Soprana Felicia Filip împlinește 64 de ani. Drumul carierei sale s-a intersectat și cu scena liricului constănțean

  • Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă
  • A fost solistă pentru Opera Națională Română timp de cinci ani
  • Ea a fost decorată cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”, cea mai înaltă distincție acordată unui cântăreț român în activitate
 
Felicia Filip este o soprană originară din municipiul Slatina, județul Olt, născută la data de 20 martie 1959.
 
Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze „Concertul pentru vioară” de Max Bruch. A devenit studentă la Academia de Muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu.
 
După absolvire, a intrat în colectivul artistic al Operei Naționale Române. A lucrat aici sa solistă timp de cinci ani, în perioada 1985 – 1990.
 
În anul 1991 bifa prima apariție scenică la nivel internațional. Se întâmpla la Basel, Elveția.
 
Cu un repertoriu extrem de vast, ce cuprinde lucrări ale marilor compozitori de operă, operetă, lieduri și muzică vocal simfonică (Verdi, Rossini, Donizetti, Bellini, Mozart, Bizet, Puccini, J. Strauss, J. Offenbach, Beethoven, Schubert, Schumann), Felicia Filip a colaborat în spectacole și concerte cu soliști ca Monserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Juan Pons, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvarez, Fabio Armiliato.
 
Felicia Filip a realizat o premieră pentru muzica din România, fiind prima soprană care s-a asociat cu o formație rock, anume trupa Iris. Primul album de rock-simfonic din România, realizat împreună cu formația Iris a fost „Athenaeum”, urmat în 2007 de colaborarea pe care au avut-o în realizarea albumului „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”.
 
Soprana a susținut spectacole la instituții precum: Opera Regală „Covent Garden”, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Hamburg, Teatrul Liceo din Barcelona, Opera din Dresda, Opera din Toronto, Opera din Bologa, Opera din Dortmund, Opera din Rotterdam etc.
 
Ea a fost decorată cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”, cea mai înaltă distincție acordată unui cântăreț român în activitate.

 
Din anul 2014, Felicia Filip se află la conducerea Operei Comice pentru Copii din București. De asemenea, este și conf. univ. dr. la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.
 

Soprana Felicia Filip a avut o prezență și pe scena Teatrului Liric din Constanța, consemnată de regretatul profesor dr. Adrian Doxan în cartea „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, ce se află în Biblioteca Digitală a cotidianului ZIUA de Constanța.
 
„Regizorul Cristian Mihăilescu aduce în faţa publicului o capodoperă de tinereţe a lui Vincenzo Bellini sub titlul «Julieta şi Romeo», păstrând textul original. Această partitură belcantistă a fost pusă în scenă într-o distribuţie-eveniment ce reunea la premieră pe Felicia Filip şi Ruxandra Donose în rolurile titulare. Spectacolul constănţean a impresionat prin excelenta prestaţie a artiştilor şi mai ales a invitaţilor din spectacol. Soprana Felicia Filip, prezenţă delicată şi plăcută, cu o voce condusă inteligent şi expresiv, aduce în Julieta experienţa sa de interpret liric şi personalitatea sa temperamentală”.
„Desigur, regizorul Cristian Mihăilescu şi colectivul teatrului braşovean au înţeles acest lucru, pledând pentru o montare în care să combine clasicul cu modemul, la care au adăugat nişte voci de referinţă pentru stilul rossinian. Felicia Filip, soprană de valoare mondială, cu mari succese peste hotare, ne prezintă o Rosina într-o versiune personală de mare gust artistic, cu o voce superbă, sensibilă şi nuanţată, omogenă. în toate registrele, cum rar poate vedea publicul zilelor noastre ( dovadă a asimilării în timp şi corect a stilului de cânt rossinian)”.
 

Citește și:
 
#DobrogeaDigitalăLa mulți ani, Felicia Filip! Soprană de valoare mondială, prezentă pe scena Liricului constănțean
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliţia de Frontieră Română 158 de ani de existenţă instituţională. Andrei Ene, din cadrul Gărzii de Coastă, a cântat Imnul Național al României, alături de Felicia Filip

28 Jul 2022 1784

Știați că….? Soprana Felicia Filip s-a născut la această dată

20 Mar 2021 1152

#DobrogeaDigitală La mulți ani, Felicia Filip! Soprană de valoare mondială, prezentă pe scena Liricului constănțean

20 Mar 2021 2179

Peste 1.000 de oameni de cultură îi solicită președintelui Klaus Iohannis să deschidă teatrele

16 Jun 2020 1909

Ziua despărţirii de avocata Paula Iacob

08 Oct 2015 2627

Începe Festivalul „Mamaia Copiilor“ Cine sunt concurenţii care se vor „bate“ pentru marele trofeu

10 Jul 2014 3786