Teatrul antic reinvie in vechiul Tomis

1187194646.jpg

Amfiteatrul ar putea fi amplasat pe-o panta naturala, de la Piata Ovidius catre Portul Tomis

Ca in marile asezari de pe malul apusean al Marii Negre se juca teatru inca din cele mai vechi timpuri este dovedit de documentele epigrafice descoperite la Histria, Callatis sau Tomis. Pe locul unde este amplasat in momentul actual Hotelul Ibis, a existat un amfiteatru, dezafectat atunci cand s-a construit un lacas de cult. Piesele descoperite in zona ocupata de fostul teatru antic, acolo unde ulterior s-a ridicat bazilica paleocrestina, sunt expuse, la momentul actual, in Parcul Arheologic. Avand in vedere existenta unui asemenea teatru, la malul marii, conducerea Muzeului National de Istorie si Arheologie are in vedere un proiect care consta in amenajarea unui amfiteatru, pentru care exista modele in lumea antica. Potrivit directorului MINA Constanta, Constantin Chera, autoritatile locale sprijina aceasta ideea. Un asemenea obiectiv urmeaza sa fie ridicat in zona istorica a orasului. Conform specialistilor consultati in aceasta privinta, locul optim pentru amplasarea teatrului ar fi panta naturala, ce porneste de la Piata Ovidius catre Portul Tomis. In acest context, s-a luat deja legatura cu un arhitect care urmeaza sa evalueze posibilitatile de amplasare a teatrului. Amenajarea ar urma sa se faca cu materiale folosite in antichitate, cum ar fi piatra de calcar. "Suntem de parere ca orasul Constanta ar avea nevoie de un astfel de obiectiv care sa gazduiasca, alaturi de spectacole cu piese ale unor autori antici si alte manifestari culturale, astfel incat sa fie pus in evidenta spatiul Pietei Ovidius, ca spatiu reprezentativ pentru cultura constanteana", a justificat Constantin Chera, prezenta unui amfiteatru la malul marii. Incintele arheologice, locul perfect pentru seri de teatru antic Teatrul va avea o capacitate de aproximativ 5000 de locuri. Ambientul asezarii „antice“ va fi realizat cu numeroasele piese scoase la lumina de-a lungul timpului prin sapaturi arheologice si descoperiri intamplatoare. Astfel, intr-un cadru incarcat cu semnificatie istorica, printre coloane, capiteluri si piese sculpturale, spectatorii zilelor noastre ar putea sa vada celebrele piese ale antichitatii. In acest context, ar trebui amintit festivalul „Seri de teatru antic“, o initiativa a Teatrului Dramatic Constanta, de acum treizeci de ani. Atunci, in 1978, Silviu Purcarete a montat pentru teatrul constantean o piesa de succes „Legendele Atrizilor“, dupa textele lui Eschil, Sofocle si Euripide. Spectacole jucate in spatii naturale sau in incinte arheologice, fara amenajari speciale au constituit unul dintre marile succesele ale teatrului constantean, demne de a fi reluate si in zilele noastre. La acea vreme, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, sub conducerea lui Adrian Radulescu a fost unul dintre sustinatorii festivalului „Seri de teatru antic“. La Edificiul Roman cu Mozaic s-a jucat, in 1978, piesa „Oedip salvat“, de Radu Stanca in regia lui Mihai Maniutiu o productie a IATC cu Adrian Pintea, Marcel Iures si Mirela Gorea, in rolurile principale.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 678

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 723

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 986

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 741

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 934

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 932

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 644

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1180

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1000

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 639

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 885

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1218

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1401

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1702

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5437