S-a stins un important regizor al Teatrului Dramatic constănțean!

 
Regizorul Gheorghe Jora a trecut în veșnicie.

S-a născut la 28 iunie 1922, la Cetatea Albă. A fost regizor la Teatrul Armatei din București (astăzi Teatrul „Nottara”), Teatrul „Bacovia” din Bacău, Teatrul „Fani Tardini” din Galați.

În anul 1969, devine regizor al Teatrului de Stat Constanța.

A mai montat, ca regizor invitat, spectacole la Teatrul Național Craiova, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Păpuși Constanța.

Multe sunt spectacolele sale despre care s-a scris frumos: „Avarul” de Molière, „Moartea unui comis-voiajor”, de Arthur Miller, „Revizorul” de Gogol, „Nevestele vesele din Windsor” de W.Shakespeare...

La Constanța, și-a legat numele și talentul de câteva mari spectacole de referință pentru istoria dramaticului constănțean: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, de Horia Lovinescu, cu o distribuție de zile mari, un spectacol de mare rafinament regizoral (distins cu mai multe premii la Festivalul Național de Teatru - București 1981, dintre care Premiul II pentru regie); Medeea de Euripide (sculptorul Constantin Lucaci a creat pentru acest spectacol „ansamblul arhitectonic”, costumele și măștile), Ifigenia în Taurida, de Euripide (decorul și costumele Mihai Tofan). Aceste două spectacole au fost primele în aer liber și au deschis o nouă etapă în viața teatrului pontic.

Pe teme antice, a mai montat în premieră absolută tragedia în versuri Tropaeum Traiani, de Grigore Sălceanu, și Andromaca de Racine.
Câteva piese românești a căror regie a semnat-o s-au bucurat de asemenea de succes: „Viforul” de Delavrancea, „Gaițele” de Al.Kirițescu, „Opinie publică” de Aurel Baranga (în acest spectacol, ca invitat, rolul lui Chitlaru a fost interpretat în câteva reprezentații de actorul Radu Beligan).

Din dramaturgia universală contemporană a montat „Fluturi... fluturi” de Aldo Nicolaj (în premieră pe țară), „Omul în piele de șarpe”, de Tennesse Williams, și „Hop, signor”, de Michel de Ghelderode, toate impunându-se mai ales prin atmosferă. A ridicat pe scenă două dintre cele mai longevive spectacole ale teatrului constănțean: „Tache, Ianke și Cadâr”, de V.I.Popa, și „Bunica se mărită”, de V.Mhitarian.

A fost un adept fervent al modernității teatrului, pe care a cultivat-o constant, dar fără excese, îmbinând-o fericit cu elemente de clasicitate, cu bun gust și cu dispoziție către armonia întregului, cu distribuții bine făcute și colaboratori bine aleși.


Ultimele spectacole pe care le-a regizat au fost „Ultimele stele”, de Alexander Galin, la Teatrul de Stat Constanța (în 2000) și „Spionul balcanic” de Dușan Kovacevic, la Teatrul Fani Tardini (în 2004).

Gheorghe Jora a fost un om, un artist cultivat, distins, de o desăvârșită politețe. A fost membru al Uniunii Teatrale din România – UNITER.

Dumnezeu să-l odihnească! Să-i fie somnul lin!
 

Citește și:

Teatrul de Stat Constanța „Ne vom aminti cu drag de colegul nostru, actorul Bogdan Caragea“
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Actrița Agatha Nicolau împlinește 84 de ani. Zece ani de carieră i-a petrecut la Teatrul Dramatic Constanța

07 Feb 2024 749

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 729

Născut la Constanța Vasile Cojocaru și cele peste trei decenii de emanare a talentului actoricesc la Teatrul de Stat

16 Jan 2024 1085

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 756

Fănică Lupu, maestrul coregraf devenit un simbol al lumii artistice din Constanța

23 Nov 2023 925

La mulți ani, Petre Lupu! Cariera actorului a început la Teatrul de Stat Constanța

02 Nov 2023 1091

Anca Doroșenco Ovanez, regizoarea „adoptată” de Constanța, iar mai târziu de francezi

28 Sep 2023 1021

Originar din Constanța Harry Tavitian, în prag de aniversare

10 Aug 2023 1753

Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

09 Aug 2023 1404

Se încheie prima săptămână din SEAS 2023. Ce spectacol are loc în Parcul Arheologic Constanța în această seară?

16 Jul 2023 1377

Personalități Constanța Elena Gurgulescu, actrița Dramaticului din Constanța premiată pentru cea mai bună interpretare în rol feminin

29 Jun 2023 1733

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1064

In memoriam Corneliu Leu Ilustrul scriitor din Medgidia a lăsat în urmă o bogată activitate literară

09 Jun 2023 1501

Mirena Ana, actrița cu peste trei decenii de activitate pe scena Teatrului Dramatic Constanța

17 May 2023 1276