Retrospectiva spectacolelor din 2022 ale Teatrului de Stat și Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

  • În acest an, la Teatrul de Stat Constanța au avut loc cinci premiere
  • Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” a avut două spectacole în premieră
  • În 12 martie, TSC inaugura noua sală de spectacole
  • TNOB a prezentat între 4 noiembrie – 11 decembrie ediția 48 a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului
 
Finalul lui 2022 se apropie, iar acesta este un moment favorabil pentru a privi în urmă și a trece în „revistă” realizările de-a lungul anului calendaristic.

În acest sens, redăm în rândurile următoare retrospectiva anului 2022 privind activitățile desfășurate de Teatrul de Stat Constanța (TSC), respectiv Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (TNOB) Constanța.

Cinci spectacole în premieră la Teatrul de Stat 

În 2022, Teatrul de Stat Constanța se poate mândri cu faptul că, pe scena lui au avut loc cinci spectacole în premieră. Acestea sunt:

  1. #acdesiguranță – 23 ianuarie 2022, în regia lui Bobi Pricop

  2. Universuri Paralele – 27 martie 2022, în regia lui Radu Iacoban

  3. Îndoiala – 16 aprilie 2022, în regia Dianei Mititelu

  4. Prometeu `22 – 1 iulie 2022, spectacol în patru limbi: română, maghiară, slovenă și engleză, regizat de Gabor Tompa

  5. Seaside Stories – 26 octombrie 2022, în regia lui Radu Afrim

Instituția a participat la nu mai puțin de 14 festivaluri și manifestații culturale.

În data de 21 mai, în cadrul Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați, TSC prezenta piesa „8 Tați”. În 26 mai, mergeau la Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” de la Târgu Jiu cu spectacolul „Maria Tănase. O Poveste”.

În data de 16 iunie, spectacolul „Universuri Paralele” apărea și în cadrul Festivalului Buzău/ Iubește/ Teatrul. Pe 27 iunie avea loc Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai prestigios festival de teatru din România și din sud-estul Europei. TSC a participat cu piesa „Doi Tineri Din Verona”.

În luna iulie, Teatrul de Stat a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu spectacolul-instalație #acdesiguranță, pe 3 iulie, iar trei zile mai târziu era prezent cu spectacolul „8 Tați” la THEATER NETWORKING TALENTS.

Aceeași piesă a fost pusă în scenă și la IDEO IDEIS – Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria, pe 16 august.

În 24 septembrie avea loc Universuri Paralele, pe scena Festivalului Internațional de Teatru de Arte Performative Brăila 2022. Peste trei zile, Teatrul participa la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău cu spectacolul Doi Tineri Din Verona.

Spectacolul „Goi pușcă” era pus în scenă la Festivalul Național de Comedie de la Galați – ediția a XXXIII-a.



Între 5-13 noiembrie, Teatrul de Stat participa la Festivalul Național de Teatru cu piesa „8 Tați”.

În cadrul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, de la Cluj-Napoca, din 25 noiembrie, TSC a avut două reprezentații ale spectacolului Jocuri În Curtea Din Spate. O zi mai târziu, la același eveniment avea loc punerea în scenă a spectacolului Prometeu `22.

În 23 și 27 noiembrie participa la programul „Luceafărul” al Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc, cu spectacolele Jocuri În Curtea Din Spate și Maria Tănase. O Poveste.

Teatrul de Stat s-a mai ocupat de organizarea a două evenimente – SEAS 2022 – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, eveniment organizat între iulie – august 2022, timp de opt săptămâni și Festivalul – concurs DbutanT, ediția a VII-a – prima etapă, Programul Internațional De Scenografie „Metamorfoze” în perioada 19 – 24 septembrie 2022.

În acest an, Teatrul de Stat a primit următoarele distincții:

  • Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D „Arta spectacolului”, acordat Teatrului de Stat Constanța la împlinirea a 70 de ani de existență și după mai mult de 400 de premiere, înmânat de președintele Klaus Iohannis în luna ianuarie

  • Premiul Uniter Pentru Cel Mai Bun Spectacol De Teatru Tv / Teleplay, acordat spectacolului „ZIUA Z” regia Bobi Pricop, producător Teatrul de Stat Constanța, în cadrul Galei Premiilor Uniter

  • Nominalizarea regizoarei Irisz KOVACS la Premiul Uniter pentru Debut, pentru regia spectacolului „8 Tați”, producător Teatrul de Stat Constanța

  • Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal acordat actorului Marian Adochiței la Festivalul Național de Comedie de la Galați (spectacolul Goi Pușcă, regia Vlad Cristache, producător Teatrul de Stat Constanța)

  • Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar acordat actriței Cătălina Mihai la Festivalul Buzău Iubește Teatrul (spectacolul Universuri Paralele, regia Radu Iacoban, producător Teatrul de Stat Constanța)

De asemenea, pe 12 martie 2022, Teatrul de Stat inaugura noua sală pentru spectacole, situată pe strada Ion Lahovari, nr. 2A.

 
Anul 2022 pentru Teatrul „Oleg Danovski”

Anul 2022 a început cu nu mai puțin de nouă evenimente ce au avut loc pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Publicul a putut vedea: Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), O Sole Mio (16 ianuarie), Elixirul Dragostei (22 ianuarie), Carmen (23 ianuarie), Liliacul (29 ianuarie) și Don Quijote (30 ianuarie).

Calendarul lunii februarie a arătat astfel:

  • 4 februarie – Baroc – Clasic Romantic

  • 12 februarie - opera Turandot

  • 16 februarie – recitalul Seară lirică

  • 19-20 februarie – Traviata și Madama Butterfly

  • 23 februarie – recitalul Seară Camerală

  • 25 februarie – Gala Concursului Internațional de Pian

  • 26 februarie – poemul vocal-coregrafic L`heure d`or de Paris

Luna martie a adus nu mai puțin de zece evenimente la TNOB:

  • Mărțișoare – Violete pentru fete – 2 martie

  • Cavaleria rusticana P. Mascagni – 12 martie

  • Paiațe R. Leoncavallo – 13 martie

  • Seară camerală – 16 martie

  • Concert simfonic – 18 martie

  • Trubadurul G Verdi – 20 martie

  • Seară camerală – 23 martie

  • Boema G Puccini – 26 martie

  • Crăiasa Zăpezii – 27 martie

  • Seară lirică – 30 martie

În luna aprilie, pe scena Teatrului „Oleg Danovski” s-au jucat piesele Prinț și cerșetor (3 aprilie), O noapte la Veneția (9 aprilie) și Rigoletto (30 aprilie).

Primul spectacol din luna mai a fost Bal Mascat (7 mai), urmat de Nunta lui Figaro (14 mai), Scene din viața lui Constantin cel Mare (20 mai), Reverie muzicală (22 mai), Traviata (28 mai) și Nabucco (29 mai).

În luna iunie a avut loc premiera spectacolului Țara surâsului, pe 19 iunie. Tot în această lună, TNOB a participat la evenimentul „Stagiunea estivală iunie 2022” cu spectacolele: O Sole Mio (10 iunie), Pianul Călător (17 iunie), o Sole Mio (24 iunie), concert estival (25 iunie) și Magic Swing (26 iunie).

În luna iulie, Teatrul „Oleg Danovski” a participat atât la „Stagiunea estivală iulie 2022”, cât și la Festivalul Internațional de Operă „Opera Nights”, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, în perioada 28-31 iulie.

În luna septembrie, concertul simfonic din data de 23 a deschis Stagiunea 2022-2023. Pe 30 septembrie a avut loc un al doilea concert, iar pe 25 septembrie a fost spectacolul „Don Quijote”.

Evenimentele din luna octombrie au fost:

  • Magic Swing – 2 octombrie

  • Traviata – 8 octombrie

  • Carmen – 9 octombrie

  • Cenușăreasa – 16 octombrie

  • Seară lirică – 19 octombrie

  • My fair lady – 22 octombrie

  • Elixirul Dragostei – 23 octombrie

  • Seară lirică – 26 octombrie

  • Concert simfonic- 27 octombrie

  • Romeo și Julieta – 29 octombrie

  • Concert Baroc – Clasic – 30 octombrie

În perioada 4 noiembrie – 11 decembrie, TNOB a prezentat ediția a 48-a a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului.

În weekend-ul 10-11 decembrie a avut loc premiera spectacolului Pescuitorii de Perle. Pe 17 decembrie, concertul de Crăciun a închis seria evenimentelor din anul 2022 ale Teatrului „Oleg Danovski”.

Citește și:
Constanța culturală Retrospectiva premierelor teatrale constănțene


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU HarghitaRetrospectiva intervențiilor salvatorilor harghiteni

08 May 2023 320

Retrospectiva săptămânii Accidente rutiere produse în județul Constanța în Săptămâna Mare și cea Luminată. Mai mulți copii răniți. Două persoane și-au pierdut viața (FOTO +VIDEO)

20 Apr 2023 785

#GhidDobrogean1924 Retrospectiva sezonului la stațiunea balneară Tekirghiol-Sat în perioada interbelică

14 Apr 2023 2644

Retrospectiva săptămânii! Accidente în județul Constanța. Două persoane au decedat în urma unor evenimente rutiere și feroviare (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1191

Retrospectiva săptămânii! Accidente rutiere petrecute în județul Constanța. Mai multe persoane rănite (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Feb 2023 870

Retrospectiva săptămânii! Evenimentul rutier care a îndoliat comuna Albești. Ce alte evenimente rutiere s-au mai petrecut la Constanța (VIDEO)

10 Feb 2023 1100

Retrospectiva săptămânii! Accidente rutiere în județul Constanța. Printre victime, copii, dar și cetățeni ucraineni (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Feb 2023 875

Retrospectiva săptămânii Șoferi răniți în urma unor accidente rutiere la Constanța. Un autoturism a fost proiectat pe calea ferată! (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Jan 2023 1266

Retrospectiva săptămânii! Mai multe persoane implicate în accidente rutiere în județul Constanța. Printre victime, doi copii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Jan 2023 1414

Retrospectiva săptămânii Care au fost cele mai grave accidente din această săptămână, în județul Constanța (GALERIE FOTO)

13 Jan 2023 1048

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 1211

Retrospectivă 2022 Decesele care au zdruncinat România și lumea - Regina Elisabeta, Mihail Gorbaciov și Papa emerit Benedict al XVI-lea

06 Jan 2023 1215

Retrospective 2022 Expoziții de pictură și fotografii, conferințe și festivaluri. Evenimentele culturale ale anului 2022 din Constanța

06 Jan 2023 1085

Constanța culturală Retrospectiva volumelor lansate în Constanța în anul 2022

06 Jan 2023 1873

Retrospective 2022 Garda de Mediu Constanța - Controale și sancțiuni (GALERIE FOTO)

05 Jan 2023 1174