Se apropie debutul proiectului cultural „(Re)Mapping. Arheologia hărților“

 
  • Evenimentul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). 


În perioada 19 iulie — 15 noiembrie se va derula proiectul cultural „(Re)Mapping. Arheologia hărților“! Proiectul este implementat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociatia Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica. 

Evenimentul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Potrivit organizatorilor, prin acest proiect se abordează noile tendințe în cercetare, utilizarea metodelor moderne interdisciplinare, care prin eficiența și acuratețea lor, oferă în investigarea arheologică instrumente alternative, nedistructive, ce permit achiziționarea unui număr mare și prețios de informații.

Se face apel la sursele cartografice inedite, care printr-o cercetare aprofundată vor deveni principalele documente în studierea și aprofundare din punct de vedere istoric a unei regiuni și perioade puțin cunoscute. În cadrul proiectului cultural, ne-am propus să realizăm o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, făcându-le cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg. Diseminarea rezultatelor se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziții itinerante foto-documentară, organizarea unui workshop cu tema ”Arheologia Otomană în Dobrogea” în cadrul căruia se vor prezenta diferite studii cu privire la cetățile, cimitirele sau siturile otomane din zone controlate în trecut de Imperiul otoman. Activitatea intitulată ”Acces la arheologie” are ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea, autorităților locale, elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța studierii istoriei şi a cercetării științifice realizate de specialiștii din domeniul cartografiei istorice.

Prin această activitate, elevii vor descoperi că a existat încă din epoca medievală o societate multiculturală și multietnică în Dobrogea. O componentă importantă a proiectului este realizarea unei baze de date care va conține atribute de identificare a siturilor arheologice nou descoperite. Vor fi realizate activități de informare și publicitate cu scopul de a promova activitățile și rezultatele proiectului , dar și pentru vizibilitatea finanțatorului. Digitizarea de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane în Dobrogea și alcătuirea unei baze de date cu în vederea integrării lor în platforma Europeana, dar și realizarea în viitor a unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puțin cunoscută. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expozițiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, închise pentru vizitare în minivacanța 1 Decembrie

29 Nov 2023 707

Muzeul de Istorie, deschis de Ziua Marinei. Detalii despre obiectivele turistice disponibile

14 Aug 2023 775

Noaptea Muzeelor 2023. Expoziții de neratat! Programul evenimentelor de la Constanța

13 May 2023 1524

Volum dedicat cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2023 1686

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la scanarea 3D a siturilor istorice (GALERIE FOTO)

23 Jun 2022 1479

Clădiri emblematice ale Constanței iluminate architectural (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 May 2022 2417

Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2022 2919

LIVE VIDEO Lansarea volumului PONTICA 54 – In memoriam Mihai Irimia, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

18 Mar 2022 3179

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța a sărbătorit „Mica Unire” împreună cu elevii (GALERIE FOTO)

24 Jan 2022 1795

„Istorie și Arheologie în Spațiul Vest-Pontic“, tema cele de-a 54-a ediții a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (DOCUMENT)

16 Nov 2021 2859

Oportunitate de angajare la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Ce posturi sunt disponibile

06 Aug 2021 1641

#citeșteDobrogea De la sediu al Primăriei Constanța, la actualul Muzeu de Istorie Națională și Arheologie

13 Jul 2021 3342

ZIUA LIVE. „Clădirea MINAC nu mai face față. E nevoie de un muzeu de arheologie. În Piața Ovidiu, să rămână partea de istorie contemporană, un muzeu al Dobrogei”

09 Jul 2021 2835

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa angajează

03 Jul 2021 2168

LIVE Vernisaj la Muzeul de Istorie din Constanța. Marea Neagră în cartografia europeană

24 Jun 2021 2928