Se împlinesc 241 de ani de la moartea reginei Maria Tereza a Austriei. Ea a dat naștere la 16 copii

 
Maria Tereza a Austriei s-a născut la data de 13 mai 1717, în Viena.

A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Deși nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ștefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan. De atunci, Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.

Reprezentant de seamă al Casei de Habsburg, Maria Tereza a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.

Potrivit wikipedia.org, pe parcursul a douăzeci de ani, Maria Tereza a dat naștere la șaisprezece copii, dintre care treisprezece au supraviețuit copilăriei. Primul lor copil, Maria Elisabeta(1737–1740), s-a născut la mai puțin de un an după nuntă. Sexul copilului a generat dezamăgire, ca și nașterea următoarelor fiice: Maria Anna și Maria Carolina.

În timp ce se lupta pentru moștenirea lor, Maria Tereza a născut un fiu pe care l-a numit după Sfântul Iosif, la care se rugase îndelungat în timpul sarcinii, pentru un moștenitor masculin.

Sursa info și foto: wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc 240 de ani de la moartea Reginei Maria Tereza a Austriei

29 Nov 2020 3301

Ştiaţi că...? O personalitate extrem de cunoscută şi dezbătută în întreaga istorie...

02 Nov 2014 3265