Cultura

"Spectacolul modernitatii tarzii" narat de Doina Pauleanu

1199822155.jpg

Volumul premiat de Academia Romana vine sa intregeasca seria lucrarilor dedicate Constantei, plecand de la criteriul spatial * Ultima carte a seriei va fi dedicata statiunii Mamaia

Criticul de arta dr. Doina Pauleanu, directorului Muzeului de Arta Constanta, a primit pe 19 decembrie 2007 premiul Academiei Romane "George Oprescu" in domeniul istoriei artei, pentru lucrarea "Constanta 1878-1928. Spectacolul modernitatii tarzii", aparuta in doua volume in anul 2005, la Editura Arcade, Bucuresti. Premiile Academie Romane vin sa confirme, o singura data in viata, inalta valoare stiintifica a unor lucrari. Intr-o abordare moderna, lucrarea aduce o cantitate mare de informatie istorica, transformata intr-o naratiune lizibila care se poate urmari cu interes. "Am incercat sa fac o naratiune din problemele aride legate de informatia istorica de arhiva si de presa. Am incercat sa prezint acest segment foarte important din istoria Constantei in care, ideea de exil, in descendenta ovidiana care se instaureaza in mintea tuturor oamenilor care vin imediat dupa 1878 aici, se transforma in dorinta si in certitudinea ca aici se construieste o lume noua", a spus dr. Doina Pauleanu. De fapt, asa cum sustine cercetatorul, aceasta este ideea principala a cartii. Venita tarziu in structura statala a Romaniei, Dobrogea recupereaza prin intermediul unor oameni extraordinari care "au incercat sa ne lege de trecut, de Ovidius, proba ca statuia lui Ovidiu se face in aceasta perioada, dar sa si imprime si niste ritmuri de crestere extraordinara". Acesta este momentul in care s-a optat pentru constructia Constantei moderne, pentru o formula care era innoitoare in epoca. Potrivit criticului de arta innoitoare a fost conceptia lui Carol, Bratianu si Kogalniceanu care au fost foarte greu acceptati in epoca, deoarece ei au inteles ca un port la Marea Neagra reprezinta, de fapt, deschiderea spre lume. "Nimeni nu credea acest lucru, toti vedeau in acest loc, un loc arid, unde pana si Ovidius s-a simtit la capatul lumii. Edilii acelei perioade au reusit sa transforme si mentalitatea dar si orasul, de la aspectul unui sat oriental somnolent, intr-o mare metropola. Atunci oamenii au optat pentru cele mai noi formule, care au insemnat, pe de o parte, reamenajarea urbanistica a orasului, dar si transformarea sa estetica. Este zona in care se construieste frumos, se construiesc lucrarile imobilele care sunt considerate astazi purtatoare de stil si embleme ale orasului noastre, e o perioada in care se nasc oameni legati de zona aceasta, marile familii care vor da apoi oameni de seama care la randul lor actioneaza prin gesturi si atitudini importante", a spus dr. Doina Pauleanu. In ceea ce priveste "drumul" spre Academia Romana, trebuie mentionat ca volumul "Constanta 1878-1928. Spectacolul modernitatii tarzii" a ajuns in mana lui Razvan Theodorescu, printr-un concurs de imprejurari. Impresionat de volumul de informatii si de modul de tratare a acesteia, academicianul care manifesta un interes deosebit pentru aceasta perioada a tarii, a propus lucrarea pentru premiul "George Oprescu".

"Aventura" proiectelor de cercetare continua

In anul 2008, dr. Doina Pauleanu intentioneaza sa continue seria volumelor de istorie si antropologie culturala. Scriind despre Constanta, Doina Pauleanu s-a ghidat dupa criteriul spatial. Daca lucrarea premiata de Academia Romana trateaza Constanta din Piata Ovidiu pana in Port, primul volum al seriei "Constanta. Aventura unui proiect european" are in vedere zona cuprinsa intre Port si Muzeul de Arta Populara. Volumul urmator va viza dezvoltarea orasului de la Muzeul de Arta Populara, fosta primarie, spre nord. Ultimul volum va fi dedicat statiunii Mamaia, inaugurata in 1906. Printre alte proiecte editoriale, directorul Muzeului de Arta si-a propus sa publice cercetarea privind "Bretania in pictura romaneasca". In acest scop, in vara, directorul Muzeului de Arta a facut o calatorie de documentare in localitatile bretone in care au pictat pictorii romani. Lucrarea bilingva (romana-franceza) va fi urmata de o expozitie care va fi vernisata atat la Constanta cat si la Brest. Doina Pauleanu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, sectia Istoria si Teoria Artei, promotia 1971 si a obtinut doctoratul in istorie, la Universitatea Bucuresti, in 1994. Din 1990 conduce destinele Muzeului de Arta Constanta.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primaria comunei Agigea, judeţul Constanța scoate la concurs un post vacant. Cine poate participa

19 Jun 2019 30

Distincții pentru vinuri dobrogene și expoziție cu degustare de gastronomie specifică, în cadrul evenimentului “Vinul.ro & bucate dobrogene"

19 Jun 2019 580

Evenimentul „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, la Cumpăna

19 Jun 2019 502

Primăria Comunei Ion Corvin, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant

19 Jun 2019 782

Post vacant la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa

19 Jun 2019 751

Titularizare 2019. Lista posturilor vacante, publicată de Ministerul Educaţiei. Câte sunt disponibile la Constanţa

19 Jun 2019 1652

Posturi vacante la Unitatea Militară 02068 Constanţa

18 Jun 2019 2907

Primăria Comunei Ghindăreşti, județul Constanţa, angajează șofer

18 Jun 2019 569

Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie susţin interviurile la CSM

18 Jun 2019 633

Postul de arhitect şef al comunei Cogealac, judeţul Constanţa scos la concurs. Ce condiții trebuie îndeplinite

18 Jun 2019 1030

Liceul Cobadin, județul Constanța scoate la concurs un post vacant. Ce condiții trebuie îndeplinite

16 Jun 2019 1080

ARSVOM Constanța organizează concurs de recrutare. 11 posturi vacante

15 Jun 2019 3895

Imagini de la eveniment Evenimentul „Vinul.ro şi bucate dobrogene“, la Constanța. Concurs de vinuri dobrogene, expoziţii și degustări de produse tradiţionale (galerie foto)

15 Jun 2019 2267

Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“ Techirghiol scoate la concurs un post vacant

15 Jun 2019 1381

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare” Constanţa scoate la concurs un post vacant de director artistic

14 Jun 2019 1124