Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“ (galerie foto + video)



Artiştii lirici constănţeni se bucură, până la finele acestei săptămâni, de prezenţa şi de îndrumarea maestrului Vasile Moldoveanu. Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi cetăţean de onoare al oraşului, marele tenor al lumii, născut la Constanţa, este pentru prima dată în oraşul natal în calitate de conducător al unui Master Class de artă vocală pentru artiştii cetăţii Tomisului. 
 
Cursurile de măiestrie vocală sunt organizate de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, în perioada 13 - 20 mai. Cursanții sunt atât studenți actuali ai facultății, cât și alumni, în prezent artiști lirici ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. Deşi mai mulţi artişti au fost dornici de a participa la cursurile de măiestrie vocală, doar zece dintre aceştia se bucură de primul Master Class al maestrului, ceilalţi fiind programaţi pentru întâlnirile viitoare.
 
„Maestrul Vasile Moldoveanu este un mentor al facultăţii noastre, este mentorul principal al specializării Canto, şi, fiind doctor Honoris Causa al universităţii noastre, rămâne cadru didactic de onoare al acestei instituţii, de aceea va veni şi pe viitor la «Ovdius», a explicat profesorul Ioan Ardelean.

„Sunt anumite lucruri care trebuie înnobilate“

În fiecare zi, maestrul le îndrumă paşii artiştilor constănţeni, vreme de şapte-opt ore, dar maestrul îi va consilia în continuare, punând o cărămidă în fundaţia carierei lor. „Mă bucur să descopăr voci atât de impresionante, care pot face cinste ţării noastre şi pe alte meleaguri“, a declarat Vasile Moldoveanu.  „Intenţia mea este de a-i îndruma. Dar asta numai dacă vor accepta sfaturile mele şi ideea mea de condus vocea. Sunt anumite lucruri care trebuie ameliorate, înnobilate“, a declarat maestrul.
 
„Ei au deja profesorii lor. Unii dintre ei sunt foarte bine şcolarizaţi, dar sunt şi alţii care au o pregătire mai puţin temeinică. Dar dacă după aceste pregătiri se întorc la vechile obiceiuri, se pot crea confuzii serioase la nivel de percepţie. De aceea, pe unii dintre ei voi continua să îi coordonez de la distanţă“.

„Trebuie să îi ajutăm să mănânce o pâine mai demnă“

Aceste cursuri de înaltă măiestrie vocală îi vor ajuta pe artiştii lirici să îşi corecteze postura, să îşi controleze şi să îşi conducă vocea spre înalta performanţă. „Trebuie să îi ajutăm să mănânce o pâine mai demnă. Şi asta nu depinde doar de studiile lor. Chiar dacă posedă talent şi pregătire de înalt nivel, artiştii trebuie să aibă o viaţă demnă. E o meserie de creaţie. Dacă la sfârşit de lună, când iau salariul, artiştii se chibzuiesc, pentru că nu au cu ce plăti gazele sau întreţinerea, nu pot crea, e imposibil!“, a declarat marele tenor român, în exclusivitate pentru ZIUA de Constanţa.

„Nu se poate să nu existe aici un teatru adecvat“

Ca de fiecare dată, marea durere a artistului care şi-a revăzut urbea natală după zeci de ani este că aici cultura nu este valorificată corespunzător. „Arta a fost prea mult lăsată la o parte. Tot timpul se spune am învăţat un lucru: cultura e oglinda noastră, a oricărei naţii, nu doar a României. La Constanţa, cultura există, dar mocneşte. Am intrat în teatru şi m-a durut sufletul. Nu se poate să nu existe aici un teatru adecvat, Constanţa are această posibilitate. E un potenţial enorm, şi am spus-o peste tot. Aveţi un cazino superb, trebuie valorificat!“, a declarat Vasile Moldoveanu. Acesta spune că a auzit doar vorbe şi promisiuni despre reabilitarea cazinoului, dar nu a văzut nimic palpabil până acum.

„Cum să se plângă Constanţa că are săli goale?!“

Despre oraşul natal, Vasile Moldoveanu spune: „Constanţa e o uvertură, o deschidere către occident, către orient. Cum să se plângă Constanţa că are săli goale?! Imposibil! Trebuie să luptăm pentru asta! Probabil că astea vor veni, dacă avem bunăvoinţă, dar este nevoie de oameni implicaţi!“, a adăugat tenorul.
 
Ultima zi de Master Class se va încheia cu o gală - un concert de arii în interpretarea cursanților, cu începere de la ora 19.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius“. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ci, aşa cum a explicat maestrul, acesta reprezintă darul său pentru Constanţa, ţinând cont că Ziua Constanţei se celebrează pe 21 mai.

Un artist constănţean, celebru în toată lumea

Născut în oraşul de la malul mării, artistul liric Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, după şase decenii, timp în care a cucerit marile scene ale lumii. Constănţenii nu ştiau însă că cel supranumit „tenorul de pe patru continente“ s-a născut în oraşul lor, într-o casă de pe strada Călăraşi.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate, împlinirea a 15 ani de jurnalism cu ZIUA de Constanţa fiind marcată de revenirea marelui artist constănţean pe meleagurile natale.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 603

Echinocțiul de primăvară 2024 marchează începutul primăverii astronomice

20 Mar 2024 476

Modificări importante în cadrul societății Roxcris Efect SRL Constanța

05 Mar 2024 361

Reacția Arhiepiscopiei Tomisului la mesajul transmis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

25 Feb 2024 969

Tulcea Sportul românesc, în doliu! Primul kaiacist român campion olimpic s-a stins din viață

20 Feb 2024 705

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie. „Răzvrătirea și indisciplina“ ÎPS Teodosie, pe ordinea de zi

10 Feb 2024 1165

Schimbări în cadrul societății Media Zoom SRL Constanța! Ce decizii a luat asociatul firmei

10 Feb 2024 569

Dublu eveniment cultural la Constanța Vernisajul expoziției artistului Vasile Filip „Un an la Tomis” organizat alături de lansarea ediției speciale a revistei Tomis (GALERIE FOTO)

05 Feb 2024 705

Ședința CLM Constanța Situația unui teren de pe strada Vasile Alecsandri din Constanța, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 691

Arhiepiscopia Tomisului reacționează după mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române

10 Jan 2024 723

Transportatorii vor să încheie protocoale cu asiguratori din afara ţării pentru poliţe RCA

10 Jan 2024 1086

Avarie la Medgidia! A fost întreruptă furnizarea apei! Ce cartier este afectat

09 Jan 2024 662

Constanța Cine sunt polițiștii care au făcut uz de armă pentru a prinde un suspect de furt (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Dec 2023 3309

Fostul director al unui colegiu din Iași, trimis în județată pentru fapte de corupție. Ce acuzații i se aduc

18 Dec 2023 680

LIVE TEXT Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța premiază elevii participanți la concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

08 Dec 2023 1392