Revista „Ex Ponto“ - invitaţie la lectură cu gândul la Ovidius (galerie foto)

Primul număr din acest an al revistei de cultură „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“ a văzut recent lumina tiparului şi aşteaptă să fie citit sau măcar răsfoit de către cei care doresc să ia pulsul literaturii contemporane. 
 
Cel dintâi articol al publicaţiei, editorialul, poartă semnătura latinistului Ştefan Cucu şi îi este dedicat „unuia dintre cei mai mari reprezentanţi ai liricii universale“, Publius Ovidius Naso, de la a cărui naştere s-au împlinit, anul acesta, 2.060 de ani, comemorându-se, totodată, în 2017, bimilenarul morţii sale. De asemenea, coperta întâi a revistei îi este dedicată „poetului gingaşelor iubiri“.
 
Editorialul „Anul OVIDIUS şi profundele sale semnificaţii în spaţiul românesc şi în cel pontic“ se încheie cu un fel de „concluzie“ a modului în care este celebrat autorul „Tristelor“ şi „Ponticelor“ la Marea Neagră: „Existenţa unei universităţi de prestigiu în Dobrogea - singura universitate din lume care poartă numele de «Ovidius» -, a unui Centru de Studii Ovidiene, a unui teatru (sic!), a unui liceu, a unui oraş şi a unei mari pieţe publice cu numele marelui exilat este o dovadă a omniprezenţei, a permanenţei spiritului ovidian în spaţiul pontic“.

„Îmi propun să-mi simplific mereu viaţa“

În secţiunea „Text“, cititorii vor descoperi un interviu acordat Angelei Baciu de către Ana Blandiana şi dedicat poetei în contextul aniversării zilei sale de naştere (25 martie). Răspunsul la prima întrebare reflectă ritmul trepidant al vieţii marii intervievate: „Îmi propun să-mi simplific mereu viaţa, să o eliberez din programări, planuri, proiecte, interviuri, să-mi rămână mai mult spaţiu liber pentru reverie şi meditaţie, pentru scris şi citit. Din păcate, nu prea reuşesc. Am sentimentul că sunt într-un mixer care se învârte din ce în ce mai repede şi ameninţă să se oprească prin explozie“. Tot în secţiunea „Text“ se regăsesc fragmente de proză, dar şi poezii, precum şi pagini de memorialistică, redactorul-şef al revistei „Ex Ponto“, Ovidiu Dunăreanu, invitându-ne să aruncăm o privire în „Oglinzile memoriei“.
 
Secţiunea „Imagine“ îi este dedicată plasticianului Filiz Velula, reproducerile după lucrările sale fiind însoţite de opiniile critice ale Doinei Păuleanu, critic şi istoric de artă, director al Muzeului de Artă din Constanţa.

Comentarii, interpretări, lecturi, critica ideilor literare, profiluri intelectuale şi teorii literare ocupă un loc important în secţiunea „Metatext“ a publicaţiei constănţene de cultură.
 
Revista trimestrială de cultură „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“ apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu susţinerea filialei Dobrogea. Publicaţia este membră a Asociaţiei Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare (ARIEL).
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Decernarea premiilor filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și a premiilor revistei Ex Ponto, la Biblioteca Județeană Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 923

Personalități Constanța La mulți ani, Iulia Pană, reper al poeziei în spațiul dobrogean

09 Jul 2023 1442

Premianți din Constanța Angelo Mitchievici și Augustin Cupșa, laureați la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România

08 Jun 2023 1288

La mulți ani, Valentin Busuioc! Scriitor și jurnalist ce a colaborat cu diverse reviste și edituri din Constanța

06 Jun 2023 1513

Ana Ardeleanu împlinește 71 de ani! Poeta a fost colaboratoarea mai multor publicații constănțene

12 May 2023 1419

Astăzi, scriitorul Ovidiu Dunăreanu împlinește 73 de ani

21 Feb 2023 2229

Scriitoarea constănțeană Elvira Iliescu ar fi împlinit 86 de ani

28 Jan 2023 1544

Dan Perșa împlinește 63 de ani. Munca sa a fost legată timp de zece ani de revista „Tomis”

26 Jan 2023 1691

Constanța culturală O sărbătoare a „literelor” dobrogene

09 May 2022 3308

Constanța culturală Premii pentru cele mai bune voci literare din ultimii trei ani, oferite de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și de revista „Ex Ponto”

05 May 2022 2828

Revista ExPonto, cel mai recent număr Ovidiu Dunăreanu, despre revistele literare în spațiul cultural românesc

28 Jan 2022 3066

#citeșteDobrogea Revista Ex Ponto, la cel mai recent număr

07 Jan 2022 2521

#citeșteDobrogea Un nou număr al revistei Ex Ponto, o nouă invitație la lectură de calitate

29 Jul 2021 2559

LIVE TEXT Lansarea ultimului număr al revistei „Ex Ponto“, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (galerie foto)

26 Jul 2021 2853

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează lansarea ultimului număr al revistei „Ex Ponto“

24 Jul 2021 3196