Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“ 2018, la final, la Medgidia (documente)



Manifestările cultural-educative inițiate de Societatea de Ştiinţe Istorice din România (SȘIR), filiala Constanţa, sub genericul „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“, s-au încheiat pe  28 martie, la Medgidia, la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“.

Reuniunea afectiv-memorială, după cum au denumit-o organizatorii, le-a fost dedicată elevilor coordonaţi de către prof. dr. Adrian Ilie, care și-au exprimat simţămintele de solidaritate cu românii dintre Prut şi Nistru - prin cântece şi recitări.

Profesorul dr. Adrian Ilie a punctat succint istoria spaţiului moldovenesc de-a lungul timpului, iar președintele filialei Constanța a SȘIR, prof. univ. dr. Stoica Lascu, a vorbit despre contextul internaţional al anului 1918, prielnic naşterii unor noi state, precum Polonia şi Cehoslovacia, ori a desăvârşirii naţional-teritoriale, precum România sau viitoarea Iugoslavia. De asemenea, apreciatul istoric și universitar constănțean şi-a exprimat încrederea, la fel ca și prof. dr. Adrian Ilie, în viitorul european, în primul rând, al Republicii Moldova, al conştientizării, pe de altă parte şi concomitent, a tot mai mulţi fraţi moldoveni de necesitatea revenirii la sânul „mamei lor România”,  după cum se arăta, în urmă cu un veac, în Declaraţia Sfatului Ţării.   
 

Sărbătoare și la liceele constănțene „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“ și „Constantin Brătescu“



Cu o zi înainte, pe 27 martie, „Zilele Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea“, care au debutat pe 8 martie, la Şcoala Gimnazială din Râmnicu de Jos, structură a Liceului Tehnologic din Cogealac, au continuat la liceele „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“, „Constantin Brătescu“ din Constanţa.

„La 27 martie liceenii constănţeni au marcat, în continuare - în cadrul Zilelor Basarabiei în România de la Mare - Dobrogea -, prin noi acţiuni memorial afectiv-memoriale, revenirea pământului românesc dintre Prut şi Nistru la «mama sa România». Sesiuni de referate PowerPoint, eseuri, concurs de istorie privind Unirea Basarabiei (la Liceul Tenologic «C.A. Rosetti»), dansuri, recitări, cântece, creaţii grafice - au constituit mijloace de exprimare a solidarităţii cu fraţii români de dimcolo de Prut. La Colegiul Naţional Pedagogic, emoţionant a fost ecocarea vieţii militantului basarabean dr. Daniel Ciugureanu de către o urmaşă a sa din Constanţa, eleva Diana Brânzea (clasa a IX-a A), după cum tot aici eleva Mirabela Bairac, din aceeaşi clasă, bursieră, orginară din raionul Ştefan Vodă din Republica Moldova, şi-a exprimat, vădit emoţionată, speranţa în reunirea, pe viitor, a tuturor românilor într-un singur stat, «având în faţă exemplul patrioţilor noştri din Basarabia de acum o sută de ani»“, a spus prof. univ. dr. Stoica Lascu.

În secțiunea Documente găsiți programul manifestărilor de la liceele constănțene „C.A. Rosetti“, „Gheorghe Miron Costin“ și „Constantin Brătescu“, dar și fotografii.

Sursa foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu


Citește și:

O nouă întâlnire sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice (galerie foto)

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice: Zilele Basarabiei în România de la Mare, în județul Tulcea (galerie foto)

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice. Zilele Basarabiei în România de la Mare, la Murfatlar (galerie foto)

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice. Zilele Basarabiei în România de la Mare au debutat la Râmnicu de Jos (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Licitații Constanța Primăria comunei Fântânele, licitație deschisă pentru execuția unor lucrări (DOCUMENT)

30 Mar 2024 423

Mesajul premierului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România

27 Mar 2024 295

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 575

UPDATE Intervenție de urgență la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București! Mai mulți elevi, evaluați de cadrele medicale (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 793

In Memoriam. Ion Pelivan - Ctitor al Marii Uniri (1876-1954)

26 Jan 2024 514

Știri Constanța Șoferi prinși încălcând legile rutiere în Săcele și Constanța

04 Dec 2023 774

Pericol public în trafic! Un șofer beat a avariat mai multe mașini, printre care și cea a Poliției Locale

24 Oct 2023 762

Știri Constanța Primarul de la Fântânele, despre prima lui zi de școală- „Era altă epocă, alte timpuri“ (VIDEO)

11 Sep 2023 1135

Corifei ai românismului 140 ani de la nașterea lui Pantelimon Halippa, „apostol” și „tribun” al Basarabiei secolului XX

09 Aug 2023 1079

In memoriam Boris Cobasnian, dirijorul de renume al Operei din Constanța

08 Aug 2023 1639

Incendiu! Flăcările au cuprins o biserică

23 May 2023 1152

LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Mar 2023 1847

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, gazda manifestării culturale intitulate „Basarabia- lacrimă de dor“

01 Mar 2023 1042

Imagini de la controale Controale ANPC la mai multe restaurante. „Nu suntem pelicanii Europei!“ (FOTO)

07 Jan 2023 1575

Petiție. Peste 1000 de persoane cer plata drepturilor pentru urmașii strămutaților din Bulgaria, Ardealul de Nord și Basarabia

04 Dec 2022 15251