Revista ExPonto, cel mai recent număr Ovidiu Dunăreanu, despre revistele literare în spațiul cultural românesc


 
  • Revista ExPonto a luat naștere în ultimul trimestru al anului 2003. De atunci și până în prezent, trimestrial își face apariția în spațiul public așteptând să fie citită și admirată. 
Biblioteca Județeană Constanța a găzduit Joi, 27 ianuarie, lansarea celui mai recent număr al revistei Ex Ponto, dar și dialogul „Revistele literare azi“, unde prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene Constanța l-a avut ca invitat pe redactorul-șef al revistei Ex Ponto, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
 
„În 1995 a apărut Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, iar revista ExPonto a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2003“, a ținut Ovidiu Dunăreanu să precizeze din start pentru a clarifica aceste date, des încurcate.
 
Astfel a început discuția dintre cei doi critici literari contemporani.

Primul număr al revistei ExPonto a fost publicat în ultimul trimestru al anul 2003, cuprinzând lunile octombrie, noiembrie și decembrie, ea fiind o revista trimestrială.
 
„Mie nu mi-a plăcut să ies la balcon, nu mi-a plăcut să mă dau … sunt omul faptelor pentru că originea mea țărănească m-a învățat că atunci când te apuci de un lucru, să-l faci, să-l duci până la capăt. După aceea să vorbești despre el, nu să te apuci să-l descrii înainte ca pe o chestie fabuloasă și să nu faci nimic.

Trebuie să fim mulțumiți toți cei care sunt în jurul ei, cât și editura ExPonto, tipografia, că iată am putut să ajungem la numărul 70, intrând pe 2022, vom face până la sfârșit numărul 75 și am ajuns în al 20-lea an de apariție neîntreruptă.

În general, în spațiul nostru dobrogean, revistele au avut o viață efemeră.“

 


 
„Cu foarte puține excepții, Convorbiri literare spre exemplu, revistele au rezistat puțin. Revista ExPonto și-a propus să fie o prefață a culturii dobrogene“, spune Angelo Mitchievici.

 

„Revista a apărut din câteva motive întemeiate și o ispită. Ispita a venit de la regretatul și bunul meu prieten Ioan Popișteanu, directorul Bibliotecii Universității, care avea de mult în cap o idee de a scoate o revistă literară din clipa în care el a devenit și directorul editurii ExPonto, având o bază clară.

[…]

Toate revistele acestea din Dobrogea care au avut o anumită forță, au avut și niște nași. “

 



Ovidiu Dunăreanu a vorbit de-a lungul discuției despre subiectele pe care cititorii le vor găsi pe paginile printate. De la proză, poezie, eseu, arheologie la pictură, recenzii de teatru, filme sau muzică. De-a lungul celor două decenii, atât scriitorii, autori ai rândurilor, cât și revista în sine au evoluat.

Oviu Dunăreanu vorbește deschis și mândru de munca pe care această mână de oameni o depune lunar astfel încât revista să fie pregătită trimestrial, fără întârzieri.

Pe lângă subiectele care conturează Dobrogea, redactorul-șef al revistei Ex Ponto spune că mereu încearcă să adauge câte ceva important la nivel național astfel încât contopește regiunea care ne este casă cu patria mamă.

Rândurile pline de inspirație, umor, informație pe care cei zeci de autori le scriu, așteaptă zi de zi să fie citite și dezbătute de bibliomani.
 
Dialogul integral se poate urmări pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Constanța sau pe link-ul de mai jos.

 
 
 
Citește și:
 
Conferință închinată scriitorului Ion Luca Caragiale, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere - „Caragiale, contemporanul nostru“
 
A apărut cel mai nou număr al revistei EX PONTO: Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu, dialog cu tema „Revistele literare azi“


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1092

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 447

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 645

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 707

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 416

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 301

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 762

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 632

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1309

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5553

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 508

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3332

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 545

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2362

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 568