Sărbătoare la Muzeul de Istorie Constanța Revista „Pontica“, la semicentenar (document)


„Pontica“, prestigioasa publicație anuală a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în paginile căreia se reflectă sesiunea științifică internațională cu același nume, a ajuns la semicentenar. Adică 50 de ani de apariție neîntreruptă, din 1968 până în prezent, indiferent de vicisitudinile pe care le-a întâmpinat cultura tomitană.

 
Cel de-al 50-lea număr al anuarului va fi lansat luni, 19 martie, de la ora 12.00, în aula „Adrian Rădulescu“ a MINAC. Acesta reunește în paginile sale comunicările științifice ale sesiunii „Pontica“ din 2017.
 
„În jumătate de veac, revista «Pontica» a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate - institute de arheologie, universități, muzee -, revista fiind indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, IndexCopernicus și SCIPIO. Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, «Pontica» fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS“, au transmis reprezentanții MINAC.
 
Revista se deschide, așa cum e firesc, cu „Anniversaria“, secțiune care evocă momente din istoria sesiunii și a anuarului „Pontica“.
„Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie și elemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), Archaeologica (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica (epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite), Auxiliaria (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), Nomismata (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală și modernă).
 
Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și cu texte biografice despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut. O secțiune separată, Honorifica Verba, este dedicată arheologului constănțean Ghiorghe Papuc și omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC“, au mai precizat reprezentanții muzeului constănțean.
 
Numărul aniversar al revistei „Pontica“ are aprox. 700 de pagini, fiind tipărit de SC Infcon SA Constanța, în condiții tehnice de calitate. Publicația se adresează unui public larg avizat, preocupat de istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egeean.
 
În secțiunea „Documente“ găsiți cuprinsul revistei „Pontica“.
 

Sursa foto: MINAC
 
Citește și:

 
Cartea de vizită a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în lume. „Pontica“, la semicentenar (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședința CLM Constanța Aprobarea bugetului Fundaţiei Pontica, pe ordinea de zi! Ce sumă este solicitată (DOCUMENT)

21 Apr 2024 467

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 5998

Sămbătă, spectacolul „Ma dame”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

28 Mar 2024 651

Spectacole de excepție în aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Mar 2024 985

Sâmbătă, 30 martie 2024, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”Constanța ne încântă cu spectacolul „Ma dame”

20 Mar 2024 653

Dublu eveniment cultural la Constanța Vernisajul expoziției artistului Vasile Filip „Un an la Tomis” organizat alături de lansarea ediției speciale a revistei Tomis (GALERIE FOTO)

05 Feb 2024 753

Ion Marin Sadoveanu, scriitorul școlit la Constanța, oraș rămas veșnic în amintirile sale

01 Feb 2024 840

Născut la Constanța Vasile Cojocaru și cele peste trei decenii de emanare a talentului actoricesc la Teatrul de Stat

16 Jan 2024 1178

Istoria Dobrogei - Bibliografie Memnon (sec. II) - „Despre Heracleia”

22 Dec 2023 2405

Alexandru Gherghel, jurnalist originar din județul Argeș și practicant al avocaturii la Constanța

20 Dec 2023 841

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2190

Explozii în poligonul Murfatlar, județul Constanța! Ce s-a întâmplat. Oficial de la Forțele Navale Române

12 Dec 2023 982

LIVE VIDEO+TEXT Activitate la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța cu ocazia Zilei Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2023 1445

Love Sushi SRL, firmă ce deține restaurant în Constanța, deschide un nou punct de lucru la Agigea

10 Nov 2023 1025

Zeci de sportivi s-au antrenat la Constanța de Ziua Internațională a Judo-ului (GALERIE FOTO)

28 Oct 2023 935