost faptul că aceste proiecții au fost făcute pe un ecran imens gonflabil, care a ajuns nu numai în stațiuni, dar și în satele din mediul rural.
 
Festivalul „Mamaia Copiilor” a acaparat vara lui 2018, fiind și la ediția de majorat. Copiii și-au demonstrat talentul vocal, atât în piețele de la Perla, cât și la Cazino.
 
„Lumi Starlight”, „Între eclipse” a fost un eveniment inedit al verii, în cadrul căruia s-a vorbit despre atmosfera astrală transformațională, despre legătura dintre conștient și subconștient și despre supraconștient.
 
Pentru că 2018 a fost anul dedicat Centenarului, multe dintre evenimentele culturale desfășurate în Constanța au avut legătură cu acesta. Astfel, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a adus publicului constănțean expoziția „Regina Maria - 100 de ani de inspirație”.
 
Tot sub semnul Centenarului, în luna august a avut loc un spectacol-eveniment ce a putut fi vizionat în Piața Ovidiu, acolo unde a avut loc un concert simfonic de excepție, cu nume sonore din țară și străinătate.
 
„România Întregită în Europa Unită”, proiecția de film de la Cazinoul din Constanța, care a cuprins 57 de imagini ce au ilustrat apariția pe harta Europei a statelor naționale, a fost un alt eveniment dedicat celor 100 de ani de România, desfășurat în vara anului 2018.
 
Printre ultimele evenimente ale verii a fost sărbătorirea Zilei Limbii Române, printr-un spectacol interactiv derulat la Centrul „Jean Constantin”. Aici, constănțenii au putut aplauda o serie de recitaluri de poezie și cântece susținute de elevii Palatului Copiilor din Constanța.
 
În septembrie, teatrele constănțene și-au reluat stagiunile, cu spectacole noi sau cu spectacole iubite de constănțeni pe care aceștia le-au putut revedea.
 
După cum știm deja, Cazinoul din Constanța este un subiect destul de controversat. Printr-un spectacol-manifest, intitulat „Cazino, suflet pierdut”, acesta parcă și-a spus propria poveste. Spectatorii au putut auzi povestea clădirii de la început până în prezent, cu suișuri și coborâșuri, cu bune și cu rele. Zeci de actori și dansatori, dar și elevi au interpretat, spectacolul fiind regizat de Iulian Enache.
 
Teatrul de Stat Constanța a mai organizat anul trecut un eveniment emoționant, și anume Festivalul de Artă Dramatică pentru Nevăzători.
 
Teatrologia constănțeană a fost și ea îmbogățită în luna septembrie, prin cartea-album pe care Anaid Tavitian i-a dedicat-o scenografei Eugenia Tărășescu Jianu.
 
Luna octombrie trebuie să rămână în memoria consumatorilor de cultură ca fiind cea mai abundentă în evenimente. Constănțenii au putut merge la teatru, la spectacole, la evenimente de tip manifest variate, pentru gusturile fiecăruia.
 
Tot în luna octombrie, istoricul Adrian V. Rădulescu a fost omagiat și printr-un film documentar finanțat de cotidianul ZIUA de Constanța și realizat de Imago Studio. Filmul, intitulat „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, a fost proiectat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în cadrul Sesiunii Științifice Internaționale Pontica, ajunsă la a 51-a ediție, cu tema „Istorie și arheologie în spațiul vest-pontic”.
 
Un eveniment inedit a fost organizat tot la MINAC, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța. Colocviul „Noi forme de a spune vechile povești, pentru public diferit”, din cadrul proiectului „Legende pe ruine circulare”, a constat într-un spectacol desfășurat la Edificiul Roman cu Mozaic, fiind folosite și elemente de meditație, pe lângă spectacolul care a vrut să sublinieze apartenența locală.
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” s-a făcut remarcat în luna octombrie prin Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ajuns la ediția cu numărul 44. În cadrul acestuia, constănțenii au putut asculta o suită de piese, au vizionat coregrafii inedite și au observat strânsa legătură pe care Constanța o are cu țările din vecinătate.
 
Ziua Arhivelor Naționale ale României a fost sărbătorită și la Constanța printr-un vernisaj deosebit desfășurat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, în care publicul a putut viziona o expoziție dedicată Centenarului, dar și reproduceri ale unor documente de arhivă de la Constanța și Tulcea.
 
Tot în toamna anului 2018, teatrologul constănțean Anaid Tavitian a primit din partea comunității armene „Hrisovul de Binecuvântare Arhierească”, pentru cariera sa de 40 de ani în teatru, dar și pentru ceea ce reprezintă comunitatea armeană.
 
Și Muzeul de Artă Populară Constanța a ținut să marcheze Centenarul, prin vernisajul expoziției „Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară”, realizată de Elena Orbocea, din Tulcea. Publicul a putut admira 14 păpuși, îmbrăcate în port popular.
 
În penultima lună a anului, tot mai aproape de sărbătorirea Centenarului, dar și a Zilei Dobrogei, instituțiile constănțene au ținut să marcheze ori de câte ori au avut ocazia aceste două evenimente. Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” a organizat un eveniment intitulat „Memoriei: expo”, un drum-poveste, cu instalații care devin piese ale memoriei colective.
 
Ileana Șipoteanu, o importantă interpretă a orașului nostru, s-a făcut remarcată în luna noiembrie în cadrul evenimentului „Oglinzi”, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, un spectacol în care s-a cântat, s-a dansat și s-au spus poezii într-o atmosferă caldă. Artista împreună cu scriitoarea Camelia Rădulian și folkistul Dan Pantiș au încântat publicul constănțean într-un mod excepțional.
 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a sărbătorit Ziua Dobrogei printr-un eveniment intitulat „Unirea Dobrogei cu România“.
 
Luna noiembrie a fost marcată de evenimentul intitulat „Etniile împreună pentru Dobrogea”, în cadrul căruia au fost omagiate personalități ale etniilor dintre Dunăre și Mare. Manifestarea - un proiect al cotidianului ZIUA de Constanța - a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, dar și împlinirii a 140 de ani de Dobrogea.
 
Luna cadourilor a fost punctul culminant al evenimentelor culturale oferite de instituțiile de profil publicului lor. La Centrul „Jean Constantin”, constănțenii s-au putut bucura în luna decembrie de proiecții de film, atât istorice, cât și noi, despre Europa, despre lume.
 
Casa de Cultură a Sindicatelor a celebrat Ziua Națională a României într-un mod extraordinar, printr-un concert cu tematică patriotică intitulat „E scris pe tricolor Unire”, susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” și Corala „Sfântul Vasile cel Mare”. Concertul de la Casa de Cultură rămâne în istoria lunii decembrie ca fiind unul emoționant și plin de muzică bună.
 
Tot în decembrie, regizorul dobrogean Stere Gulea a călcat pragul Constanței în cadrul proiecției de gală a filmului „Moromeții 2“, de la Centrul de Tineret „Jean Constantin” din Constanța.
 
La același Centru pentru Tineret „Jean Constantin” un eveniment emoționant s-a petrecut la sfârșitul anului: un spectacol al copiilor din centrele de plasament cuprinzând scenete, dansuri și cântece de către copiii defavorizați, dar care s-au pregătit extrem de mult pentru ca momentele lor să fie încununate de succes.
 
Teatrul de Stat Constanța a adăugat o piesă istorică în repertoriul său: spectacolul „Inima Reginei Maria”, o piesă-manifest văzută ca o oglindă a timpurilor, a dorit să așeze publicul în fața mentalităților vremurilor vechi puse în practică în timpurile actuale.
 
Și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a ținut să închidă anul cu un eveniment deosebit: un concert de Crăciun - „un concert de înaltă ținută, care se adresează sufletelor”.
 
Privind retrospectiv evenimentele culturale care au marcat anul 2018, putem spune, fără niciun fel de elogiu, că instituțiile constănțene de multe ori s-au depășit pe ele însele, oferind spectacole deosebite pentru Constanța.
 
Evenimentele au fost variate, pentru toate categoriile de public. Multe vor rămâne în memoria constănțenilor, care, cu siguranță așteaptă ca și anul 2019 să fie, dacă nu mai bogat, la fel de frumos ca 2018 din perspectivă culturală.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Obiective din Medgidia – Seminarul musulman și Panairul

26 Aug 2021 3209

#citeșteDobrogea Obiective din Medgidia - Palatul Comunal, Geamia „Abdul Medgid“, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“

25 Aug 2021 2951

#DobrogeaDigitală Medgidia în perioada comunistă (II)

23 Aug 2021 3369

#DobrogeaDigitală Medgidia în perioada comunistă (I)

19 Aug 2021 4649

#DobrogeaDigitală Medgidia în perioada interbelică

18 Aug 2021 5367

#DobrogeaDigitală Medgidia la începutul secolului XX

17 Aug 2021 3791

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, despre performanţe şi munca din spatele reuşitelor (galerie foto)

12 Jan 2019 5900

Retrospectivă 2018 Decesele care ne-au îndoliat. Ce constănţeni celebri ne-au părăsit anul trecut

11 Jan 2019 2954

Retrospectivă 2018 Elevi din Constanţa, pe podiumul competiţiilor naţionale şi internaţionale

09 Jan 2019 3265

Constanța. Retrospectiva anului 2018. Cine a intrat și cine a părăsit scena politică, decizii majore, lupte și primii candidați la Primărie! (galerie foto)

07 Jan 2019 3707

Retrospectivă 2018 Anul în care Simona Halep a cucerit primul ei trofeu de Grand Slam. Numărul 1 în lume şi regină la Roland Garros!

04 Jan 2019 2155