S-a mai stins un important om de cultură al Mangaliei


În urmă cu puțin timp, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan a făcut public decesul unui important om de cultură al Mangaliei, Gheorghe Todor, cel care în urmă cu 20 de ani era declarat „Omul Anului”, o simbolica recunoaștere a implicării sale în organizarea celebrelor tărguri estivale „Carte la nisip”.
Curg veștile triste ca mărgelele înșirate pe ața vieții. Astăzi ni se spune că Gheorghe Todor a plecat să facă un Târg de carte în Cer. Am păstrat rândurile pe care mi le-a trimis atunci când construiam împreună cu soțul meu cartea Mangaliei. Le pun aici în semn de prețuire și recunoștință pentru un Om care a iubit Cartea și Dobrogea cu un devotament greu de egalat. Drum lin, Prietene!
Gheorghe Todor – un fel de biografie
„Viaţa mi-a fost traversată ca un fir roşu de o pasiune mistuitoare: cartea. Bucuria, starea inefabilă pe care ţi-o dă atingerea acestui obiect însufleţit de misterele ascunse sub coperţi nu poate fi egalată de nici o altă plăcere a vieţii. Poate doar de lectură, de plăcerea lecturii, de momentul acela de graţie când atingerea acestui obiect numit carte se contopeşte cu starea de viu pe care ţi-o dă litera bine tipărită. După liceu am lucrat vreun an jumătate într-un şantier naval, după care aproape vreo doi ani am fugit pe mare şi am marinărit ţărmurile litoralului. Am dat apoi fuga vreo cinci ani la Braşov şi m-am specializat în explozivi, am făcut aproape un an jurnalistică la Iaşi, încă vreo trei an am repasat stofe, mi-am petrecut dimineţile şi nopţile scriind poezie, iar Revoluţia m-a prins făcând de vreo 10 ani fotografie.
Evident că atunci primul lucru la care m-am gândit a fost o librărie-anticariat, pe care am şi înfiinţat-o, prima din România şi care se numea şi atunci şi acum „Nichita Stănescu“.
Până la a organiza un târg de carte nu a fost decât un pas şi astfel, în 1991, am înfiinţat „Târgul Estival de carte“, primul din România, dar şi din Europa de Est. Un târg de carte particular... În 1996 am înfiinţat editura „Todor“, iar în 1998 am scos pe piaţă primul ziar color din regiunea Dobrogea, ziarul „Mangalia“.
Târgul a ajuns în 2007 la a 13-a ediţie. Peste 500 scriitori au venit vara la ediţiile manifestării concepută de mine.
Am strâns de la fiecare târg cărţi cu autograf, câte un exemplar de la cei mai mari scriitori români şi străini. Au fost expuse în aceşti ani  vreo 40.000 titluri. Cu ele vreau să fac un muzeu al cărţii la Mangalia. Ar fi primul de acest fel din România.  Am adunat în plus toate ediţiile Eminescu şi Nichita Stănescu. O colecţie de suflet pe care am clădit-o cu greu”.
Târgul ”Cartea la nisip”, acel fenomen unic al Mangaliei, a continuat încă mulți ani și Gigi Todor a invitat alte sute de mari scriitori să-și lanseze cărțile la Mangalia, pe vremea când orașul era cu adevărat Capitala culturală estivală a României.
 A fost pe când încă se amintește...
Astăzi orașul îi este dator lui Gheorghe Todor. Să-i ducă spre împlinire visurile, să-l păstreze în memoria afectivă, să-l cinstească cum se cuvine.
Sursa foto: Facebook Carina Goneli

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 octombrie 2020

14 Oct 2020 3483