Cultura

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Sofia Ovejan - „Florin Stoiciu este o verigă importantă între tânăra generație de artiști și cei deja consacrați“


Cotidianul ZIUA de Constanţa este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanţa. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziţiei.


 
- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu și cu expoziția-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, la care participi?
 
- L-am cunoscut pe Florin Stoiciu în urmă cu câțiva ani în atelierul unui bun prieten și minunat artist, participant, de asemenea, în cadrul acestei expoziții, graficianul Aurel Bulacu. Se spune că cine se aseamănă se adună. Așa ne-am adunat și noi din când în când în atelierele 15 și 19 din stradă Eforie și astfel s-au născut și am colaborat împreună în diverse proiecte și expoziții, onomastici și nunți, călătorii și tabere. O prietenie fructuoasă, din care am învățat multe lucruri și care m-a împins spre experimente noi în domeniul gravurii, tehnică mai puțin cunoscută de către mine, fiind de formare muralist.
Florin Stoiciu este o verigă importantă între tânăra generație de artiști și cei deja consacrați, împletind tehnicile noi cu cele tradiționale într-un joc dinamic, exuberant și original. Mă bucură foarte mult invitația lui de a participa în acest proiect, deoarece provocările pe care Florin le lansează sunt întotdeauna pentru mine generatoare de trăiri artistice noi. 

- Ce reprezintă pentru tine Constanța (Dobrogea)? Un mesaj...
 
- Bunicii mei de origine greacă au ajuns pe meleagurile Dobrogene în urmă cu aproximativ 100 de ani, odată cu mișcările trupelor din timpul Primului Război Mondial. Au întemeiat pe malul Dunării, în orașul Tulcea, un restaurant și un hotel (Orcula), ce au fost ulterior naționalizate de către comuniști. Bunicii mei s-au retras într-o căsuța construită de bunicul undeva pe strada Nicolae Bălcescu, unde am petrecut nenumărate vacanțe lungi de vară și am explorat minunata Deltă a Dunării în lotci smolite de lemn mirosind a pește. Dobrogea reprezintă pentru mine sursă de inspirație și energie, relaxare și adrenalină, soare și libertate. În continuare, cu toate că bunicii mei nu mai trăiesc de mult, ajung în Tulcea și de acolo traversez întreg litoralul românesc până la Silistra, savurând peisajele și dealurile line în curbe sinuoase.

- În final, lansează o invitație la vernisajul de pe 14 iunie!
 
- Vine vara, cu soare și cu nori, cu vânt și valuri; de aceea vă invit pe toți, cu mic, cu mare, să vă delectați vizual în compania desenelor noastre în care culoarea sunteți voi, privitorii!

Despre Sofia Ovejan
 
S-a născut pe 30 ianuarie 1977, la Tulcea. Este absolventă a Secției de pictură murală din cadrul Universității de Arte din București (2002). Membră a Fundației Naționale „Henri Coandă“ pentru tinerii superdotați. Este protagonistă a mai multor happening-uri și performance-uri. A expus propriile lucrări în patru expoziții personale și în 25 de grup, din România și străinătate. Lucrări ce îi poartă semnătura se regăsesc în spații publice (București, Mamaia, Constanța etc.). În 2013, a obținut locul 3 la concursul național pentru vitraliile Camerei de Consiliu de la Strasbourg și distincția Toile d'Or de l'année, la Paris (Grand Palais).
 
https://www.banatulazi.ro/sunt-primul-meu-critic-si-cel-mai-important-interviu-cu-artista-vizuala-sofia-ovejan/
 
Citește și:
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

 „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu sculptorul Costel Iacob - „Prin «Gestul în desen», am fost incitat să «desenez» prima dată după… 34 de ani!“ (document)

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Gavril Kovacs - „Desenul este cam desconsiderat, deşi e baza oricărei lucrări şi a oricărui artist“

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ovidiu Constantin Ionescu - „«Gestul în desen» - în spatele fiecărei lucrări a artiştilor expozanţi există o poveste“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 1505

Lucrările medicului-artist Monica Stoian Grasa, faţă în faţă cu publicul hunedorean „Geometria Inocenţei“ vorbeşte despre simbolurile unei alte dimensiuni

28 Sep 2019 1623

Revenit pe simezele Art Gallery Constanța Pictorul Eugen Raportoru se autodescrie - „Îmi văd de treabă și tind să ajung foarte sus!“ (galerie foto)

19 Sep 2019 871

La Art Gallery Constanţa Finisaj urmat de vernisaj Eugen Raportoru

16 Sep 2019 1032

Expoziția „Gestul în desen“, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați Dan Basarab Nanu, director - „Pentru Florin Stoiciu, «totul» pare simplu“ (galerie foto)

26 Jul 2019 1658

La Muzeul de Artă din Constanța Expoziția „Gestul în desen / Desenul pe pânză“ - un regal artistic din care ne putem „înfrupta“ cu toții (galerie foto+video)

15 Jun 2019 4075

LIVE TEXT La Muzeul de Artă din Constanța ni se dezvăluie „Gestul în desen“ a renumitului artist plastic Florin Stoiciu (galerie foto+LIVE Video)

14 Jun 2019 3310

Astăzi, de la ora 13, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziţiei-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză“

14 Jun 2019 2877

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu academicianul Răzvan Theodorescu - „Marea expoziţie a lui Florin Stoiciu vă îndeamnă la visare“

13 Jun 2019 1383

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“

13 Jun 2019 2041

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mihai Tugearu - „«Gestul în desen» ne oferă ocazia să ne expunem creațiile într-un mod inedit“

12 Jun 2019 1330

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Vlad - „Florin Stoiciu ne scoate în muzee şi aprinde lumina pe lucrările noastre“ (document)

12 Jun 2019 1366

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)

12 Jun 2019 1733

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Napoleon Tiron, despre „Gestul în desen“ - „Secunda include gestul, iar gestul are o semnificaţie spirituală, ducând fiinţa la întrebări“

11 Jun 2019 1427

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

11 Jun 2019 1296