Românce care prin invențiile lor au schimbat lumea




Deoarece tematica din acest an a Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală, celebrată anual pe 26 aprilie, este „Puterea schimbării: Femeile în domeniul inovării și creativității“, ing. Carmen Buștiuc, specialist OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) în cadrul Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, ne propune să ne aducem aminte de femeile din România care prin invențiile lor au schimbat lumea.
 

Ștefania Mărăcineanu (1882 – 1944), fizicianul care a făcut printre primii în lume studii în cercetarea și cunoașterea fenomenului radioactivității artificiale. Teza de doctorat intitulată „Cercetări asupra constantei poloniului și penetrării acestuia în metale“ a fost susținută, în anul 1924, în fața unei comisii prezidată de savanta franceză, de origine poloneză, Marie Sklodowska-Curie. Cu toate că savantul Ștefania Mărăcineanu a avut o muncă de pionerat în domeniul radioactivității artificiale, deținând prioritatea mondială în cunoașterea acestui fenomen, în anul 1934, Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității artificiale este decernat soților Irene și Pierre Joliot Curie. Irene Curie recunoaște, într-un interviu acordat în 1934 unui ziar din Viena, meritul deosebit pe care l-a avut Ștefania Mărăcineanu în descoperirea radioactivității artificiale. La 10 iulie 1930, Ștefania Mărăcineanu a înregistrat la Oficiul Proprietății Industriale (OPI) din București, brevetul de invenție nr. 18547 „Mijloc de a provoca ploaia” și care a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 156 din 16 iulie 1930. Referitor la acest brevet autoarea a menționat faptul că radiația corpurilor radioactive are proprietatea de a condensa vaporii de apă. Cum substanța radioactivă reprezintă un foarte puternic centru electric, ea poate duce la formarea norilor, care, odată formați, se propagă departe. Autoarea invenției a făcut numeroase experimente, atât în țară (în localitatea Ceptura, județul Prahova), dar și în străinătate (în Sahara).

Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973), savant și inventator, prima femeie inginer din Europa și din lume care a absolvit Politehnica de la Charlottenburg (Germania) și a lucrat ca inginer chimist în cadrul Institutului Geologic din București unde a elaborat metode originale de analiză pentru lichide, minerale, petrol și gaze, cărbuni, bitumuri solide și roci de construcție.

Ana Aslan (1897 - 1988), medic și inventator al unor medicamente esențiale pentru tratamentul îmbătrânirii (Gerovital H3, Aslavital). În 1952, prepară vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu acțiune în tratamentul fenomenului de îmbătrânire, precum și în bolile bătrâneții, în arteroscleroză, vitiligo, sclerodermie etc. Produsul se bazează pe descoperirea proprietății regeneratoare a troficității procainei aplicate în tratament cronic. În 1958, începe prepararea produsului pe scară largă și introducerea sa în circuitul farmaceutic. Ea a evidențiat importanța novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Gerovital-ul a fost brevetat în peste 30 de țări, fiind considerat inițial un medicament miraculos deoarece avea o acțiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu efecte de ameliorare a diverselor afecțiuni psihice.

Sub conducerea Anei Aslan se înființează, în 1952, Institutul de Geriatrie din  București, primul de acest fel din lume. Ana Aslan a inventat împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu noul produs geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producția industrială în anul 1980. Medicamentele esențiale create de Ana Aslan și brevetate în numeroase țări  sunt garantate și de semnătura olografă. La data de 20 mai 2018 se împlinesc 30 de ani de la trecerea în neființă a  Anei Aslan.

De asemenea, de Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, BJC „Ioan N. Roman“ invită publicul să-și expună punctul de vedere referitor la proprietatea intelectuală şi impactul acesteia asupra vieții pe pagina de Facebook a bibliotecii (www.bjconstanta.ro) sau pe pagina WIPO  (www.facebook.com/worldipday).

Totodată, specialiștii BJC le reamintesc celor interesați că pot vedea colecția de brevete de invenție donată de OSIM, dar și cărțile și reviste care pun în valoare realizările inventatorilor români și străini.

„În fiecare an, în data de 26 Aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale și ne reamintim rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală (brevete de invenție, mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor) pentru încurajarea inovației și a creativității“, responsabil OSIM, în cadrul BJC, ing. Carmen Buştiuc.

Sursă foto: Facebook - BJC

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice TDL Soft Center SRL a încheiat un nou acord-cadru cu SPIT Constanța (DOCUMENT)

17 Dec 2023 838

Articole îmbrăcăminte în valoare de aproximativ 40.000 lei descoperite de inspectorii vamali din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Aug 2023 662

Cunoscutul interpret de muzică de petrecere Nicu Paleru, citat azi, la Curtea de Apel Constanța

11 Jan 2023 2476

Mărfuri de sute de mii de lei confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

07 Dec 2022 1393

Atenție la ce jucării cumpărați copiilor! Ce au descoperit inspectorii vamali constănțeni într-un container sosit din China (GALERIE FOTO)

22 Jul 2022 1008

Este Ziua Proprietății Intelectuale. În Portul Agigea, mii de produse contrafăcute sunt confiscate

26 Apr 2021 1048

Astăzi este Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

26 Apr 2019 1697

Constanţa. Jucării de peste 70.000 euro, reținute de inspectorii vamali

19 Oct 2018 1869

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, marcată astăzi. Tema, „Inovarea - Îmbunătățirea vieții”

26 Apr 2017 4358

Comunicat trimitere in judecata - infractiuni proprietate intelectuala

22 Dec 2015 1389

"Drepturile de proprietate intelectuală", un subiect dezbătut de ANAF și contribuabili

05 Aug 2015 2215

CCINA a acordat Trofeul Creativităţii Sterk Plast SRL şi Universitatea „Ovidius“ Constanţa, în fruntea clasamentului (galerie foto)

15 Nov 2014 2892

Trofeul Creativităţii, la cea de-a XII-a ediţie Firmele constănţene, premiate pentru brevetele de invenţie şi mărcile înregistrate

13 Nov 2014 2286

Mii de treninguri şi maşinute de plimbat copii, confiscate de inspectorii vamali

06 Aug 2014 2369