Se redeschide Cetatea Medievală Enisala


 
  • Cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti, pe vremea domnitorului Mircea cel Bătrân
  • Incinta cetății este compusă din patru turnuri de colț și doi contraforți

Începând cu acest week-end (23 mai 2020), așa după cum ne informează Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, se va deschide spre vizitare Cetatea Medievală Enisala.
Ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag.
Cetatea a fost construită în a doua jumătate a sec. XIV, cu scop militar, de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat, de către o autoritate interesată de zona de la Gurile Dunării, foarte probabil negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi care erau deţinătorii monopolului navigaţiei în Marea Neagră. Cetatea are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Zidurile şi bastioanele se păstrează în unele puncte pe o înălţime de 5-10 m. Între 1397 şi 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti.
 
Datorită înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă şi Chilia (1484), şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată.
Incinta cetății este compusă din patru turnuri de colț și doi contraforți, între aceștia desfășurându-se curtinele cu înălțimi variate, între 5 și 10 m. Cel mai impresionant element îl constituie turnul cel mare, de plan trapezoidal, cu poarta de intrare monumentală prevăzută cu o fantă în zidărie ce permitea apărarea verticală a accesului. Turnul 2, pe plan pentagonal la exterior și patrulater în interior. La mijlocul distanței dintre turnul 2 și turnul 3 se află un contrafort patrulater. Turnul 3, pentagonal, prezintă din punct de vedere constructiv aceleași caracteristici ca și turnul 2. Între turnul 3 și turnul 4, se află un contrafort masiv de zidărie plină, trapezoidal, având zidul de incintă drept bază. Turnul 4, de colț, plan patrulater, este cel în care se închide incinta cetății. În apropierea turnului 4, o poternă. Curtina de V-S-V, între turnurile 1 și 4, lungă de peste 100 de m, era construită pe marginea abruptă a dealului. Ea a fost distrusă aproape total, probabil prin surparea zidurilor sale în râpă, aceeași soartă având-o și contrafortul, de mai mici dimensiuni, situat la circa 35 m de turnul 4. Singura clădire de piatră păstrată în interiorul incintei, alipită zidului sud-estic, avea rolul de cisternă (rezervă) de apă a cetății, după tencuiala interioară îngrijită, cu multe straturi de mortar hidrofug suprapuse și bazinetul circular, din cărămizi, cu două inele concentrice, situat în centrul podelei.
 
Primele săpături arheologice la cetatea de la Ienisala, între anii 1938-1939, au fost conduse de Grigore Avachian. După război cercetările au fost reluate în anii 1963-1964 de Ion Barnea și I.T. Dragomir, având ca rezultat remarcabil descoperirea celei de-a doua incinte fortificate a cetății. Cercetările au fost reluate în scopul restaurării cetății în 1976 de Gh. I. Cantacuzino și Silvia Baraschi, iar din 1991 de un colectiv format din Raluca și Sergiu Iosipescu și Oana Damian și continuate de primii doi până în 1999.
 

 IMPORTANT! „Ținem la sănătatea dumneavoastră!”

 
Cu excepția zilei de luni, când va fi închis, programul de vizitare al cetății este de marți până duminică, între orele 10 și 18.
Gazdele roagă vizitatorii să nu uite de respectarea condițiilor de siguranță sanitară:
1.       Accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare generală alterată nu este permis.
2.       Accesul persoanelor care au temperatura mai mare de 37,3°C nu este permis.
Accesul persoanelor care refuză să le fie verificată temperatura nu este permis.

3.       Accesul persoanelor care nu poartă mască (medicală sau nonmedicală) pe toată durata vizitei, nu este permis. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul.
4.       Vizitatorii îşi vor putea dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare.
5.       În cazul în care va fi necesar, pentru asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între persoane, accesul va fi limitat.

 
Citește și:

Povestea zidurilor de la Enisala, ultima cetate genoveză

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Pescuia în perioada de prohibiție cu plase monofilament, însă a fost depistat de jandarmi (FOTO)

15 May 2023 1162

​#DobrogeaDigitală Enisala prin ochii lui Nicolae Iorga - „Cetatea stă în vîrful unui munticel care se mîntuie cu lespezi cenuşii, gălbii, roşietece“

11 Mar 2022 3650

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials Enisala, cetatea desprinsă din poveștile medievale (galerie foto+video)

16 Nov 2021 3034

ARBDD O zi frumoasă de aprilie lângă Enisala

15 Apr 2021 1482

Un șofer din Constanța și unul din Năvodari, accidentați lângă Cetatea Enisala

04 Oct 2020 1999

Pe urmele genovezilor în Dobrogea (II). Enisala, Licostomo şi Tratatul de la Pera

26 Jun 2018 6331

Raguzanii, misterioşii negustori ai Dobrogei medievale (I)

04 Jun 2018 5032

Adrian şi Alina Trandafir, poze de nuntă, la Cetatea Enisala, purtând tricoul BC Athletic Constanţa (galerie foto)

08 Jan 2018 7129

Pro Istoria Fest

31 Aug 2015 1269

Pro Istoria Fest, la Enisala

23 Jul 2015 2304