Cultura

Soprana Armine Khachatryan din Armenia a înregistrat albumul cu muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“ (galerie foto)

Soprana armeană Armine Khachatryan, cunoscută publicului constănţean pentru recitalurile pe care le susţine pe scenele tomitane cu prilejul a diferite evenimente culturale, a înregistrat, un compact disc cu muzică liturgică, „Osana Celui dintru Înălţime“. Acompaniamentul la orgă a fost realizat de pianista Andrada Ştefan. 
 
Apariţia materialului discografic s-a realizat cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România şi cu sprijinul oferit de Radio România Constanţa şi teatrologul Anaid Tavitian. Mulţumiri speciale echipei Radio Constanţa: Steliana Bajdechi - realizator, Elena Ionescu - operator şi Florin Stăruială - inginer sunet. Mulţumirile sopranei Armine Khachatryan se îndreaptă şi către Arecnaz Tatosian.
 
O parte dintre cele 11 cântece de pe album au fost cântate de soprana Armine Khachatryan în cadrul recitalului de muzică religioasă pe care l-a susţinut în Catedrală Armeană din Bucureşti, la invitaţia organizatorilor Festivalului „Strada Armenească“, ediţia a V-a, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 3-5 august 2018.
 
Pe 31 mai, la Muzeul de Artă Constanţa, soţia preotului Oshakan Khachatryan, care slujeşte la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ Constanţa, a susţinut un recital de cântece patriotice, acompaniată la pian de Andrada Ştefan, pentru a marca centenarul primei Republici Armene.
 
Soprana Armine Khachatryan s-a născut pe 15 aprilie 1986, în Armenia. Între anii 2001-2004 a studiat, la colegiul de specialitate, muzică vocală şi corală. A absolvit şcoala în anul 2004 şi, în acelaşi an, a fost admisă la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan (THE KOMITAS STATE CONSERVATORY IN YEREVAN) şi a obţinut titlul de soprană. Pentru prima oară, Armine Khachatryan a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, participând la festivalul internaţional pentru copii „Amadeus” şi câştigând premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul de cântece sacre (liturgice). În 2007 a întreprins turnee muzicale într-o serie de oraşe din Siria: Alep, Damasc, Latachia, etc. A cântat mai mulţi ani (2005-2012) în corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul din Erevan“, ca solistă, iar în prezent (din 2012) continuă să cânte în corul Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanţa. A susţinut concerte şi prezentări în oraşe din România, dar şi din Armenia, cu prilejul diferitelor sărbători, aniversări şi evenimente culturale.
 
Licenţiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, pianista Andrada Ştefan este absolventă a studiilor de Masterat în Stilistica Interpretării Muzicale - specializarea Pian, la aceeaşi Academie din Cluj în anul 2012. În prezent este profesor de pian la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, oraşul său natal, şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Opera şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa. În palmaresul său figurează importante premii la concursuri naţionale şi internaţionale: „Pro Piano”, „Primăvara artelor”, „George Georgescu”, „Duo Pianistic”, olimpiade naţionale de interpretare. A participat la cursuri de măiestrie pianistică susţinute de Cordelia Hofer şi Alexander Mullenbach din Salzburg - Austria, Georg Sava, Berlin - Germania.
 
Are o bogată activitate artistică mai ales ca şi pianist acompaniator sau membru în formaţii camerale, concretizată prin numeroase recitaluri şi concerte.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Un minut de adevăr“. Despre complimentele de circumstanță de la finalul piesei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Jan 2019 397

#citeșteDobrogea Apreciata actriță Marga Barbu, într-un rol de comedie muzicală. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

15 Jan 2019 446

#citeşteDobrogea Cea mai îndrăgită replică a marelui actor Florin Piersic. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jan 2019 572

#citeșteDobrogea Amza Pellea, despre „puterea specifică a teatrului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

08 Jan 2019 456

TEATRUL nr.2 februarie 1989

07 Jan 2019 377

Interviu online cu teatrologul Anaid Tavitian „Din acei ani de început, am ales TEATRUL ca mod de viață“

29 Dec 2018 1224

Anaid Tavitian şi Eugenia Jianu, doamnele teatrului constănţean, au devenit cetăţeni de onoare ai Constanţei

20 Dec 2018 587

UPDATE. Five o'clock armenesc Volumul „Despre armeni, cu dor“ al jurnalistei Andreea Pavel, lansat la Constanța (galerie foto)

11 Dec 2018 1134

„Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, lecţie despre rădăcini şi iubire necondiţionată de neam

11 Dec 2018 759

„Despre armeni, cu dor”. Andreea Pavel își lansează cartea

10 Dec 2018 393

Gafă în timpul şedinţei de CLM Teodor Patrichi (PSD) nu a ştiut cine este Anaid Tavitian. Făgădău a dres situaţia neplăcută

31 Oct 2018 942

LIVE TEXT. Consiliul Local Municipal Constanţa, în şedinţă ordinară. Zeci de proiecte, aflate pe ordinea de zi (galerie foto)

31 Oct 2018 1585

Palmaresul Concursului „Harababuriada - in memoriam Vasile Cojocaru“ (galerie foto)

23 Oct 2018 540

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1513

Expoziţie de fotografii din comunitatea armeană (fotoreportaj)

22 Oct 2018 1130