Retrospectiva evenimentelor culturale ale anului 2020


Anul 2020 a fost unul pe care nu îl vom uita prea ușor.

Deși ne-a adus provocări despre care nici nu știam că există, am încercat să supraviețuim și să facem lucrurile să funcționeze, așa cum ne-am priceput fiecare, cu mijloacele care ne-au stat la îndemână.

Fără a bănui ce avea să urmeze, pe 15 ianuarie 2020 sărbătoream cu seninătate Ziua Culturii Naționale și 170 de ani de la nașterea lui Eminescu. Celebram cu emoție, împreună cu Asociaţia „Casa Mării Negre” , în fața statuii poetului național de pe faleza Cazinoului, dar și la statuia lui Ovidiu, simbol al orașului și spiritualității constănțene.

În luna martie, scriitoarea Siobhán Parkinson, una dintre cele mai autorizate voci ale literaturii pentru copii din spaţiul anglo-saxon, venea la Constanța și povestea cu umor despre cărțile copilăriei sale sau despre aventurile publicării primelor sale volume. Întâlnirea era prilejuită de lansarea cărții „Miracolele Mirandei” - copila care descoperă puterea magică a fanteziei, iar poveştile pe care le țese și care se petrec pe tărâmul imaginar al insulei Mărinimie, ajung să producă veritabile miracole.

Intram apoi în izolare, iar din aprilie deja evenimentele se difuzau exclusiv online, așa cum a fost cazul „Serilor de Teatru la Pontul Euxin” organizat de Facultatea de Arte a Universității Ovidius Constanța.

Vara anului 2020, deși cu restricții specifice pandemiei, ne-a oferit câteva evenimente culturale în aer liber, unul dintre ele fiind Stagiunea Estivală BestSummerArtFEst, care a dovedit că se poate face artă și în situații de criză. Teatrul de Stat Constanța, sprijinit de administrația locală, a avut ca parteneri, în organizarea Festivalului, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța și Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada”.
Au avut loc reprezentații cu spectacole de teatru, concerte, lansări de carte, proiecții de filme selecționate la festivaluri internaționale, spectacole de stand-up comedy și improvizație, spectacole și ateliere de creație pentru copii, seri dedicate minorităților naționale, spectacole de folclor.

Între 1 și 25 august, s-a desfășurat, în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcăriei, stagiunea estivală „Seri de teatru la Pontul Euxin“, iar la sfârșitul ultimei luni a verii am avut parte de un weekend de FITIC (a V-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa), pe platoul natural al termelor romane din zona peninsulară a oraşului, amplasate în zona Edificiului Roman cu Mozaic. Evenimentul, inclus în Programul Prioritar Cultural Naţional, a avut loc sub patronajul Ministerului Culturii.


Luna octombrie a fost marcată de o inițiativă inedită a cotidianului ZIUA de Constanța, care a decis să premieze primii 100 de abonați la newsletterul publicației cu o carte-document, comentată în mai multe rânduri în paginile ziarului - „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”, semnată de Cristian Cealera. A fost un eveniment care a suscitat interes din partea cititorilor și care a prilejuit și un interviu life cu autorul deja obișnuit cu emoțiile, după ce își lansase volumul, cu trei luni în urmă, pe scena festivalului BestSummerArtFEst.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a pregătit ediția cu numărul 46 a Festivalului Internaționale al Muzicii și Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 31 octombrie - 5 decembrie 2020 și să cuprindă 15 evenimente culturale deosebite, printre care și două premiere. Din păcate, reintroducerea stării de alertă a dus, după doar câteva zile, la anularea spectacolelor cu public.


Luna noiembrie a fost marcată de celebrarea Zilei Dobrogei, o alt fel de sărbătoare pusă la cale de cotidianul nostru, fără fastul și anvergura precedentelor ediții, dar care a lansat în dezbatere teme incitante, a propus noi volume în Biblioteca digitală, l-a omagiat pe Ioan Popișteanu și a readus în conștiința publică Dobrogea și valorile sale perene.

Cu evenimente desfășurate preponderent la distanță, ne-am deprins încet-încet să fim spectatori on line, să ne resemnăm și să luăm în considerare și avantajele situației: nemaifiind posibilă participarea directă, am profitat de reprezentații, colocvii, concerte sau expoziții virtuale, la care am avut acces la orice oră din zi sau noapte, din confortul propriei case, conectându-ne cu ușurință la evenimente din toată lumea, inaccesibile, poate, în alte condiții.

A fost un an greu pentru cultura constănțeană, am pierdut oameni dragi, ne-am întâlnit mai rar sau deloc, n-am mai putut împărtăși aceleași bucurii și emoții pe care le aveam când puteam fi alături.

Dar viața merge mai departe și am învățat să avem răbdare și să trăim cu speranță, curaj și încredere în zile mai bune.
 
Citește și:

Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?


Constanţa culturală - retrospectiva anului 2019

 
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Leonte Năstase Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată prin artă la Constanța

03 May 2022 2891

#DobrogeaDigitală „La fapte bune puţini se adună, dar mult bine pot face acei puţini împreună”

01 Feb 2022 2376

Ca urmare a noilor parteneriate semnate, în premieră națională, de ISJ Constanța Cursuri de limba chineză cu profesori nativi și examene de limba engleză la nivel superior

23 Jan 2021 2948

S-a stins scriitorul Mircea Țuglea! Cauza decesului, înecul

19 Aug 2017 18588

Cultura constănţeană strigă după ajutor! Câteva probleme, multe neputinţe şi semne de întrebare. Artiştii au nevoie de implicarea autorităţilor locale şi judeţene

06 Apr 2017 7802

Actriţa Ileana Ploscaru împlineşte astăzi 86 de ani „Trebuie să te gândeşti din tinereţe cum să-ţi trăieşti bătrâneţea“

31 Jan 2017 4743

Editorial Frânturi de gânduri la marea trecere a unui mare OM, Gheorghe Dumitraşcu

19 Jan 2017 3436