S-a stins un important regizor al Teatrului Dramatic constănțean!

 
Regizorul Gheorghe Jora a trecut în veșnicie.

S-a născut la 28 iunie 1922, la Cetatea Albă. A fost regizor la Teatrul Armatei din București (astăzi Teatrul „Nottara”), Teatrul „Bacovia” din Bacău, Teatrul „Fani Tardini” din Galați.

În anul 1969, devine regizor al Teatrului de Stat Constanța.

A mai montat, ca regizor invitat, spectacole la Teatrul Național Craiova, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Păpuși Constanța.

Multe sunt spectacolele sale despre care s-a scris frumos: „Avarul” de Molière, „Moartea unui comis-voiajor”, de Arthur Miller, „Revizorul” de Gogol, „Nevestele vesele din Windsor” de W.Shakespeare...

La Constanța, și-a legat numele și talentul de câteva mari spectacole de referință pentru istoria dramaticului constănțean: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, de Horia Lovinescu, cu o distribuție de zile mari, un spectacol de mare rafinament regizoral (distins cu mai multe premii la Festivalul Național de Teatru - București 1981, dintre care Premiul II pentru regie); Medeea de Euripide (sculptorul Constantin Lucaci a creat pentru acest spectacol „ansamblul arhitectonic”, costumele și măștile), Ifigenia în Taurida, de Euripide (decorul și costumele Mihai Tofan). Aceste două spectacole au fost primele în aer liber și au deschis o nouă etapă în viața teatrului pontic.

Pe teme antice, a mai montat în premieră absolută tragedia în versuri Tropaeum Traiani, de Grigore Sălceanu, și Andromaca de Racine.
Câteva piese românești a căror regie a semnat-o s-au bucurat de asemenea de succes: „Viforul” de Delavrancea, „Gaițele” de Al.Kirițescu, „Opinie publică” de Aurel Baranga (în acest spectacol, ca invitat, rolul lui Chitlaru a fost interpretat în câteva reprezentații de actorul Radu Beligan).

Din dramaturgia universală contemporană a montat „Fluturi... fluturi” de Aldo Nicolaj (în premieră pe țară), „Omul în piele de șarpe”, de Tennesse Williams, și „Hop, signor”, de Michel de Ghelderode, toate impunându-se mai ales prin atmosferă. A ridicat pe scenă două dintre cele mai longevive spectacole ale teatrului constănțean: „Tache, Ianke și Cadâr”, de V.I.Popa, și „Bunica se mărită”, de V.Mhitarian.

A fost un adept fervent al modernității teatrului, pe care a cultivat-o constant, dar fără excese, îmbinând-o fericit cu elemente de clasicitate, cu bun gust și cu dispoziție către armonia întregului, cu distribuții bine făcute și colaboratori bine aleși.


Ultimele spectacole pe care le-a regizat au fost „Ultimele stele”, de Alexander Galin, la Teatrul de Stat Constanța (în 2000) și „Spionul balcanic” de Dușan Kovacevic, la Teatrul Fani Tardini (în 2004).

Gheorghe Jora a fost un om, un artist cultivat, distins, de o desăvârșită politețe. A fost membru al Uniunii Teatrale din România – UNITER.

Dumnezeu să-l odihnească! Să-i fie somnul lin!
 

Citește și:

Teatrul de Stat Constanța „Ne vom aminti cu drag de colegul nostru, actorul Bogdan Caragea“
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mirena Ana, actrița cu peste trei decenii de activitate pe scena Teatrului Dramatic Constanța

17 May 2023 694

Valentina Bucur-Caracașian, actrița cu peste trei decenii petrecute pe scena Teatrului Dramatic Constanța, se năștea în urmă cu 91 de ani

17 Feb 2023 862

In memoriam Zoe Caraman. 23 de ani dedicați Teatrului Dramatic Constanța

15 Feb 2023 1005

Fostul director al Teatrului Dramatic Constanța, Lucian Iancu, la a 83-a aniversare

03 Feb 2023 1549

Doina Baier, figură emblematică pentru artiști și maternă pentru „suflete rănite”

20 Jan 2023 943

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 1664

În urmă cu 29 de ani, se stingea din viață Jean Ionescu, cel care a fost sinonim cu Teatrul Dramatic Constanța timp de peste trei decenii

16 Jan 2023 1327

Teatrul de păpuși din Constanța susținea, ca secție a Teatrului Dramatic, primul spectacol în urmă cu 66 de ani

14 Dec 2022 1004

Premiul pentru - cel mai bun actor în rol principal - la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, a revenit actorului Teatrului de Stat Constanţa Marian Adochiței!

17 Oct 2022 1111

SEAS - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Un spectacol cadou înainte de final!

26 Aug 2022 1156

La mulți ani, Cristina Oprean! O constantă valoare pe scena dramatică a Constanței

13 Aug 2022 1082

LIVE TEXT. Constanța Volumul „O viață așa cum s-a nimerit”, de Virgil Andriescu, lansat la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski (GALERIE FOTO)

13 May 2022 2573

#citeșteDobrogea 65 de ani de la primul spectacol al Teatrului de păpuși din Constanța, ca secție a Teatrului Dramatic (galerie foto)

14 Dec 2021 3027

#DobrogeaDigitală Inaugurarea Teatrului de Stat Constanța - „Actorii din scenă au crezut că au vedenii...”

06 Nov 2021 3313

#DobrogeaDigitală Omagiu pentru teatrologul dobrogean, Romeo Profit, „eminenţa cenuşie“ a directorilor Teatrului de Stat

15 Sep 2021 2051